fbpx

Какво е “Годишникъ”?

“Годишникъ” на дясна платформа “Консерваторъ” представлява едно важно обобщение – на случилото се в обществения, политическия и културния живот през последната година.

“Годишникъ” се издава изцяло от нас. Идеята за подобно издание беше заложена още като стартирахме под името „Мисъль“ и оттогава, но най-вече след обединението с друга платформа – „Петте Кьошета“ работим активно по реализирането ѝ. „Годишникъ“ е плод на работата, усилията и средствата вложени изцяло доброволно от редакторите и постоянните автори на Консерваторъ.

 

 

Какви теми са засегнати в “Годишникъ”?

Третото поредно издание на “Годишникъ” на дясна платформа “Консерваторъ” събира 34 автора, които разглеждат най-важните теми от изминалата година – по света и у нас. Не само проблемите, но и причините за тях и възможностите за тяхното решаване.

 

Каква е целта на това издание?

С  този „Годишникъ“ ние се стремим да върнем смисъла от задълбочения обществен дебат. Профанизирането на публичното говорене в ключови сфери от обществено-политическия, икономическия и културния живот пречи на сблъсъка на визии, ощетява креативността и разпилява потенциала на елитите да формулират ясни послания, пътища за преодоляване на кризите и постигане на просперитет на обществата. През последните 30 години в България разломът беше между комунизъм и антикомунизъм, но вече все по-отчетливо влизаме в ерата на битката между консервативно и либерално. Този сборник съдържа именно есенцията на консервативните идеи с днешна дата. Той е своеобразна консервативна платформа за бъдещето на България, Европа и света

 

Как ще бъде разпространяван?

“Годишникъ” на дясна платформа “Консерваторъ” ще може да бъде закупен в книжарниците – както на място, така и онлайн – скоро..

 

За поръчка:

Можете да намерите Годишникъ 2020 тук

 

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ:

Когато светът спря да се върти
Николай Облаков

Годината, в която редактирахме истината
Михаил Кръстев

Година като никоя досега
Сергей Петров – Араджиони

Съюзът и Пандемията
Андрей Новаков

Изтокът – новият стар Запад
Димитър Петров

Индоктринацията на македонското общество
Д-р Явор Миланов

Македония без българи, огън да я гори
Виктория Георгиева

Пандемия от глобализъм
Ангел Джамбазки

Как Китай гледа на България
Георги Драганов

Руските гамбити на глобалната шахматна дъска
Димитър Стоянов

Близкият изток през 2020 година
Д-р Мартин Табаков & Димитър Къцарков

Символите в политиката през погледа на един закостенял реакционер
Иван Стамболов – Сула

Смирението като политическа стойност
Драгомир Младенов

Големият лов на расисти
Д-р Татяна Иванова

Тайната на трайния успех
Арх. Христо Генчев и доц. д-р Марин Генчев

Заразата на себеомразата
Владислав Апостолов

Пандемията на Хедонистичното щастие
Никола Бушняков

Консервативното образование
Д-р Лъчезар Томов

Левият укор
Д-р Любомир Канов

Абсолютистка демокрация
Теодор Димокенчев

Пандемията LGBT – корени и клони
Пламен Петров

Вяра под карантина
Тома Петров

Паралелните реалности
Емил Вълков

Енергията след коронавируса
Боян Рашев

10 извода от 2020 година за света, в който живеем
Димитър Вучев

Данъците и кризата
Никола Филипов

България по пътя към ОИСР
Кристиан Анадолиев

Стратегията за дясното икуменизъм или схизма
Кузман Илиев

Какво не знаем за икономическите кризи
Владимир Сиркаров

Космическата 2020 година
Д-р Светослав Александров

Концлагерни стопанства
Проф. Д-р. Вили Лилков

Учредителното събрание и консервативната визия
Д-р Любомир Талев

Годишникъ 2020

Македония без българи, огън да я гори

Македония без българи, огън да я гори

Тази статия е част от Годишникъ2020, който може да закупите тук България е първата страна в света, признала Република Македония като независима държава още през 1992 г., а през 1999 година тогавашният ни премиер – Иван Костов, и македонският му колега – Любчо...

повече информация
Стратегията за дясното – икуменизъм или схизма

Стратегията за дясното – икуменизъм или схизма

Тази статия е част от Годишникъ2020, който може да закупите тук Дясното днес в световен план е в криза – раздирано от вътрешни борби, противоречия и идеологически залитания. Казано с религиозни термини – дясното е разкъсвано от схизми. С развитието на...

Данъците и кризата

Данъците и кризата

Тази статия е част от Годишникъ2020, който може да закупите тук Едно от най-големите постижения на българската политическа класа след въвеждането на валутния борд през 1997 година е поддържането на ниски нива на държавен дълг. За 2019 година съотношението държавен...

Тайната на трайния успех

Тайната на трайния успех

Ако нямате специален интерес към класическата история най-вероятно не знаете кой е Гай Марий – човекът, чието дело е в основата на Римската империя. Но затова пък със сигурност знаете кой е Наполеон. В продължение на десетилетие Наполеон побеждава всички европейски армии. И въпреки това империята, която изгражда, се разпада. Подобен е примерът с Ханибал. Дори след многогодишното военно превъзходство на Апенинския полуостров той не успява да победи Рим. И Наполеон Бонапарт, и Ханибал Барка са признати гении на военното дело. Но пък се провалят. За разлика от техните държавни построения империята, създадена от Цезар, стъпвайки върху Мариевите реформи, просъществува векове. В известен смисъл тази империя съществува и до днес.

Заразата на себеомразата

Заразата на себеомразата

Тази статия е част от Годишникъ2020, който може да закупите тук Една опасна епидемия беляза историческата вече 2020-а година и зададе ход на може би необратима траектория на конфликти и разпади. Вирус, който се разпространи ужасно бързо, стимулира огромни количества...

България по пътя към ОИСР

България по пътя към ОИСР

Тази статия е част от Годишникъ2020, който може да закупите тук ОИСР – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие В края на 80-те години комунистическият строй показа своя морален фалит. Той се провали по три направления. На първо място икономически...

Редакционна колегия

Николай Облаков

Николай Облаков

Главен редактор

 

Създател на дясната платформа "Консерваторъ". Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Интересува се и пише активно за политика, маркетинг и технологии.

Михаил Кръстев

Михаил Кръстев

Редактор на "Либертарианецъ"

 

Журналист с над десет години стаж в български медии. Интересува се от българска и международна политика, както и от разследваща журналистика. Работи като редактор в Телевизия Европа.

Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев

редакционен съвет

Завършил “Право” в Софийския университет. Сертифициран Експерт по предотвратяване изпирането на пари. Ръководи няколко екипа на водеща международна компания в сферата на предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма.

Ивайло Георгиев

Ивайло Георгиев

редакционен съвет

 

Специалист по информационни технологии, главен инженер в областта на Интернет видео стрийминга във водещата българската дигитална медийна група.

Виктория Георгиева

Виктория Георгиева

текст редактор

Изучавала журналистика, а в момента и “Религията в Европа” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от история и политика.

Никола Бушняков

Никола Бушняков

редакционен съвет

Възпитаник на Нов български университет, специалности “Публична администрация” и “Европейско управление”. Специализирал “IT мениджмънт” във Флорида, САЩ. Ръководител на екип във водеща международна технологична компания.

Тома Петров

Тома Петров

редакционен съвет

 

Публицист и икономист. Интересите му са в областта на християнската апологетика и култура, византийското наследство, икономическата теория и международните отношения. Има магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ от УНСС.

Боян Златанов

Боян Златанов

Технически Редактор

 

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.

Емил Вълков

Емил Вълков

редакционен съвет

 

Политически анализатор, член на Младежкия консервативен клуб. Мениджър в сферата на ентъртейнмънт индустрията, участвал в екипа създал най-големия фестивал в историята на България. Вярва, че плодовете на Европейската цивилизация са най-ценното ни достижение.

Текст редактори

Йордан Здравков

Йордан Здравков

текст редактор

Завършил Международни икономически отношения и Маркетинг в УНСС. Експерт с дългогодишен опит в бизнес консултирането, управлението и координацията на големи европейски проекти в сферата на околната среда и водите, включително ВиК.

Тина Иванова

Тина Иванова

текст редактор

Завършила ПМГ „Атанас Радев“, изучава „Българска филология“ в СУ „Свети Климент Охридски“, където работи по проекти, свързани с езикознанието и литературата. В последните 5 години активно се занимава с комуникации, социални мрежи и хуманитарна дейност. Участва в анализи на политическа и журналистическа реч

Радина Лазарова

Радина Лазарова

текст редактор

 Завършила журналистика във Факултета по журналистика и масово комуникация към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Интересува се от вътрешна политика и разследваща журналистика. Редактор в Novini.bg

Автори

Никола Филипов

Никола Филипов

автор

Завършил „Управление на Инвестиции“ в Университета в Рединг, специализира „Бизнес Анализ и Оценка“ в Лондонския Университет за Икономика и Социални Науки (LSE) и „Финанси“ в УНСС. В момента Никола заема позицията на управляващ партньор на „Innovo Investment Management“.

Димитър Вучев

Димитър Вучев

автор

Завършил политическа икономика в Университета за национално и световно стопанство и магистратура по финанси във Висшето училище по застраховане и финанси. Бивш главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria, настоящ водещ в ТВ Европа и общински съветник в София.

Д-р. Мартин Табаков

Д-р. Мартин Табаков

автор

Доктор по политически науки от НБУ. Председател на Института за дясна политика. Съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов. Ко-водещ на предаването “Реакция” по Телевизия Европа.

Иван Стамболов

Иван Стамболов

автор

Бивш сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на няколко книги и на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEBасоциация и Фондация „БГ Сайт”.

Димитър Петров

Димитър Петров

автор

Mагистър по Социология от СУ “Св. Климент Охридски” и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия. Член на Младежки консервативен клуб. Секретар е на “Един завет” – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.

Д-р. Светослав Александров

Д-р. Светослав Александров

автор

Доктор в областта на физиологията на растенията, администратор на уебсайта за космонавтика КОСМОС БГ, автор на научно-популярните книги “Космическа колонизация – неосъществената мечта”, „Аз, виртуалният астронавт“ и художествената “Сред пясъците на Саркания”, доброволец на Български християнски студентски съюз (БХСС).

Драгомир Младенов

Драгомир Младенов

автор

Завършил “История и геополитика на Балканите” в СУ ” Св. Климент Охридски”. Търговски мениджър във фирма за текстил. Член е Младежки консервативен клуб. Член на Евро-атлатническия център за сигурност. Интересите му са в сферата на геополитика, Балканите, християнството и частния бизнес.

Сергей Петров - Араджиони

Сергей Петров - Араджиони

автор

Завършва специалност политология във „Великотърновски университет Св.Св. Кирил и Методий“, и „Международна политика и сигурност“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Председател на Младежка асоциация по политически науки (2017 – 2019) и основател на клуб по политически науки – Варна.

Д-р. Лъчезар Томов

Д-р. Лъчезар Томов

автор

Доктор, главен асистент в НБУ-София (департамент Информатика), преподавател в НГДЕК. Работи в софтуерната индустрия от 2008-а г., участвува в проекти на ЦАУР (център за анализ и управление на рисковете), Инфекциозна болница и неправителствени организации като математик и програмист.

Боян Рашев

Боян Рашев

автор

Водещ експерт по управление на околната среда в България. Управляващ партньор в denkstatt. Учил в Бранденбургския технически университет, Софийския университет, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела.

Доц. Д-р. Марин Генчев

Доц. Д-р. Марин Генчев

автор

Завършва медицина във Виенския Университет, където получава специалност по неврохирургия. Работил е в университетската болница на Виенския Университет, Националните Институти по Здравеопазване на САЩ, УМБАЛ “Александровска”, УМБАЛ “Иван Рилски” и УМБАЛ “Пирогов”. От 2011 година е началник отделение към Клиниката по неврохирургия, Клиникум Идар-Оберщайн, многопрофилна болница към Университета Йоханес Гутенберг Майнц, Германия. Доцент по неврохирургия към университета в Хайделберг, Германия от 2015 година.

Арх. Христо Генчев

Арх. Христо Генчев

автор

Основател и съсобственик на най-голямото проектантско бюро в Европа за фасади и външни конструкции. Завършил е Техническия университет във Виена. Възпитаник е на Класическата гимназия за антични езици и култура. Син е на известния урбанист и публицист арх. Христо Генчев.

Владислав Апостолов

Владислав Апостолов

автор

Завършил е журналистика в Софийския Университет “Св. Климент Охридски” Работи във вестник Труд, автор в ТопНовини и УебКафе. Материалите му са публикувани в повечето големи български медии.

Кристиян Анадолиев

Кристиян Анадолиев

автор

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.

Д-р. Любомир Канов

Д-р. Любомир Канов

автор

Български психиатър и писател. Живее и работи в Ню Йорк. Пише разкази. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки. Политически затворник по времето на комунизма.

Пламен Петров

Пламен Петров

автор

Физик по образование. Интересува се от това как България се е изменяла през различните периоди в най-новата ни история. Събира данни за “непознатото”, според него, Трето българско царство и иска те да станат по-широко достъпни, защото това е ключово за новото ни културно Възраждане.

Кузман Илиев

Кузман Илиев

гост-автор

Икономически и политически анализатор, докторант по финанси, водещ на “Плюс-Минус” по Нова, основател на продуцентска къща Кадре
Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

гост-автор

Завършил право в Бургаския Свободен Университет. Член на института за дясна политика, автор на множество статии с историческа и философска тематика с акцент върху историята на Русия и революциите.

Владимир Сиркаров

Владимир Сиркаров

гост-автор

Икономист и финансов журналист. Съавтор и водещ на телевизионното предаването за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Телевизия Европа. Икономически експерт в Институт за дясна политика. Дългогодишен водещ на авторското финансово шоу Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria. Завършва бакалавърска програма Финанси и магистърска програма Финансови пазари в Нов български университет. В момента е докторант в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Катедра Финанси и Кредит.

Д-р. Любомир Талев

Д-р. Любомир Талев

автор

Любомир Талев е възпитаник на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури, профил история. Магистър по право на Софийски Университет и по конкурентно право на City University London. Има специализация по право на САЩ в George Washington University. Доктор в катедра Конституционно право на СУ.

Вили Лилков

Вили Лилков

гост-автор

Проф. д-р Вили Лилков e народен представител в 43-то Народно събрание. Общински съветник и зам. председател на Столичен общински съвет 1999 – 2014 г. Професор по физика в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ръководител на катедрата по физика. Защитил докторат по неутронна физика в Института по ядрена физика и ядрена енергетика – БАН.

Д-р. Явор Миланов

Д-р. Явор Миланов

автор

 Лекар по дентална медицина, собственик на една от най-успешните клиники по дентална медицина- „Sofia Smile Center“, щастливо женен, баща на четири деца. Дългогодишен преподавател във Факултета по Дентална Медицина МУ София

През 2017 година завършва Българско Училище за Политика „Димитър Паница“

Георги Драганов

Георги Драганов

гост-автор

Завършил Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“ и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил като учител и журналист, в момента работи в съвсем друга сфера. Политически се определя като либертарианец. Никога не е членувал в партии, но се интересува активно от гражданското общество.

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

гост-автор

Магистър по право на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член на ВМРО от 1994 г., към момента заместник-председател на ПП “ВМРО-Българско национално движение”. В периода 2009-2014 е два мандата общински съветник в Софийски Общински Съвет. На 25 май 2014г. избран за член на Европейския парламент от Р България от квотата на ВМРО.

Татяна Иванова

Татяна Иванова

гост-автор

Завършила испанска филология в СУ. От 2017 г. е доктор по испански – с тема на дисертацията  “Феминизация на испанския език в обществено-политическата реч”.  От 2008 г. преподавам политически и практически испански в УНСС.

Андрей Новаков

Андрей Новаков

гост-автор

 

Български политик и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година досега. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание Форбс “30 под 30” за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

Димитър Къцарков

Димитър Къцарков

гост-автор

Димитър Къцарков e хебраист и магистър по международно право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал в университета в Хайфа, Израел по Международна сигурност и Йерусалим, Израел в програмата им по политически науки със специализация. Работил е в посолството на Израел в България, Министерство на външните работи и и Израелския център за наука и култура в България, фондация „Orient Occident” по програма на Съвета за човешки права на ООН в Рабат. В момента работи като търговски представител и бизнес разузнавач за Близкия Изток и Африка на голяма международна фирма в сферата на киберсигурността.