fbpx

НОВО

Проклятието на Ердоган е неговото спасение

Те са като двете страни на Истанбул, разкрачил се върху Босфора, с европейска и азиатска част. Кемал Ататюрк и Реджеп Ердоган изглеждат така, че сякаш не могат да съществуват в едно изречение заедно. Като ръката на първокласник, която отхвърля пунктуацията и враждува...

Енергийната ефективност: Поредният писък на европейския социализъм

В Брюксел сметнали, че за да постигнат целите на Зелената сделка, Европа трябва да инвестира 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите до 2030 г. Разбира се, бързо се сетили, че хората доброволно тези пари няма да ги вкарат в изолация и измислили поредната нова...

Препъникамъни пред икономиката ни

Перфектната буря е налице - какво можем да избегнем? Доброто разбиране на проблемите означава и добри решения Грешните инвестиции от годините на бума започват да гърмят Перфектната буря е налице - глобална здравна пандемия, стопанска криза от порядъка на Голямата...

Не, светът не загива!

Тези дни по всички медии четем и слушаме, че научен „доклад чертае катастрофален сценарий за хората„. Според учените климатичният апокалипсис вече е настъпил, а липсата на храни, недостигът на вода и природните бедствия ще унищожат човечеството до няколко...

“Амнистия” за предприемача – тук и сега

В пазарната икономика клиентът решава какво да се произвежда, гласувайки с покупките си В реалност­та ролите „предприемач“ и „капиталист“ често се смесват След Освобождението строителите на съвременна България започват от нулата. За няколко десетилетия изцяло...

Въглеродната неутралност е загубена кауза за света и Европа

Въглеродната неутралност е загубена кауза в глобален мащаб и в Европа, освен ако Старият континент не реши да се самоубие икономически. Пренасочването на пари се прави от политици, които нямат реална представа как функционират процесите и които са длъжни...

Европа по пътя към социализма

Авторът в дясната платформа Стефан Стоянов гостува в предаването "Работен дневник - Business Daily" по "ТВ Европа". Тръгнала ли е Европа по пътя към социализма? Вижте пълното...

Сурова ли ще бъде финансовата зима 2020?

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Владимир Сиркаров гостува в предаването "Делници" по телевизия "Евроком". Сурова ли ще бъде финансовата зима 2020? Новият външен дълг от 5 млрд. - защо бе изтеглен той?. Абсолютната давност на земите. Идва ли краят на казусът...

Има ли решение на политическата криза и какво да е то?

Авторите в дясната платформа "Консерваторъ" Иван Стамболов и Кузман Илиев гостуваха в предаването "Референдум" на БНТ. Тема на разговора бе политическата криза у нас. Вижте цялото...

Развитието на епидемията в България март-октомври 2020

Резюме: В статията разглеждаме развитието на епидемията в България, взетите мерки от правителството и резултатите към момента. Анализираме управлението на епидемията, правим качествен анализна сценариите и краткосрочна прогноза до края на октомври Вирусът SARS-COV-2...

Божидар Лукарски: И президентът е виновен за скандала с ЦИК

Време за четене: 6 мин.

– Какъв е вашият отговор на „офертата“ на Николай Бареков СДС да се включи в евробитката като част от коалицията около „България без цензура“? Преди ден той намекна, че ако вие лично откажете, някой от СДС ще ви замени.

– Не ми харесва терминът „политическа оферта“. Офертите не би следвало да са част от политиката, те са валидни само в сферата на търговията. Колкото до самата покана, аз съм категоричен – СДС е избрал своето място и не е партия, която сменя като носни кърпички своите политически пристрастия. Ние сме автентична дясна партия и мястото ни е в Реформаторския блок (РБ), който е единствената алтернатива на статуквото и на управлението от последните години. „България без цензура“, съдейки по депутатите, които я представляват в парламента и гласуват заедно с БСП, ДПС и „Атака“, е част от статуквото. Ние виждаме тази формация като втори ешелон на сегашното управление.

Що се отнася до това, че ако не отида аз, ще го направи някой друг, този някой ще представлява своите лични интереси, а не идеалите на СДС.

– Да не би да допускате, че има възможност някой да се „отлюспи“?

– Не мисля, че това е възможно, но хипотези има всякакви.

– За колко мандата се бори Реформаторският блок?

– Като председател на Предизборния щаб на РБ, а и в лично качество винаги съм бил против подобни спекулации. Те дълго време ни изиграваха доста лоша шега вдясно – с изявленията за очаквани невероятни резултати, които бяха нереализируеми. Ще ви отговоря с цитат от „Мечо Пух“ – „колкото повече, толкова повече“. Но извън афоризма, сигурен съм, че РБ ще бъде сериозно представен в Европейския парламент.

– Получихте упреци след представяне на листата си заради присъствието на всички политически лидери на петте партии от блока в нея. Кое наложи те да бъдат включени?

– Това е нормално, тъй като всички проучвания показват, че тези избори ще са битка между партийни структури, партийни ядра. В крайна сметка лидерите на партиите в блока са най-разпознаваемите лица. Това е причината листата да бъде съставена по този начин.

– Вие ще призовете ли вашите симпатизанти да гласуват с преференция, за да може да прередите първите двама в листата?

– Не. За мен лично най-важно е представянето на блока. РБ е дългосрочен проект. Ние не сме се събрали, за да изпратим конкретни личности в ЕП. Нека всеки гласува, както реши – листата ни е съставена все от достойни хора.

– Но членовете на ДСБ го направиха – при номинирането на Светослав Малинов те призоваха симпатизантите си да гласуват с преференция за него. През седмицата това заяви и Иван Костов.

– Мнението на г-н Костов е негово лично, той има право на това. Няма лошо да се гласува преференциално, като десни партии винаги сме защитавали като ценност правото на личен избор.

– Още повече че в социалните мрежи се разпространиха изказвания отпреди две-три години най-вече на Светослав Малинов и Иван Костов, които са меко казано твърде остри към Меглена Кунева. Загърбили ли сте старите дрязги?

– Правилно отбелязахте, че тези изказвания са от един по-стар период – когато г-жа Кунева бе кандидат за президент. Сега сме заедно и това показва какъв път сме извървели – успяхме да изградим доверие помежду си в името на защитата на интересите на десноцентристкия избирател в България. Това е нещото, което ни е водило. Да, успяхме да загърбим старите дрязги. Време е да действаме.

– Много критики имаше и към водачеството на Меглена Кунева, при това от ваши симпатизанти. Как ще преборите съпротивата?

– Всеки има право на мнение. Но като председател на щаба и на СДС съм категоричен, че Меглена Кунева ще е един от най-достойните и пълноценни наши представители в ЕП. Тя е човек, който има изградено реноме в европейските институции и най-голям опит. В този смисъл нейното първо място в листата е напълно заслужено.

– Ще се откажете ли от мандата си, ако го спечелите, за да останете в България?

– Ако бъда избран, това ще е заради волята и с гласовете на българския народ. За мен волята на суверена е важна и затова ако той прецени, че трябва да отида в Брюксел, ще отида.

– Има ли РБ вариант „Б“, ако не успее на евровота?

– О, не. РБ не отива с варианти „А“ и „Б“. Първо, защото съм абсолютно убеден, че РБ ще се представи отлично и ще изкара максимално добър резултат. От друга страна, за план „Б“ не може да се говори, защото ние не сме съюз, направен само за тези избори.

– Напук на социологическите проучвания, които показват спад на доверието към вас, вярвате, че ще успеете?

– Тук е мястото да кажа, че различните резултати от социологическите проучвания ми дават основание да твърдя, че едни от тях се доближават до истината, а други са напълно спекулативни. Нашите изследвания показват, че ние ще имаме място в ЕП и трендът ни върви нагоре.

– В какво успява и в какво не правителството на Пламен Орешарски?

– Всяко правителство има и постижения, и неудачи. За съжаление, свързвам кабинета на Пламен Орешарски само с негативи. Например – липсата на категорична позиция за Украйна, задкулисието и неяснотата кого точно представлява и кой го излъчи, неизпълнението на предизборните обещания.

– Реагираха ли адекватно първите мъже в държавата на кризата в Украйна?

– Не. Реакцията им закъсня, те вървят след събитията. Можем да приветстваме само външния министър Кристиан Вигенин за първоначалната му позиция, която беше правилна.

– И заради която получи толкова упреци от своите…

– И поради което външното министерство вече не е адекватно. Имам чувството, че външният министър се лута между одобрението на Русия и ЕС. За нас обаче най-важен е българският национален интерес, а не дали Русия и ЕС ще бъдат удовлетворени.

– Обявихте, че сте за налагане на строги санкции на Русия, но това не крие ли рискове за България? Прогнозата е, че ние ще сме сред най-засегнатите от тях. Не е ли по-добре да лавираме?

– Лавирането не е правилната реакция. България е неизменна част от ЕС и ние трябва да обясним на европейските си партньори, че това, което е важно за България по отношение на санкциите, трябва да е водещо и за ЕС. Пък и само хипотеза е как ще сме най-засегнати, последствията за Германия например също ще са много сериозни.

– Гарантирана ли е сигурността на страната от външни заплахи?

– Не мисля, че сме изправени пред угроза. Заплахи от типа – паралел между Кърджали и Крим, какъвто направи Сергей Станишев, може да се окачествят като опит за разиграване на етническата карта, за да се отвлече вниманието от неумението на управляващите да решават проблемите. По-сериозно е положението с вътрешната сигурност. Битовата престъпност продължава да се шири, а провалът в Лясковец трябваше да доведе до оставка на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

– На вас мирише ли ви на предсрочни избори, ако използваме израза на Доган?

– За мен е абсолютно ясно, че успехът на РБ на евровота ще бъде сред основните причини за предсрочни избори в края на годината.

– Толкова съкрушителен ли ще бъде, та да предизвика предсрочни избори?

– Достатъчно показателен.

– Успява ли президентът да се справя с ролята на обединител на нацията?

– Твърдо не. През тази седмица Росен Плевнелиев не се посвени да заяви, че е президент на ГЕРБ, а не на цяла България. За нас е недопустимо в навечерието на изборите да се предизвикват скандали като този около ЦИК и да се спекулира с промяна на Изборния кодекс в 12 без 5. Голяма част от вината пада именно върху президента.

– С кого вие знаково бихте пили кафе?

– С Жан-Клод Юнкер – това е кандидатът на ЕНП за председател на ЕК, който ще ни представлява след европейските избори. За да му обясня, че интересите на България трябва да са интереси и на ЕС.

– Е, няма ли достоен сред българските политици да пие кафе с вас?

– С достойните вече пием кафе в РБ.

От pressadaily.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ