fbpx

НОВО

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Социализмът – невъзможна и вредна утопия

Търговията, разделението на труда, частната собственост са благо  Летящите пилета   Планиран хаос Днес пред лицето глобалната икономическа криза, на глобалните протести и глобалната пандемия - имаме и глобална амнезия. Или просто незнание - престъпно...

Адекватни ли са новите икономически мерки в условията на политическа криза?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев, както и авторът в платформата Никола Филипов гостуваха в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа. Тема на разговора бяха новите икономически мерки в условията на политическа криза, както...

Как да се спасим от икономическото цунами

Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи. Това предизвика драматичен спад в потреблението...

Основи на корпоративния социализъм – грешките при справянето с кризата

Теодор Димокенчев гостува на Димитър Вучев в предаването Business Daily по ТВ Европа. Тема на разговора бяха грешните мерки за справяне с кризата и протестите срещу правителството и главния прокурор. Двамата обсъдиха и по-дълбоките проблеми в икономиката,...

Зовът на сърцето

Днес, 28 юли, се навършва една година от смъртта на Алекс Алексиев – родолюбец, анализатор, експерт по сигурност и антитероризъм. Алекс Алексиев беше анализатор в изследователски център „Ран Корпорейшън“, изпълнителен директор на радио „Свободна Европа“ в Мюнхен,...

Печеливши и губещи при предсрочни и при редовни избори

Почти три седмици протести с различен интензитет настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Докато второто изглежда трудно изпълнимо по редица причини, първото е възможно, макар и към днешна дата (27.07.) да не изглежда вероятно. В...

Вот на недоверие №5 или как се говори на инфантилната тълпа

Чуйте ги само как говорят! Вижте ги как първото нещо, което ги интересува, е дали ще ги дават по телевизора! Преди малко гласуването на поредния вот на недоверие към кабинета започна с процедурно предложение за пряко излъчване по БНТ, въпреки че излъчването вече...

Протестите, Икономиката и изоставането на БВП

Авторът в "Консерваторъ" Никола Филипов гостува в Свободна зона с Георги Коритаров за протестите, има ли катастрофално изоставане по БВП на човек от населението и колко надолу върви българската икономика? Вижте двете части от...

Изнежените революции на 2017 г.

Време за четене: 5 мин.

Trigger warning: Шансът да се обидите от нещо, което прочетете тук е 2,96%.

Не е тайна, че 2017 е годината на САЩ. Всички погледи са приковани там и всеки фейсбук  политолог чака поредното събитие, за да прояви своята неподправена експертиза.

Дали става въпрос за реч на президента Тръмп, за акция в защита на паметници от Конфедеративните Щати, за насилието на най-миролюбивата група – това няма значение. Факт е, че събитията в САЩ са тема на разговор дори и в апокрифните политически фракции на територията на България.

Не мога да отрека и истината, че голям процент от младите хора у нас обръщат поглед към политиката – родната, а и тази по света, заради събитията от 2016.
Но защо толкова млади хора правят тази смела крачка да се нарекат “консервативни”, само въз основа случките, които виждат отвъд океана?

Доналд Тръмп успя да си спечели моето уважение, показвайки, че може и другояче. Един подход, лишен омекотяване на всяка дума, лишен от мили усмивки пред камерите и лицемерни комплименти. С това Доналд Тръмп спечели и сърцата на много други. Показа това, което всички знаем, но отричаме – да си прям и автентичен означава да бъдеш мразен. По отношение на политическите си възгледи с Тръмп срещаме не едно или две различия. Но не искам тях да обсъждам сега.

Всички знаем основната конфронтация на битово ниво, която беше лайтмотивът на предизоборните кампании в САЩ – SJWs срещу поддръжниците на Тръмп. После, разбира се, (не) се случи скандалното гостуване на Майло Янопулос в Бъркли, където избухнаха зловещи протести и прояви на агресия под патронажа на не кого да е, а антифа – най-мирната организация от политически активисти, последвано от несъстоялото се събитие на Ан Коултър. През това време за първи път се постави много сериозно темата за Първата поправка, с други думи – свободата на словото.

В статия свалена от сайта на “Мисъль” – “Буквално Хитлер!”, бе засегната и тази тема.

За левите активисти свободата на словото свършва там, където започват техните чувства и всеки с различно мнение е… точно така – “Буквално Хитлер!”

 

Тези активисти, апологети на най-грозната част от фашизма – цензурата, намериха почва и у нас. Дори не е задължително да е на политическата сцена. Не е нужно да ги виждаме на протести, за да знаем, че има хора, които обичат да заглушават гласовете на тези, които не могат да оборят с аргументи. А агресията си тези умнокрасивитети проявяват най-вече когато някой реши да борави с хумор – феномен, който може би скоро ще бъде затрит от политкоректната вълна, канеща се да залее целия цивиливизован свят.

Това отношение към другия и към живота е паразитно. Чуждата свобода не свършва там, където започва нашият “сейф спейс”. Свободата да се чувстваме обидени не може да ни бъде отнета – нещо, което искам да е ключово в изграждане на моята теза. Не може да ни бъде и отнета свободата да обиждаме. Защо? Защото никой не се ползва със свободата или правото да ограничава чужди свободи. Затова и Антифа са лефтита – те вярват, че държавният апарат е длъжен да им осигури правото да не могат да бъдат обиждани.

Така стигаме и до изнежените революции от 2017 година. Събитие, което ще остане само в интернет и за което малко хора ще научат. Защо изнежени? Защото произлизат от нуждата на определени индивиди да запазят своите чувства непокътнати. Хора, погълнати от нарцистични разстройства на личността, неспособни да възприемат хумор и/или критика. Тяхната изнежена революция се случва тихомълком – без протести, без изразяване на позиция. Това е революция на оскърбените и наранените. Революцията на една група умни и една група красиви.

Нека приемем, че интернет и в частност Фейсбук са една държава. Тя има своите правила. Има своите граждани и с кликането на “I agree” под протокола за сигурност и правилата за ползване, всеки гражданин се обременява с това да спазва конституцията, имплементирана в държавата.

Но Фейсбук държавата е раят на Антифа. Това е държавата рай за умния, за красивия и за техните приятели – изнежените. С доклади и оплаквания можем да накараме държавния апарат да цензурира тези, които ни обиждат.Фейсбук е държава с липса на свободи. Това е държава, в която царува социалната правда, маскирана като индивидуална правда.

Така се случи изнежената революция. Със свалянето на страницата на Терминални Цитати, временния бан на Николай Облаков, свалянето на “Буквално Хитлер!”… Но не отвсякъде, а от огнището на дясното мислене – от “Мисъль”. Случва се и с всяко блокиране от прогресивно мислещата Емилия Жасминова, стожер на свободното слово.

Изнежените революции в България и по света тепърва започват. Те се случват тихо. И не са революции на потиснатия народ срещу своя потисник – държавата. Те са революции на чувствата, на егото срещу разума и свободата

 

Интернет не е държава – лоша метафора използвах. Той е меметична среда. Най-големият разпространител на идеи. И в тази меметична среда се развъди един мем – този за ползите от културния плурализъм. Културното обогатяване, което странно защо работи само в една посока – отвън-навътре. Тоест това е мем, който НЕ предполага процес на асимилация, а на натиск.
За съжаление не успя да се пробие мемът за интелектуален плурализъм. Нито в интернет, нито по света. В САЩ, в България, в Германия, в Европейския парламент.

Изнежената революция е революцията на антиплурализма. На всеки вид “дивърсити”, но не и на разнообразието на мнения. На гледни точки. Изнежената революция е война срещу хумора и срещу свободата да мислим. Този процес невероятно наподобява горенето на книги от нацистите – цензурата на десни платформи или дясномислещи хора е първата крачка към тоталитарен режим.

Това е революция, която ако бе извършена от държавата би била осъдена като налагане на диктатура. Това е революцията на изнежените, които дават carte blanche на държавата да ги цензурира. Защото правата и свободите са общовалидни.. И ако ние нямаме право да ви обиждаме, изнежени, то скоро и вие няма да имате право да се обиждате. Тръмпнете ли в очакване?!

Споделете чрез

Предишен

Следващ