fbpx

Скандалът със запаленото от БСП европейско знаме се разраства

Време за четене: 2 мин.

Скандалът със запаленото от БСП европейско знаме се все повече се разраства. В социалните мрежи бяха разпространени снимки от отбелязването на 9 май пред Паметника на съветската армия в София, на които се вижда как двама души изгарят знаме на Европейския съюз. Оказва се, че малко преди това привържениците на руския автократ Путин са били приветствани от лидера на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който се е снимал с тях на фона на лозунга „България в Евразийския съюз“. 

По повод случилото се, председателят на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев се опита да отговори на въпроса, защо от БСП горят европейското знаме: 

Защото ако не беше европейското законодателство, никога нямаше да имаме достъп до документите, с които Газпром ги инструктира как да заобикалят правото на ЕС? Защото европейските правила им пречат да си получат трийсетях сребърника? Или защото другарите им по онази гъша афера в Германия вече лежат в затвора? И им е ясно, че рано или късно, за измами с еврофондове ще се лежи и тук? Накратко: Не е глупост или емоция. За мафията, отдалечаването от ЕС е въпрос на оцеляване. Техният инстинкт за самосъхранение ги тласка на Изток. Нашият обаче ни тласка на Запад, а тях – към Банишора.

По същия повод Румяна Бъчварова и Димитър Главчев от ГЕРБ осъдиха проявата и призоваха лидерът на БСП да излезе и да се извини публично за позорните действия на представители на социалистическата партия. Според тях:

До този момент няма официална реакция от страна на БСП или от техните кандидати за европейски депутати. Това е изключително тревожен инцидент. Не можем да си позволим да се заявяват антиевропейски позиции. 

По думите на Бъчварова снимките показват, че самият Станишев е бил пред паметника, когато подпалването е станало. От партията на Бойко Борисов призоваха и всички участници в изборите на 25 май категорично да се разграничат и обявиха, че ще изпратят изпратят писмо до останалите тях с призив да изразят позиция. 

Споделете чрез

Предишен

Следващ