fbpx

Новите „народни републики“ в Украйна търсят международно признание

Властите в новосъздадената Донецка народна република (ДНР) изглежда все още нямат пълен контрол над областта, но се опитват да поправят това. Украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че представители на републиката са предприели опит да завземат властта в град Горловка в Донецка област.

При кмета на града Евгений Клеп са пристигнали представители на ДНР със заповед за възлагане контрола на дейността на градския съвет на „народния кмет” Александър Сапунов. Клеп не се съгласил с дадените искания и в кабинета му нахлули четирима въоръжени мъже и го принудили да напише заявление за оставка.

Населението на Горловка е 292 250 жители (според данни от 2001 г.), а градът е важен железопътен възел и промишлен център.

Освен това, сепаратистите са поискали граничарите в Донецка област да се подчинят на ДНР. Вечерта на 12 май в близост до граничния пропускателен пункт „Успенка“, Донецка област, се е състоял митинг с участието на около 30 местни жители те са издигнали искането за „преподчиняване“ на граничарите към Донецката народна република. Провели са се преговори, след което демонстрацията е приключила.

Междувременно в Мариупол е започнало премахването на барикадите, издигнати по време на въоръжените сблъсъци на 9 май между привържениците на федерализацията на Украйна и силите за сигурност, когато загинаха девет души, а други 42-ма бяха ранени.

Избори на изток няма да има

В същото време самопровъзгласилото се ръководство на т.нар. Донецка и Луганска „народни републики“ заяви, че избори за президент на Украйна в Донбас няма да има, предаде украинското издание „Лига“. Сепаратистите използват като аргумент резултатите от провелите се на 11 май референдуми за независимост.

Според тях те правят двете области с общо 7 милиона население самостоятелни политически единици. Поради тази причина там нямало да се състоят насрочените за 25 май избори.

В момента Донецката и Луганска „народни републики“ чакат да бъдат признати, въпреки че ЕС и САЩ заявиха, че няма да го направят. Донецките сепаратисти вече поискаха да се присъединят към Русия, а в Луганск готвят обръщение към ООН.

Продължава борбата с “тероризма”

И.д. президент на Украйна и председател на Върховната рада Олександър Турчинов заяви, че ситуацията в северната част на Луганска област се е стабилизирала. В западната част на Донбас и в южната част на Донецка област обаче „продължават действията на терористичните групировки, които убиват хора, заплашват и отвличат граждани на Украйна“.

Депутатът от руската Държавна Дума Иля Пономарьов („Справедлива Русия“), който посети Донецка област, заяви, че не всички там искат да са част от руското семейство: “Значителна част от жителите на Донбас са против присъединяването към Русия, преди всичко това са миньорите. Съществува официална позиция на Независимия съюз на миньорите на Донбас, които са против присъединяване към Русия. Поради това, че в съседната Ростовска област (Русия) мините са закрити.” 

Кой ще седне на кръглата маса?

За 14 май във Върховната Рада на Украйна е насрочена първата общоукраинска кръгла маса, посветена на националното единство. Поканени са всички въвлечени в кризата в страната.

Кой обаче ще седне на масата за преговорите все още не е ясно. Според украинския премиер Арсений Яценюк ключът за стабилизирането на ситуацията в Източна Украйна не е в Киев, а в Москва. След среща с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер той заяви, че ако Москва престане да подкрепя сепаратистите и терористите, ситуацията в Украйна ще се подобри значително.

Москва твърди, че отказът на Киев от диалог с Югоизточна Украйна възпрепятства деескалирането на ситуацията в Украйна.

От руска страна е било подчертано, че нежеланието на действащите киевски власти за реален диалог с представители на регионите в южната и източната част на страната е сериозно препятствие по пътя към деескалиране на ситуацията. Това съобщи руското Външно след среща на зам.-министъра на външните работи Григорий Карасин с ръководителя на представителството на ЕС в Москва Вигаудас Ушацка.

Москва се надява ЕС и САЩ да използват своето влияние върху властите в Киев, за да започне обсъждане на въпросите за държавно устройство и на правата на регионите преди насрочените за 25 май избори за президент.

От ureport.bg

Споделете:
Default image
Консерваторъ