НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Даниел Георгиев в театър на абсурда

Време за четене: 6 мин.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев, за когото вчера бе съобщено, че напуска парламентарната си група, смени партийната си принадлежност няколко пъти в рамките на ден. Въпреки че е трудно да се разчита, че някаква информация по случая може да бъде последна, късно вечерта от партията заявиха пред bTV, че Георгиев не е напускал ГЕРБ, няма да напуска и няма да се присъединява към “България без цензура”. Самият той пък пожела да застане до Николай Бареков на сцената на предизборно събитие в Бургас, за да се врече във вярност на ГЕРБ. От ББЦ обаче разпространиха прессъобщение с новината: “Окончателно: Даниел Георгиев избра “България без цензура”!”

Новината за напускането му дойде вчера от лидера на политическа партия „България без цензура”. Николай Бареков оповести в Сливен, че Георгиев ще е четвъртият отцепник от партията на Бойко Борисов, който ще се присъедини към ББЦ. Първите трима са Георги Марков,Светлин Танчев и бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Бившият журналист и настоящ политик дори изтъкна, че след изборите минимум 30 депутати от ГЕРБ ще напуснат редиците на партията. Бареков разкри също, че Даниел Георгиев се чувствал смачкан психически и физически в редиците на Бойко Борисов и бил жертва на „цветановщината”.

“Искам в ГЕРБ”

Във вторник обаче стана ясно, че Даниел Георгиев е оттеглил искането си за напускане на групата от деловодството на Народното събрание. На пресконференция със зам.-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева той обясни необяснимия си ход с желание за нестандартна изява. „Искам и оставам в ГЕРБ”, каза самият Георгиев на пресконференция в Народното събрание. „Нестандартната реакция от моя страна вчера беше провокирана от месеци назад статии за моята личност, че ще се отцепвам, ще напускам групата. По-провокиращото в мен беше това, че внушенията, които се създаваха с месеците, почнаха да будят съмнение в някои мои колеги в областта и в структурите. Затова бях провокиран, внесох две молби вчера. Това беше нестандартна, умишлена от моя страна реакция”, заяви Георгиев.

На сцената на ББЦ

По-късно странният и нерешителен опит оригиналност беше съкрушен. В Бургас пред журналисти лидерът на „България без цензура” Николай Бареков превърна скандала в откровено абсурдно представление. По време на предизборната си проява той за втори път обяви, че Даниел Георгиев се присъединява към партията му и покани депутата от ГЕРБ на сцената.

„Този човек е вече тук, искам да посрещнете с аплодисменти Даниел Георгиев, народен представител в българския парламент, независим, честен български гражданин”, призова Бареков, а Георгиев излезе за ръкостискане и бе посрещнат с бурни аплодисменти.

„Той не веднъж е споделял, че каузата на ББЦ е най близо до сърцето му и би искал да работи заедно с нас. Аз уважих избора му и му казах: Приятелю, когато решиш един ден да напуснеш ГЕРБ, няма смисъл да се записваш в нашата партия, за да не ти казват после твоите бивши приятели: „И този ли се продаде на Бареков?”. Според тяхната логика всички са се продали на свръхбогатия Бареков”, продължи лидерът на ББЦ в речта си, наричайки Георгиев „свой приятел”.

Бареков определи като грешка това, че преди ден е обявил във Фейсбук трансфера на Даниел Георгиев. „След това му решение е започнала една комедия с главни герои Цецка Цачева, Красимир Велчев, Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Те стигнаха до там, че с натиск физически и психически, той да подаде втора молба, че иска да остане в ГЕРБ, защото така е решил. С това превърнаха не Дани, не мен, а себе си и българския парламентаризъм в посмешище”, продължи Бареков.

„След пресконференцията днес в Народното събрания, която приличаше на един театър на абсурда, Дани ми се обади и ми каза: С комедията спираме дотук, искам да дойда още тази вечер при теб в Бургас и да застана рамо до рамо с теб в предизборната кампания на „България без цензура”, разказа още Николай Бареков, но не стана ясно защо Георгиев не разказа сам случилото се.

“Оставам в ГЕРБ”

След като стъпи на сцената на друга политическа партия в рамките на предизборната кампания и четири дни преди вота, Даниел Георгиев заяви: „Аз категорично съм в политическа партия ГЕРБ.”

Присъствието си той обясни просто: „Тук съм на близо до Бургас и поради стеклите се обстоятелства в последните дни покрай мен, реших да мина през мероприятието на „България без цензура”. Той се оплака, че през последните дни „нещата се перифразирали”.

„Малко се пресолиха нещата, като влязох в залата, за да уважа мероприятието – исках чисто дипломатически да си стиснем ръцете с Николай Бареков, както и да си пожелаем късмет”, заяви Даниел Георгиев, чиито политически убеждения станаха още по-неясни. „Доста някой път политиците са емоционални и в това няма нищо лошо, в кампания сме, в случая сега решението е мое”, продължи Георгиев и за пореден път отрече да му е оказван натиск.

В последното съобщение на пресцентъра на ББЦ от тази вечер пише, че “окончателно Даниел Георгиев е избрал ББЦ”. От ГЕРБ отказаха коментар за поведението на депутата си, но обясниха, че той не е напускал и няма да ги напуска.

Даниел Георгиев е втори мандат депутат от ГЕРБ, избран от София Област. Той е син на кмета на Ботевград Георги Георгиев, който управлява града вече трети мандат. На последните местни избори през 2011 г. той беше подкрепен от ГЕРБ, след като през 2009 г. синът му стана депутат. И в двата парламентарни състава Даниел Георгиев е сред народните представители без нито едно изказване от парламентарната трибуна. В момента той е член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. В 42-то Народно събрание е вносител на два законопроекта – за изменение и допълнение на Изборния кодекс и за ограничаване изменението на климата.

Борисов: Натискат наши депутати и кметове

Аз знаех, че няма да напусне, но знаех, че и на него, и на баща му, им дойде до гуша от спекулации и от натиск. Това на свой ред заяви в Раднево лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано във вторник, след като Георгиев върна молбата си за напускане и преди да отиде в Бургас.

“Той държеше да го направи така, че да се знае, че натискът върху него е толкова голям, върху кметовете, един по един ги изолират, и искат да ги откъсват от ГЕРБ, защото виждате, кметовете на ГЕРБ са огромна сила във всички големи градове”, заяви Борисов.

“Днес, във всички страници се пише, че депутат от ГЕРБ е напуснал, а утре – ще има ли на първа страница, че се е върнал? И защо е напуснал? Какъв натиск на кметове, на общински съветници, на депутати. Огромни пари се предлагат”, каза Бойко Борисов.

Той коментира и информация за това, че в Стара Загора униформени полицаи са събирали личните данни на доброволци от ГЕРБ и АБВ. Според него акцията е израз на безсилие, когато управляващите не могат да овладеят престъпността в страната.

“Само могат да ме забавляват с безсилието си и с ужаса в очите, който виждам, от това, което ще им се случи в следващите месеци, защото те тотално са провалили държавата, но българите, това ще го разберат около ноември -декември, когато започнат новите сметки за тока и фалитите на фирмите”, предрече Бойко Борисов.

От btvnews.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!