Британците гласуваха за край на политическата агония

Консерваторите спечелиха тези избори, с голямо мнозинство. Какво означава тази победа?


1. Умората от Брекзит си оказва влияние. Хората искат решение и то бързо и незабавно. Мечтаят за край на политическата агония.

2. Джонсън е по-силен лидер от Корбин. Безспорно успех за него, но не само. Независимо нестандартната си визия, той успява да вдъхне повече сигурност. Нерешителността на Корбин не бе атрактивна. Лидерството изисква смели стъпки. А британския Народ показва далновидност. Вяра в демокрацията, че дори и Джонсън не може да бъде опасен за тяхната демокрация. Респект към този народ, който избира кратката несигурност пред дългата агония. Този народ има бъдеще за разлика от други, чиито цели са краткосрочни.


3. Притегателната сила на Европейският съюз става все по-малка. Това не е неслучайно. Британците най-вероятно виждат, че съюза за съжаление не е това, към което те искат да принадлежат. Липсват ценности, реализируеми идеи, истинско лидерство. Наблюдаваме съществуване на автопилот. Как може ЕС да бъде глобален играч, ако не следва своите правила? Ако си затваря очите пред проблемите вътре, как ще оправи проблемите навън? Глобалните геополитически субекти показват сила, мъдрост и най – вече мощ. Нито едното от тези не е присъщо на ЕС към този момент.


4. Либералите имат големи поражения. Новият динамичен лидер не бе достатъчен. ЕС не е толкова силен, за да окуражи такава подкрепа, каквото те очакваха. Оставяне в ЕС просто не беше опция за гласоподавателите и с право. За това и ЕС е виновен. Резултатът е оставка на Джо Суинсън.


5. Европейският съюз отново е изправен пред огромно предизвиквателство. Ще има ли добри отношения с Великобритания или не? Кой ще бъде водещият европейски лидер след като Меркел буквално стои встрани, изморена от всичко.


6. Промените, които се очакват в Европа са непосилни за решаване. Сега е време за действия, а не за думи и бели книги. Виждаме последното. Живеем в илюзорен свят, докато другите играчи се опитват да се пренаредят на глобалната сцена.


7. Все повече трябва да се притесняваме за общото ни бъдеще като европейци. След време то може въобще да не съществува. И за критиците на ЕС: да, ЕС не работи в момента. Но нямаме нещо по-добро като решение. Брекзит беше един болезнен развод. Но да не забравяме не всички деца са готови за такъв.

Коментар в профила, заглавието е на редакцията

Споделете:
Жулиета Пенева
Жулиета Пенева

Директор на Фондация Силна Европа. Политически анализатор и експерт по европейска политика Завършила е Кеймбридж, Лондонското училище по икономика и политически науки, и Сейнт Андрюс.