fbpx

В Източна Украйна започна мащабна военна офанзива

Време за четене: 1 мин.

След дълго отлагане, Украйна най-после стартира военната си операция срещу сепаратистите в Източна Украйна. 

За пръв път освен специални части на полицията и жандармерията, армията също навлезе в районите, където проруски формирования бяха завзели административни сгради. Армията предприе офанзива на летището в град Краматорск, което беше окупирано от бунтовниците. Информациите към момента са разнопосочни, като броят на ранените варира от 2-ма до близо 100. Според някои руски медии дори има и жертви от двете страни. Официално от пресслужбата на временния президент Олександър Турчинов обявиха само, че Украйна си е върнала контрола върху летището на Краматорск. 

Заедно с това се появи и информации за нахлуване на украинска военна колона в Славянск. Групата е била съставена от около 500 войници, 20 бронетранспортьора, автобуси и друга техника. 

В часовете преди офанзивата украинското разузнаване съобщи, че ръководителят на сепаратистите в Славянск е офицер от специалните служби на Русия. Името на руския офицер е Игор Стрелков и негови сътрудници са задържани от правоохранителните органи. Разузнаването разполага със записи на Стрелков с Москва. Висшият военен се е отчитал за терора в Славянск и за стрелба по автомобил на украински полицаи. Има и информация, че Стрелков е вербувал групи, които да превземат административни сгради в Харков.

Споделете чрез

Предишен

Следващ