НОВО

Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация: 1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво. => 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е...

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи...

Българският интерес е свързан с интеграцията на Западните Балкани

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“  Последните няколко години бяха белязани от възраждането на перспективата за членство в ЕС и НАТО на...

Четири начина да измъкнеш пари от населението

Напоследък се говори за идеята Общината да увеличи някои данъци в София, а именно данъците върху автомобили, за които се предполага (без да е доказано), че замърсяват повече, и данъците върху сделките с имоти. „И без друго данъците в София са скандално ниски и дори...

КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“ в зала 8 на Националния Дворец на Културата. Датата е 07 декември, от 9 часа. ПЪЛНА ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ...

Какъв е идеологическият заряд на социалните политики

Разговор с редактора в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев за смисъла от разясняването на социалните политики, предлагани от българските политици. Още един поглед към съдбата на Истанбулската конвенция и колко тълкувания може да има тя? Какви идеологически...

Как ЕС иска да зашлеви шамар на Слънцето

Европа трябвало да се превърне в климатично неутрален континент, смята председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. От позицията на могъщата си длъжност ръководителят на изпълнителна власт на ЕС сигурно има самочувствието, че може да пребори...

Климатичната криза – мит или реалност?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев гостува в предаването "Плюс-минус" по Нова ТВ. Тема на разговора бе митът за климатичната криза. Вижте пълното...

“Под игото” като “продукт”

Мислих дълго относно "превеждането" на романа "Под Игото" на съвременен български език. И стигнах до извода, че това е абсурден акт. Казвам го с най-ясното съзнание на човек, който като ученик седеше пред непознатите думички във всеки втори абзац имаше проблем с някои...

Кой се страхува от споделената икономика?

Забраната на Airbnb ще е предателство не само към развитието на бизнеса, но и към младите хора - създават се предпоставки за картелиране и убиване на конкуренцията. „Не е престъпление да си невеж по икономика, която в края на краищата е специализирана наука, но е...

Тома Биков: Либералите стават евроскептици

Време за четене: 5 мин.

 

-Г-н Биков, във Фейсбук беше публикуван показателен статус, в който „Биволъ“ открива приятелски огън по медиите на Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, но по-важно е как завършва постинга: #BGExit. Това ли е либералното лице на България?

Появата на фразата #BGExit от медията „Биволъ“, която се числи към кръга либерални медии, които опонират на управлението и се считат за проевропейски, е симптом.

Той показва, че в либералната общност започва един процес, който ще продължи – на преоценка на проевропейската позиция. Причините за това са, че в Европа изборите се печелят предимно от консервативни политически сили. Когато имаме индоктринирана либерална позиция и тя не съвпада с тази на Брюксел, а тя все по-малко ще съвпада, ще започнат да текат процеси на отричане на Европа по принцип. И това ще се случва не само в България, но и навсякъде в Европа. Това ще бъде следващата фаза на смяна на либералния елит и може би неговия последен отпор.

-Отпор на какво?

-Отпор на тази смяна. Защото този тип вече бивши елити, които от доминиращо малцинство, се превръщат в бившо доминиращото малцинство, изживяват травматично тези процеси и започват да се позиционират като антиевропейски.

Тази либерална доктрина не успя да федерализира Европа, не успя да се превърне в официална идеология на цяла Европа и това прави Европа негодна, неприемлива за тях. Това е естествена реакция на тези, които си отиват и не са в състояние да се променят. Това е и най-големият недостатък на идеологиите по принцип. Те отказват да се съобразят с реалните процеси и изпадат в положение на неадекватност и съществуване в паралелен свят.

-В този смисъл това ли показва реакцията на „Биволъ“?

-Реакцията на тази медия е първична, това не е нещо смислено като процес. Той обаче – сигурен съм – тече в главите на много хора. Затова аз го разглеждам като симптом. На тези хора не им минава през ума, че след година или две ще говорят подобни неща.

-Но тази „първична“ медия излиза освен срещу Европа, и срещу други кръгове от собственото си либерално семейство?

-Това може да се сравни с битката между болшевиките и меншевиките. И двете крила са социалисти. Не ги сравнявам с либералите, разбира се, но тази борба в революционното пространство винаги се печели от по-агресивния. Очевидно „Биволъ“ се позиционира като най-агресивното крило в тази група и това може и да се окаже печеливш ход.

– А как да си обясним мълчанието на другите медии от този кръг, като стил на медията, или като съгласие?

-Другите, които мислят подобни неща но не ги казват, изглеждат по-умерени. Но в нежеланието да се коментират думите на Юнкер  наблюдавам едно мълчание, което е по-скоро преосмисляне на позицията към председателя на ЕК, към която непрестанно тази общност се обръща, за да вземе отношение и да въведе този „евростандарт“ в България.

Когато Юнкер казва нещо и то не съвпада с възгледите на тази група, през мълчанието към него, а и през една вече нескрита антипатия, се усеща едно критично и презрително отношение – че имал проблеми с алкохола, че вече е изтъркан, че е възрастен…Въпрос на време е да се направи крачката и да бъде обявен за един еврочиновник, който трябва да бъде махнат.

-Тоест – мълчанието като форма на коментар, като изключим конкретиката?

-Точно така. Разбира се, Юнкер не е свещена крава и всеки може да го критикува. Въпросът е, че същите тези хора до вчера се държаха с Европейската комисия и всичко, което се каже от нея като със свещена крава. Дори то да не бъде винаги правилно. Това е объркано и неадекватно поведение.

-В социалните мрежи и в някои медии се появиха вече нееднозначни оценки на речта на Туск на български…

– Симптом за тази обърканост и неадекватност е тълкуванието, че Туск си е правил майтап по време на откриването на европредседателството и проявявал ирония към България. А всички в залата – целия политически елит – понеже са глупави, не са го разбрали.  Това е политическа неадекватност, която е базирана на хипотези, много близки до конспиративния тип мислене. Това е най-елементарното ниво на политическо мислене, което говори за липса на интелектуален потенциал в тази общност.

– А внушенията, че тук е мафия, че Борисов е диктатор, но Европа не взема отношение и така все едно подкрепя управляващите…?

-Те просто не допускат, че може да има честна позиция, която не съвпада с тяхната. Подобен е подхода на всяка идеология, на всяка индоктринирана общност. Такъв е и на фашистите, такъв е и на комунистите в класическия им вариант. Разбира се, тук не става въпрос за концлагери, но този инстинкт на неприемане на каквото и да било друго мнение е нещо подобно – който не го приема се превръща във враг на народа.

– Това упорито отстояване на позиции в някои случаи е похвално, но когато тези позиции са видимо неадекватни, или противоречиви, става самоцелно, а оттам и дълбоко неприемливо от обществото, съгласен ли сте?

-В момента тази група хора се опитват да накарат целия свят да се промени, за да дойде на тяхната позиция. Но нямат позициите и силата да го направят. В Каталуния подобен тип хора направиха тази глупост с опита за отделяне от Испания. Пучдемон и сепаратистите са либерали по дух и по убеждения.

– Накрая – либералното ли е новото ляво и към сближаване ли вървят със социалистическите идеи?

– Като ляво либералното би възприело една автентична своя форма. Защото лявото е революционното. То иска да промени света. Консервативното иска да се бори с проблемите в реалността. Либералното иска да промени света и човека сам по себе си. Такава е целта на всяка идеология, която иска да построи идеалния свят и да сложи край на историята. Но никога идеологията не е успяла да го направи, защото винаги стъпва върху фикция. Нещо като да стъпиш на речта на Туск като ирония. Може да откриеш изречения с ироничен характер, но това няма да значи, че речта е иронична.

Когато базата ти е фикция, строежът е виртуален. Това е класическият етап на упадъка на една идеология.

 

Източник: Vevesti

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!