fbpx

Финансови причини разделиха „Зелените“ и Реформаторския блок

Време за четене: 3 мин.

Неизпълнимите финансови искания на Реформаторския блок към „Зелените“ и предлаганата им неизгодна позиция в листите са причината за поредния разрив на отношенията между двете формации, научи Mediapool в сряда. Само преди ден блокът и партия „Зелените“ бяха пред подписване на меморандум за общо участие на изборите, защото успяха да постигнат съгласие по всички политически въпроси.

Реформаторите обещаха да не подкрепят в следващия парламент проучванията за шистов газ и нефт, да са против необмисления строеж на нови ядрени мощности и да подкрепят временен мораториум върху разрешителните за строеж в НАТУРА зони. Това напълно е удовлетворявало „Зелените“.

„Ние бяхме готови да подпишем меморандума и да започнем сериозните разговори за общо явяване на изборите. В последния момент (вторник) обаче ни се поставиха другите условия“, каза пред Mediapoolсъпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов.

Условията, поставени пред „Зелените“, изглеждат неизпълними. Поискани са им 150 000 лева за участие в кампанията, които трудно могат да бъдат намерени. От тях 70 000 лева трябва да бъдат осигурени от кандидат на „Зелените“, поставен на избираемо място. Другите 80 000 лева са партийната миза за участие в общата кампания. „Зелените“ нямат толкова остри критики към втората сума, но категорично не приемат първата..

„Практиката да се иска от кандидатите да осигуряват такива суми за финансирането на кампанията си, може да ги вкара в съмнителни обвързаности“, смята Сандов.

Срещу тези пари на „Зелените“ им е предложено едно второ място в софийска листа, което лесно може да им бъде отнето с преференциален вот от ДСБ и Движение България на гражданите, които имат висока подкрепа в столицата.

Заедно с това офертата към „Зелените“ е била да получат 1.8 процента от субсидията, която ще се разпределя след изборите.

Интриги

Поредният разрив в отношенията между РБ и „Зелените“ предизвика и нова интрига в дясноцетристиката коалиция. Пред БНР представители на Движение България на гражданите са заявили, че преговорите със „Зелените“ са водени от лидера на ДСБ Радан Кънев. Това обаче не се оказа истина.

„За съжаление, Радан Кънев не участваше в преговорите. Никой от лидерите на партиите в Блока не участваше в тези преговори. Финансовите искания се оказаха обща политика на коалицията“, обясни Борислав Сандов. Официална реакция от страна на Реформаторския блок все още няма.

Против покупко-продажбата на депутатски места

В декларацията на ПП „Зелените“ от сряда сутринта се казва, че партията ще се яви сама на изборите, защото отказва да участва в „покупко-продажбата на депутатски места“. „Зелените“ традиционно правят кампания с много по-малко пари. При самостоятелно участие в изборите те разчитат на вот между 1.5 и 2 процента.

„Предложенията, поставени в последния момент от представители на реформаторите, бяха смехотворни. Ние бихме имали електорална тежест от 8%, а ни се предложи 1.8% от субсидията. Освен това се оказа, че в Реформаторският блок има практика хората на избираеми места да набират сами средства и да ги депозират за общата кампания“, каза още Сандов. Според него толкова малка сума би застрашила оцеляването на партията.

Борислав Сандов подозира, че поведението на реформаторите към партията му е било умишлено. Той разказа, че преговорите по подписването на меморандума са се точили 10 дни, а накрая са били поставени неизпълними условия, за да се отнеме време от кампанията на „Зелените“.

Той изрази съжаление, че от реформаторите не са поискали да използват потенциала на партията, който можеше да бъде оползотворен с водачество на листа в градове като Варна или Бургас. Варна има проблеми със строежа на „Южен поток“ и застрояването на Морската градина, а презастрояването на Южното Черноморие е вечна тема в Бургас.

От mediapool.bg (статия на Красен Николов)

Споделете чрез

Предишен

Следващ