НОВО

„Да здравствует революция!“

Каква беше точната цена на болшевишкия преврат в Русия? Между 7 и 12 милиона души загиват в Русия от 1917 г. до 1923 г, за да наложат болшевиките властта си в гражданската война и върху обществото. Около 500 000 войници загиват в битките, като сред цивилното население...

Идеализмът убива

Посещаването на опасни места по света следва да е продукт на подготовка, осъзнат риск, богата информираност и способност за критично мислене. Санитарният минимум от познания за това как работи светът диктува да може да различиш сравнително сигурните от несигурните...

Орбан и ЕНП или пушката като патерица

От решението на Европейската народна партия (ЕНП) да "замрази" участието на Фидес, ръководена от Виктор Орбан, няма спечелили. И ЕНП, и унгарският министър-председател само губят от така развилите се събития. ЕНП губи, тъй като тя трябва да кооптира, да си сътрудничи...

Ще сложи ли мюфтийството тире?

През последните дни съдбата на дълговете на мюфтийството (или както шеговито е известно „Българска Мюсюлманска Църква“) беше широко дискутирана, главно в аспекти, които бяха на нивото на гореспоменатите шеги или на дребно политиканстване. По същество дискусия много...

Трябват ни бащи и предци, които да ни покажат какво сме

Петър Николов-Зиков е възпитаник на Класическата гимназия, доктор по история на Нов български университет, отскоро и доцент по политически науки. Автор е на задълбочени изследвания върху развитието на дясната политическа мисъл, поместени в книгата му ,,Раждането на...

Значението на манифестът на Макрон за европейската енергийна политика

Преди десетина дни френският президент Еманюел Макрон пусна пламенна декларация за „спасението“ на Европа. Текстът не се отличава с конкретика и по-скоро има вид на уводна част от някакъв идеологически манифест. Въпреки това, в него се срещат някои генерални насоки и...

Макроновия ренесанс

Миналата седмица френският президент Макрон се обърна с писмо към всички европейци, като изложи в него визията си за “ренесанс” на европейския проект. Не можейки да остане по-назад, до края на седмицата Германия отговори на предизвикателството, макар че под немската...

(Полит)коректна наука

Става все по-трудно и опасно да се занимаваш с наука по време на политическа коректност. Хората, които доскоро издигаха абстрактната идея за наука като тотем на своето превъзходство над ретроградните и безпросветни проли, сега заличават реални и значими учени, уличени...

Време разделно в Европейската народна партия

Миналата седмица беше задействана процедура за изключването на партията на Виктор Орбан (Фидес) от семейството на Европейската народна партия. Формалният повод е билборд кампанията на унгарското правителство, която показва Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос един...

Роджър Скрутън за „Фигаро“: Във Франция, левият интелектуалец е свещеник без Господ

Философ, публичен коментатор и автор на повече от 40 книги. Една от най-известните и разпознаваeми фигури в консерватизма днес.Какво е дясното? Защо повечето интелектуалци са левичари? Разделението по оста „дясно-ляво“ актуално ли е все още във времето на популизма?...

Даниел Георгиев в театър на абсурда

Време за четене: 6 мин.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев, за когото вчера бе съобщено, че напуска парламентарната си група, смени партийната си принадлежност няколко пъти в рамките на ден. Въпреки че е трудно да се разчита, че някаква информация по случая може да бъде последна, късно вечерта от партията заявиха пред bTV, че Георгиев не е напускал ГЕРБ, няма да напуска и няма да се присъединява към “България без цензура”. Самият той пък пожела да застане до Николай Бареков на сцената на предизборно събитие в Бургас, за да се врече във вярност на ГЕРБ. От ББЦ обаче разпространиха прессъобщение с новината: “Окончателно: Даниел Георгиев избра “България без цензура”!”

Новината за напускането му дойде вчера от лидера на политическа партия „България без цензура”. Николай Бареков оповести в Сливен, че Георгиев ще е четвъртият отцепник от партията на Бойко Борисов, който ще се присъедини към ББЦ. Първите трима са Георги Марков,Светлин Танчев и бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Бившият журналист и настоящ политик дори изтъкна, че след изборите минимум 30 депутати от ГЕРБ ще напуснат редиците на партията. Бареков разкри също, че Даниел Георгиев се чувствал смачкан психически и физически в редиците на Бойко Борисов и бил жертва на „цветановщината”.

“Искам в ГЕРБ”

Във вторник обаче стана ясно, че Даниел Георгиев е оттеглил искането си за напускане на групата от деловодството на Народното събрание. На пресконференция със зам.-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева той обясни необяснимия си ход с желание за нестандартна изява. „Искам и оставам в ГЕРБ”, каза самият Георгиев на пресконференция в Народното събрание. „Нестандартната реакция от моя страна вчера беше провокирана от месеци назад статии за моята личност, че ще се отцепвам, ще напускам групата. По-провокиращото в мен беше това, че внушенията, които се създаваха с месеците, почнаха да будят съмнение в някои мои колеги в областта и в структурите. Затова бях провокиран, внесох две молби вчера. Това беше нестандартна, умишлена от моя страна реакция”, заяви Георгиев.

На сцената на ББЦ

По-късно странният и нерешителен опит оригиналност беше съкрушен. В Бургас пред журналисти лидерът на „България без цензура” Николай Бареков превърна скандала в откровено абсурдно представление. По време на предизборната си проява той за втори път обяви, че Даниел Георгиев се присъединява към партията му и покани депутата от ГЕРБ на сцената.

„Този човек е вече тук, искам да посрещнете с аплодисменти Даниел Георгиев, народен представител в българския парламент, независим, честен български гражданин”, призова Бареков, а Георгиев излезе за ръкостискане и бе посрещнат с бурни аплодисменти.

„Той не веднъж е споделял, че каузата на ББЦ е най близо до сърцето му и би искал да работи заедно с нас. Аз уважих избора му и му казах: Приятелю, когато решиш един ден да напуснеш ГЕРБ, няма смисъл да се записваш в нашата партия, за да не ти казват после твоите бивши приятели: „И този ли се продаде на Бареков?”. Според тяхната логика всички са се продали на свръхбогатия Бареков”, продължи лидерът на ББЦ в речта си, наричайки Георгиев „свой приятел”.

Бареков определи като грешка това, че преди ден е обявил във Фейсбук трансфера на Даниел Георгиев. „След това му решение е започнала една комедия с главни герои Цецка Цачева, Красимир Велчев, Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те стигнаха до там, че с натиск физически и психически, той да подаде втора молба, че иска да остане в ГЕРБ, защото така е решил. С това превърнаха не Дани, не мен, а себе си и българския парламентаризъм в посмешище”, продължи Бареков.

„След пресконференцията днес в Народното събрания, която приличаше на един театър на абсурда, Дани ми се обади и ми каза: С комедията спираме дотук, искам да дойда още тази вечер при теб в Бургас и да застана рамо до рамо с теб в предизборната кампания на „България без цензура”, разказа още Николай Бареков, но не стана ясно защо Георгиев не разказа сам случилото се.

“Оставам в ГЕРБ”

След като стъпи на сцената на друга политическа партия в рамките на предизборната кампания и четири дни преди вота, Даниел Георгиев заяви: „Аз категорично съм в политическа партия ГЕРБ.”

Присъствието си той обясни просто: „Тук съм на близо до Бургас и поради стеклите се обстоятелства в последните дни покрай мен, реших да мина през мероприятието на „България без цензура”. Той се оплака, че през последните дни „нещата се перифразирали”.

„Малко се пресолиха нещата, като влязох в залата, за да уважа мероприятието – исках чисто дипломатически да си стиснем ръцете с Николай Бареков, както и да си пожелаем късмет”, заяви Даниел Георгиев, чиито политически убеждения станаха още по-неясни. „Доста някой път политиците са емоционални и в това няма нищо лошо, в кампания сме, в случая сега решението е мое”, продължи Георгиев и за пореден път отрече да му е оказван натиск.

В последното съобщение на пресцентъра на ББЦ от тази вечер пише, че “окончателно Даниел Георгиев е избрал ББЦ”. От ГЕРБ отказаха коментар за поведението на депутата си, но обясниха, че той не е напускал и няма да ги напуска.

Даниел Георгиев е втори мандат депутат от ГЕРБ, избран от София Област. Той е син на кмета на Ботевград Георги Георгиев, който управлява града вече трети мандат. На последните местни избори през 2011 г. той беше подкрепен от ГЕРБ, след като през 2009 г. синът му стана депутат. И в двата парламентарни състава Даниел Георгиев е сред народните представители без нито едно изказване от парламентарната трибуна. В момента той е член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. В 42-то Народно събрание е вносител на два законопроекта – за изменение и допълнение на Изборния кодекс и за ограничаване изменението на климата.

Борисов: Натискат наши депутати и кметове

Аз знаех, че няма да напусне, но знаех, че и на него, и на баща му, им дойде до гуша от спекулации и от натиск. Това на свой ред заяви в Раднево лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано във вторник, след като Георгиев върна молбата си за напускане и преди да отиде в Бургас.

“Той държеше да го направи така, че да се знае, че натискът върху него е толкова голям, върху кметовете, един по един ги изолират, и искат да ги откъсват от ГЕРБ, защото виждате, кметовете на ГЕРБ са огромна сила във всички големи градове”, заяви Борисов.

“Днес, във всички страници се пише, че депутат от ГЕРБ е напуснал, а утре – ще има ли на първа страница, че се е върнал? И защо е напуснал? Какъв натиск на кметове, на общински съветници, на депутати. Огромни пари се предлагат”, каза Бойко Борисов.

Той коментира и информация за това, че в Стара Загора униформени полицаи са събирали личните данни на доброволци от ГЕРБ и АБВ. Според него акцията е израз на безсилие, когато управляващите не могат да овладеят престъпността в страната.

“Само могат да ме забавляват с безсилието си и с ужаса в очите, който виждам, от това, което ще им се случи в следващите месеци, защото те тотално са провалили държавата, но българите, това ще го разберат около ноември -декември, когато започнат новите сметки за тока и фалитите на фирмите”, предрече Бойко Борисов.

От btvnews.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!