България развива икономика на две скорости – София и другите градове: Михаил Кръстев

Средната класа в България е 51% от обществото и продължава да се свива, докато средно за съюза тя е около 60%, а лидер е Словакия с над 70%. Това сочат данни от доклад на Агенцията на ЕС за подобряване на условията на живот и труд Eurofound от лятото на 2024 г. 

Редакторът в “Консерваторъ” Михаил Кръстев обясни в студиото на “РеВизия” какво стои зад определението за средна класа. “Това са хората, които могат да си позволяват да живеят неозбезпокоявано, дори когато плащат кредит и наем. Те успяват да осигуряват на семейството си всичко свързано с базовите им нужди – храна, купуване на дрехи, ресторанти, образованието на децата си, почивки поне два пъти в годината. Българската средна класа трябва да се приближава към тези в другите европейски държави. За да се обединим в един пазар обаче, и доходите трябва да се доближат”, коментира той. 

По думите му България се развива икономика на две скорости – София и другите по-малки градове. “В столицата има отделни индустрии, в които доходите надминават западноевропейските. Доста области обаче изостават значително в този компонент. Работническата класа или работещите бедни са прослойка, която все повече се разпространява, не това е средната класа. Частният сектор поражда неравенство, той се състои от 700 000 души, а държавният е над 2 млн.”, заяви Кръстев.

Според него с 30% са намалели спестяванията на българите, което е знак за обедняване и намаляване на покупателната способност. Данните са сравнение между 2019 и 2023 г. 

Целият разговор гледайте във видеото:

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.