fbpx

НОВО

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

89 години от атентата в “Света Неделя”

Време за четене: 4 мин.

Славея Балдева

На 17 април преди 89 години телата на жертвите са прибрани в моргата на Александровска болница. Става дума за жертвите от атентата в църквата „Света Неделя”, извършен на 16 април 1925 г. На днешния ден близките им ги виждат. Тогава, на Разпети петък, започва изнасянето на телата за погребение. Видът на събраното множество от близки на покойниците е покъртваща гледка.

Не трябва да се забравя какво и от кого беше извършено на опелото на ген. Константин Георгиев в църквата „Св. Неделя”. На място са убити към 150 човека. Сред тях има и деца. Впоследствие някои хора умират от раните си. Така общият брой на жертвите възлиза на 213. Ранените са около 500.

При този атентат загубата на висши български офицери е по-голяма отколкото през четирите войни, които България води – Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. За отбелязване е, че извършителите си правят труд да изработят фалшиви покани от името на Дружеството на запасните офицери. Целта е да има повече жертви сред съсловието. Стремежът е да се избие военния елит, да се обезглави държавата и да се тласне в организирания хаос на чужд интерес. Интересът ще почака още 19 години до 1944.

Това престъпление е полифонично и многопластово. То разкрива колко разностранна и изобретателна може да бъде пъклената душа. Първо, убиваш стръвта. „Дребна” подробност е, че убийството става пред внучката на генерала – докато я разхожда. Второ, по този начин примамваш набелязаните жертви (какво, че ще пострадат и други) и дружно ги взривяваш. Трето, правиш всичко това на Велики четвъртък, по Великден.

„Света Неделя” е препълнена. Митрополит Стефан моли ковчегът с покойника да бъде преместен по-близо до олтара, за да се освободи още място за хората. Това е направено. Премества се и министър-председателят Александър Цанков заедно с останалите министри. Това ги спасява. Пред църквата също е пълно с хора, за които не е останало място вътре.

След взрива куполът пада и затиска застаналите под него. Мощният взрив е чут из цяла София. От църквата навън изхвръкват окървавени хора с разкъсани дрехи. Цари паника и ужас.

Ето какво пише Стоян Михайловски по повод на атентата: „Катастрофата в „Света Неделя” показа за стотен път, че вероотстъпничеството води до родоотстъпничество и обратно, че родоотстъпничеството поражда богоотстъпничество.” Според него този, който проповядва вероотстъпничество, убива вярата в доброто.

„Проповедта” на сърпа, чука и петолъчката е съзнателна. У мъртвите и кухи души избуява по-лесно семето на хаоса, разрухата и безразличието към чуждия живот. Защото за тях ближни няма. А подобна мерзост минава за геройство и разкрива отвратителното лице на тероризма. То е такова, където и да се изяви: в Оклахома  през 1994, в Мадрид през 2004, в Лондон през 2005, в Ню Йорк и във Вашитгтон през 2001 и в Бостън преди година.

Вестник „Слово” от онова време пише, че атентатът разкрива ясно размерите на опасността, която заплашва да погълне България. Че тази опасност идва от „дружбашко-комунистическите водачи”. „България е нападната. Нападателят е Московският интернационал.” – пише журналистът Георги Кулишев.

Има една книга от Петър Пешев. Нарича се „Историческите събития и деятели от навечерието на Освобождението ни до днес”. Разполагам с издание от 1993 г. Съставителите му са предпочели да запазят неговото първоначално излъчване и атмосфера. Книгата е отпечатана във вида, в който излиза за първи път през 1929 г. – със стария правопис.

Ето какво пише Петър Пешев, който е бил свидетел на ужаса: „Едва владиката успя да прочете първите думи, казани от Спасителя: „Истина, истина ви казвам, който слуша Словото ми и вярва в Оногова” … и внезапно отгоре, към голямото кубе, …., блесна светъл диск, … и изгърмя една страшна експлозия. … Разбрах грозотата на извършеното злодеяние, което, помислих си аз, погубва всички ни, а може би и държавата ни.”

Изводът на автора е: „В църквата загинаха най-отличните родолюбци, преданите синове на България, които й служиха вярно, които се биха храбро на бойните полета за защитата и за идеалите й, които я браниха от предателите-родоотстъпници, които й служиха честно и самоотвержено, поради което бяха прицелна точка на конспираторите.”

Деветнадесет години по-късно прицелът с решителната чужда помощ ще се окаже точен и смъртоносен за свободното развитие на България. Тя ще се окаже затисната като под купола на взривената църква. Под този купол не се осъществиха много надежди в личен и национален план и това не трябва никога да се забравя.

Конкретните извършители са осъдени на смърт. След 19 години последователите им ще убиват без съд и присъда, ще издават присъди със задна дата, ще си спретнат свой уродлив „народен съд”. Самите те правосъдие не дочакаха. Не им бе потърсено сериозно.

Оценката за миналото е нееднозначна. Ето една друга книга, която представя атентата през 1925 в съвсем различна светлина – „Атентатът в катедралата „Св.Неделя” от Георги Наумов, 1989, Партиздат. Разлистването на книгата поражда усещане, подобно на това – да отвориш капака на тенджера с отдавна сготвено и забравено ястие. Тъй като ароматът блъска в носа, затварям книгата и цитирам написаното на корицата отзад. А то гласи, че в книгата „за първи път е направен опит за цялостно и задълбочено научно изследване и анализ на причините и последиците от това необичайно, с тежки последици за революционното и демократичното движение в нашата страна събитие.” Така мислят родените не от майка човешка, а от червеното знаме.

Ако така мислеха в  Германия или в Браунау – родното място на Адолф Хитлер, щеше да има поне един негов паметник.

От svobodata.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ