НОВО

Какво да правим с извергите?

Едно чудовищно престъпление потресе цяла България – 21-годишен изверг изнасили и уби по жесток начин 7-годишната Кристин от с. Сотиря, Сливенско! Въпросът какви наказания да се налагат за подобни престъпления, които шокират със своята безчовечност, отново е актуален....

Не ми се обиждай, но…

Идеологическите бесове се пренасят през култури и територии, прекосяват граници и цивилизационни различия, понякога пристигат със закъснение, но когато се вселят в едно обществено тяло, симптомите много бързо започват да личат. Често се случва политически вирус, който...

Да ти се изправи русата коса: Индия и Джаму и Кашмир

В края на миналия месец и без това вече побелялата коса на министър-председателя на Индия Нарендра Моди е имала всички основания да опровергае физическите закони и напук на тях да се изправи. Понеже във Вашингтон Имран Кан, пакистанският колега на индийския премиер,...

Прасето на малкия човек

Аман от този малък човек! Комунистите набиваха в главите на децата неговия образ в руската дореволюционна литература, той беше жертва на хищните експлоататори и фокус на класово състрадание. Едва ли не, когато попитаха едно чавдарче или пионерче какво иска да стане...

Принцове за социална справедливост

Последните изяви на принц Хари и Меган Маркъл затвърждават впечатлението, че двамата са решили да се представят в пространството като нравоучителното и снизходително „сошъл джъстис“ крило на британското кралско семейство. Расизъм, климатични промени, размахване на...

Трезво за пожарите в Сибир

Пожарите в Сибир през последните две седмици предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е ужасно трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти и последствия. Стигна се до толкова очевидни примери на грозна...

(А)политическа чума

Една тема, която не е особено популярна в пространството между Шишман и градинката на Кристал, между Витошка и „Народен“ – чумата по свинете. Макар и не особено интересна за горните ареали, потенциално тя има много по-голям протестен заряд отколкото изборът на нов...

Оръжието е най-автентичната форма на Феминизъм

Тече процес на силно затягане мерките за притежаване на огнестрелно оръжия – както в Северна Америка, където се случват често масови престрелки, така и в Европа, където не се. Подобни предложения биват чувани, а понякога и повече от това, доста често в Европейския...

Добрият влогър е глобеният влогър

Коварно време е лятото. Всички са на почивка начело със знатните граждани, които определят дневния ред на обществото и произвеждат новините. Парламентът е във ваканция. Гражданското общество е в Никити или на Вурвуру. Няма новини. Медиите се чудят какво да си изсмучат...

Призракът на социализма крачи към Столична община

Един призрак броди със смели крачки към сградата на Столична община и това, без капка ирония, е призракът на социализма. За съжаление освен този призрак, като че ли нищо друго не крачи към същата тази сграда, която прави предстоящите избори за местна власт в края на...

Биби го направи отново

Време за четене: 6 мин.

Бенямин Нетаняху спечели още едни парламентарни избори в Израел и това лято ще стане министър-председателят, който e бил най-дълго на тази позиция в историята на страната. Никога досега обаче едни избори не са били повод за толкова много добри новини за Биби.

Хиксът с вкус на победа

Макар на старта на предизборната кампания, ръководената от премиера на страната, партия “Ликуд” да бе първа политическа сила, то нещата бързо се промениха, когато през февруари месец следващите по сила две опозиционни партии – Хосен ле-Израел на Бени Ганц и Йеш Атид на Яир Лапид, сключиха Синьо-Бялата коалиция (по аналогия с цветове на израелското знаме).

В нея се присъединиха и още двама генерали, които, подобно на Бени Ганц, са бивши Началници на генералния щаб – Габи Ашкенази и Моше Ялон. Най-големият синдикат в Израел също се включи в така създалата се коалиция. По този начин срещу Нетаняху се сформира една разнообразна мрежа от хора, имали най-различни социални роли: военни, телевизионни звезди, синдикалисти и т.н. Един своеобразен политически all-inclusive.

И според социологията “Ликуд” на Биби Нетаняху започна да изостава спрямо така организиралата се Синьо-Бяла коалиция (в зависимост от данните, с между 1 и 6 мандата).

Резултатите от изборите обаче показват, че при 97% преброени бюлетини, партията на Биби е изравнила резултата, а дори и води с малко (“Ликуд” е с 26.27% от вота, докато Синьо-Бялата коалиция, водена от Ганц и Лапид, е втора с 25.94%). Това прави по 35 мандата за всяка една от тях.

Но този привиден хикс всъщност е с вкуса на победата за Биби Нетаняху. Макар още да не е прозвучал финалният съдийски сигнал (има все още непреброени бюлетини), от мач, в който изоставаше, отборът на “Ликуд” изравни, а в последните минути от игровото време натиска и за победен гол.

Но с или без него, няма голямо значение. Понеже на тези избори големият въпрос не бе толкова коя ще бъде първата политическа сила, а кой ще успее да си спечели коалиционно мнозинство в 120-местния Кнесет. Именно тук идва втората добра новина от изминалата нощ за израелския министър-председател.

Десните имат мнозинство в Кнесета

Заедно с “Ликуд”, в парламента на Израел ще влязат 6 десни партии (макар и теоретично, има възможност да станат и 7, ако Новото дясно на Айелет Шакед и Нафтали Бенет успее да прескочи в последния момент 3.25%-та бариера). Всички заедно, те получават мнозинство от 65 мандата срещу 55 на левите и арабските партии (с уговорката, че са възможни вариации, докато не видим окончателните резултати). Макар и с минимална стъпка, възможно е тази преднина да се увеличи, ако идващите гласове на дипломатите и военните бъдат в посока на десните партии (Новото дясно, на което не му достигат около 4 хил. гласа, може да влезе или пък “Ликуд” да получи допълнителен мандат).

Ако мислите, че това е малка преднина, то имайте предвид, че последният кабинет на Нетаняху накрая се подкрепяше в Кнесета с мнозинство от един човек.

Левицата се маргинализира

Музика за ушите на Нетаняху, който е губил парламентарни избори от израелските лейбъристи и коалициите, които те за заформяли срещу него. Ако на последния вот за Кнесет през 2015-та година Ционисткият съюз (коалиция от Партията на труда и Хатнуа) се класира на второ място с 24 спечелени мандата, то днес ръководената от Ави Габай Партия на труда ще има само 6 представители в парламента на страната (с 4.46% от вота партията регистрира най-слабия резултат в над 70-годишната си история). Социално-либералната “Мерец” също има по-скромно представяне спрямо предишния си резултат (партията ще бъде с един мандат по-малко, получавайки 4 места в Кнесета).

По-слабо представяне и за арабските партии

Когато стана ясно, че арабските партии няма да се явяват заедно на изборите, разпадайки се на два блока – ляво-секуларен и дясно-ислямисти (макар и с общ националистически фундамент) – само по себе си това бе добра новина за десните в страната. През 2015-та година арабските партии участваха съвместно на вота и станаха третия по сила блок в парламента. На текущите избори обаче едната коалиция ще има 6 (Хадаш – Та”ал), а другата – 4-ри мандата (Ра”ам – Балад). Това е с 3-ма представители по-малко, отколкото те спечелиха преди четири години.

По този начин, при около 1/5 от населението в Израел, арабските партии спечелиха 1/12 от местата в Кнесета. Макар още да не е официализирана, за последното вероятно е допринесла и по-слабата изборна активност сред арабското население спрямо общата такава за страната.

Да се отървеш от блудните си синове и щерки

Една от големите дилеми пред Биби Нетаняху в рамките на изборната кампания се състоеше в неговата стратегия спрямо по-малките (и често, по-десни) партии, много от които са му и текущи коалиционни партньори. От една страна, той имаше крещяща нужда от тях, за да може да “заобиколи” Синьо-Бялата коалиция и нейните потенциални партньори, за да състави ново правителство. От друга, “Ликуд” не можеше да си позволи да губи десни гласове.

В този контекст, непосредствено преди изборите, Нетаняху извади от ръкава си един от обичайните си номера, заявявайки, че ако бъде преизбран, той ще наложи израелското право върху еврейските селища в Западния бряг (добре преценено изказване, което постигна целта си да бе разбрано и “преведено” от журналистите като обещание за анексия на израелските заселнически анклави, без това да е обезателно така).

Този предизборен жокер със сигурност е довел до катализиране на допълнителна подкрепа за “Ликуд”, за сметка на по-малките десни партии (тепърва социологията ще покаже в какъв мащаб е било това движение). Но партията Новото дясно, ръководена съвместно от министъра на образованието Нафтали Беннет и от министъра на правосъдието Айелет Шакед бе халосана лошо (засега по-скоро няма да влезе в Кнесета). Макар и двамата министри да са от бившето обкръжение на Биби Нетаняху и “Ликуд”, едва ли израелският министър-председател е имал по-сложни и неприятни отношения с други коалиционни партньори, каквито е притежавал с тези двамата, които непрекъснато го атакуваха отдясно (било за политиката му спрямо Хамас, било за липсата на такава спрямо ролята и функциите на Върховния израелски съд).

В крайна сметка обаче, Нетаняху ще има достатъчна подкрепа в Кнесета, при това без да трябва да се съобразява с блудното си политическо потомство и техните партийни трансформации – Беннет и Шакед.

Това не означава, разбира се, че в следващия кабинет няма да има дразнители за Биби: Авигдор Либерман, изненадващо за всички, прескочи парламентарната бариера, и ще бъде на линия.

Парираният удар от прокуратурата

Но най-голямата победа на израелския министър-председател се крие в това, че той успя да минимализира щетите, причинени от главния прокурор, Авихай Манделблит, който, в разгара на кампанията, заяви, че ще повдигне обвинения срещу Биби Нетаняху за корупция и за злоупотреба с влияние. На теория, това трябваше да прекърши кампанията на Нетаняху. На практика обаче премиерът бързо се ориентира в ситуацията, обръщайки ситуацията в своя полза. Така управляващият от (но не само) 10 години политик се претвори в ролята на девствен патриот, чиято нравственост и дълг към страната са го направили жертва на лявата антиизраелска конспирация, организирана от медиите и прокуратурата (и от арабите, и от Иран, и т.н).

Голямата победа на Биби

Въпреки че все още не са обявени официалните резултати от парламентарните избори в Израел, победителят е вече ясен. Възможните корекции и размествания няма да променят голямата картина. А в нейния център стои Биби Нетаняху, който остава последният голям политик, който е на израелската и международната сцена от 90-те години насам.

Биби е тук и все още не е направената стената, на която да му бъде закачен портретът.

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!