НОВО

Визията за Европа на Урсула фон дер Лайен

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Тончо Краевски и Кристиян Шкварек гостуваха в предаването "Реакция" с водещ Мартин Табаков. Гост също бе журналистът Евгени Кръстев. Тема на разговора бе новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,...

Писъците на НАП огласят нощта

Днес НАП ще си получи заслуженото. Това съобщи вчера по телевизията Венцислав Караджов. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) щяла да наложи глоба на Националната агенция за приходите (НАП) заради "брутална кражба" (БК) на информация и разпространяването ѝ в...

Имам човек в НАП

Скандалът с изтичането на данни от НАП е на път да отмине, предвид огромният бонус за управляващите, че се случи, когато повечето от населението на Републиката е на море (на едно от трите). Същевременно, той успя да породи освен дежурните коментари и доста...

Самоубийството на Франция

Джулио Меоти е италиански журналист, редактор на Il Foglio, с публикации за GateStone Institute, FoxNews, National Review, Arutz Sheva, The Wall Street Journal и други. Автор на множество книги на тема международна политика и Близък Изток Колкото повече френските...

Либералното статукво – несъстоятелно в морализаторската си поза

Изборът на Урсула фон дер Лайен е политически факт. Срещал съм дамата като немски военен министър. Слушал съм нейна лекция. Впечатлението, което остави е по-скоро добро. Убедена визия за интегрирана европейска отбрана. С ръка на сърце трябва да кажем, че Урсула...

Темите, които ни разделят

Главният редактор на "Консерваторъ" Николай Облаков и Тодор Джонев от Informo.bg по темите, които ни разделят през последната седмица - за кампанията "Направи го сега", субсидиите, машинното гласуване и още във видеото:...

Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук

Информацията, че VW най-вероятно няма да изгради новия си завод в България, се приема като малка национална катастрофа – медиите и социалните мрежи са залети от мрачни коментари за „провалената“ ни държава. Донякъде съм съгласен с подобна интерпретация – всеки неуспех...

Социализъм или аз!

В последните дни левицата /крайна или не/ в САЩ и ЕС, и нейните медии нападнаха за пореден път най-големия си враг. Президентът Тръмп.  Разбра се, че бившият посланик на Великобритания в САЩ преди две години, т.е. при най-яростната война против Тръмп, е изпратил...

Конспирации за умни и красиви

Едно от редовните обвинения, които градските прогресивни либерали отправят към останалите е, че се хващат на всякакви конспиративни теории и налудничави интерпретации на събития и явления. По-агресивните активисти от години се опитват да брандират почти всички...

Бебето като атентат срещу правата и свободите

Вече мина достатъчно време и всички познават кампанията „Направи го сега“, известна повече като кампанията на Иван и Андрей. Тя сама по себе си е достатъчно забавна, дотам, че човек се пита дали е правена ОТ идиоти или е правена ЗА идиоти. Според мен е...

Изнежените революции на 2017 г.

Време за четене: 5 мин.

Trigger warning: Шансът да се обидите от нещо, което прочетете тук е 2,96%.

Не е тайна, че 2017 е годината на САЩ. Всички погледи са приковани там и всеки фейсбук  политолог чака поредното събитие, за да прояви своята неподправена експертиза.

Дали става въпрос за реч на президента Тръмп, за акция в защита на паметници от Конфедеративните Щати, за насилието на най-миролюбивата група – това няма значение. Факт е, че събитията в САЩ са тема на разговор дори и в апокрифните политически фракции на територията на България.

Не мога да отрека и истината, че голям процент от младите хора у нас обръщат поглед към политиката – родната, а и тази по света, заради събитията от 2016.
Но защо толкова млади хора правят тази смела крачка да се нарекат “консервативни”, само въз основа случките, които виждат отвъд океана?

Доналд Тръмп успя да си спечели моето уважение, показвайки, че може и другояче. Един подход, лишен омекотяване на всяка дума, лишен от мили усмивки пред камерите и лицемерни комплименти. С това Доналд Тръмп спечели и сърцата на много други. Показа това, което всички знаем, но отричаме – да си прям и автентичен означава да бъдеш мразен. По отношение на политическите си възгледи с Тръмп срещаме не едно или две различия. Но не искам тях да обсъждам сега.

Всички знаем основната конфронтация на битово ниво, която беше лайтмотивът на предизоборните кампании в САЩ – SJWs срещу поддръжниците на Тръмп. После, разбира се, (не) се случи скандалното гостуване на Майло Янопулос в Бъркли, където избухнаха зловещи протести и прояви на агресия под патронажа на не кого да е, а антифа – най-мирната организация от политически активисти, последвано от несъстоялото се събитие на Ан Коултър. През това време за първи път се постави много сериозно темата за Първата поправка, с други думи – свободата на словото.

В статия свалена от сайта на “Мисъль” – “Буквално Хитлер!”, бе засегната и тази тема.

За левите активисти свободата на словото свършва там, където започват техните чувства и всеки с различно мнение е… точно така – “Буквално Хитлер!”

 

Тези активисти, апологети на най-грозната част от фашизма – цензурата, намериха почва и у нас. Дори не е задължително да е на политическата сцена. Не е нужно да ги виждаме на протести, за да знаем, че има хора, които обичат да заглушават гласовете на тези, които не могат да оборят с аргументи. А агресията си тези умнокрасивитети проявяват най-вече когато някой реши да борави с хумор – феномен, който може би скоро ще бъде затрит от политкоректната вълна, канеща се да залее целия цивиливизован свят.

Това отношение към другия и към живота е паразитно. Чуждата свобода не свършва там, където започва нашият “сейф спейс”. Свободата да се чувстваме обидени не може да ни бъде отнета – нещо, което искам да е ключово в изграждане на моята теза. Не може да ни бъде и отнета свободата да обиждаме. Защо? Защото никой не се ползва със свободата или правото да ограничава чужди свободи. Затова и Антифа са лефтита – те вярват, че държавният апарат е длъжен да им осигури правото да не могат да бъдат обиждани.

Така стигаме и до изнежените революции от 2017 година. Събитие, което ще остане само в интернет и за което малко хора ще научат. Защо изнежени? Защото произлизат от нуждата на определени индивиди да запазят своите чувства непокътнати. Хора, погълнати от нарцистични разстройства на личността, неспособни да възприемат хумор и/или критика. Тяхната изнежена революция се случва тихомълком – без протести, без изразяване на позиция. Това е революция на оскърбените и наранените. Революцията на една група умни и една група красиви.

Нека приемем, че интернет и в частност Фейсбук са една държава. Тя има своите правила. Има своите граждани и с кликането на “I agree” под протокола за сигурност и правилата за ползване, всеки гражданин се обременява с това да спазва конституцията, имплементирана в държавата.

Но Фейсбук държавата е раят на Антифа. Това е държавата рай за умния, за красивия и за техните приятели – изнежените. С доклади и оплаквания можем да накараме държавния апарат да цензурира тези, които ни обиждат.Фейсбук е държава с липса на свободи. Това е държава, в която царува социалната правда, маскирана като индивидуална правда.

Така се случи изнежената революция. Със свалянето на страницата на Терминални Цитати, временния бан на Николай Облаков, свалянето на “Буквално Хитлер!”… Но не отвсякъде, а от огнището на дясното мислене – от “Мисъль”. Случва се и с всяко блокиране от прогресивно мислещата Емилия Жасминова, стожер на свободното слово.

Изнежените революции в България и по света тепърва започват. Те се случват тихо. И не са революции на потиснатия народ срещу своя потисник – държавата. Те са революции на чувствата, на егото срещу разума и свободата

 

Интернет не е държава – лоша метафора използвах. Той е меметична среда. Най-големият разпространител на идеи. И в тази меметична среда се развъди един мем – този за ползите от културния плурализъм. Културното обогатяване, което странно защо работи само в една посока – отвън-навътре. Тоест това е мем, който НЕ предполага процес на асимилация, а на натиск.
За съжаление не успя да се пробие мемът за интелектуален плурализъм. Нито в интернет, нито по света. В САЩ, в България, в Германия, в Европейския парламент.

Изнежената революция е революцията на антиплурализма. На всеки вид “дивърсити”, но не и на разнообразието на мнения. На гледни точки. Изнежената революция е война срещу хумора и срещу свободата да мислим. Този процес невероятно наподобява горенето на книги от нацистите – цензурата на десни платформи или дясномислещи хора е първата крачка към тоталитарен режим.

Това е революция, която ако бе извършена от държавата би била осъдена като налагане на диктатура. Това е революцията на изнежените, които дават carte blanche на държавата да ги цензурира. Защото правата и свободите са общовалидни.. И ако ние нямаме право да ви обиждаме, изнежени, то скоро и вие няма да имате право да се обиждате. Тръмпнете ли в очакване?!

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!