fbpx

Барозу нареди замразяване на „Южен поток“

Време за четене: 2 мин.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу размаха пръст на премиера Пламен Орешарски по повод строителството на „Южен поток“. Той е информирал Орешарски, че ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток“, предаде БНР. Преди това Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Брюксел с подготвяните промени в Закона за енергетиката.

Същевременно в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета на ЕС относно стратегията за енергийна сигурност директно се каза, че проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Споразумението между България и Русия за „Южен поток“ не отговаря на европейското законодателство, каза на пресконференция днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. „Южен поток“ е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Той ще промени количеството на доставяния газ. Това е нов път, а не нов източник, заяви Йотингер.

Самият Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток“, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и на срещата си с Орешарски.
„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв“, допълни той.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.
Вчера компанията „Южен поток България“, която управлява проекта на българска територия, съобщи официално, че консорциумът „Стройтрансгаз“ ще строи българската отсечка на газопровода „Южен поток“.
В консорциума влиза руската „Стройтрансгаз“ с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и „Газпромбанк“ (20%). Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на „Форбс“ и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.

Споделете чрез

Предишен

Следващ