Цунами в чаша вода – междинните избори в САЩ


Тази статия е част от Годишникъ2022. Можете да закупите изданието и да разгледате всички статии тук

Най-новото издание – #Годишникъ2023 можете да закупите след 26.01.2024 тук.


Междинните избори в САЩ се провеждат в средата на всеки президентски мандат и включват всички 435 места в Камарата на представителите, както и една трета от местата в Сената. През 2022 г. се проведоха и избори за 39 губернатора. Тези избори, макар и да не са президентски, дават оценка на първите две години от управлението на президента, но имат и коригиращ ефект върху политиката през следващите две.

По традиция партията, от която е избран президента на страната, губи позиции на междинните избори. По-голяма част от местата, за които се гласува, бяха държани от представители на демократическата партия. Тези два факта, съчетани с разклатената икономика на страната, предвещаваха смазваща победа за републиканската партия. В условията на рецесия, продължаващи проблеми с престъпността и нелегалната имиграция, продължаващи още от времето на Барак Обама, както и изключително ниски нива на одобрение на президента Джо Байдън, проучванията показваха, че е възможно да станем свидетели на т.нар. „червена вълна“ и републиканците да си върнат контрола и на двете камари на парламента.

В проучване на Асошиейтед прес, проведено преди изборите, 85% от американците пък бяха на мнение, че страната се движи в неправилна посока, а одобрението на Джо Байдън удари дъното. Именно затова не бе изненадващо, че много от кандидатите им предпочитаха да се дистанцират от президента и лидер на партията. Демократите имаха своите проблеми с непопулярността на президента Джо Байдън, който в дните преди изборите, посещаваше щати, където победата на партията му бе сигурна. Вицепрезидентът Камала Харис пък е още по-непопулярна сред американците. Перспективата тя да стане президент, поради все по-влошаващото се умствено състояние на президента Байдън, със сигурност държи в напрежение политиците от социалистическата партия.

За републиканците изглежда се очертаваше двойна победа, която да им позволи да спрат безконтролните държавни харчове, помпащи инфлацията, зелените политики и похода срещу традиционните ценности. Препъни камъкът обаче се оказа президента Доналд Тръмп, който въпреки съкрушителната си загуба на президентските избори през 2020 г, остана де факто лидер на Републиканската партия. Фокусирайки се върху резултатите от предходните избори, които той все още твърди, че е спечелил, Тръмп подкрепи редица кандидати, споделящи тезата му. Почти всички те претърпяха поражение, като най-голямото бе на д-р Мехмет Оз в Пенсилвания, който загуби от претърпелия инфаркт, едва говорещ Джон Фетърман. Същото се случи и с Джон Гибс в Мичиган и Блейк Мастърс в Аризона. Червената вълна не се състоя и републиканците успяха да си върнат контрола само върху Камарата на представителите и то с изключително малка преднина.

В допълнение на това демократическата партия похарчи над 53 млн. долара, за да подкрепят кандидатите на Тръмп на ключови места. Тази стратегия им донесе успех, като всеки от републиканските кандидати, получили подкрепа от вмешателствата на демократите, загуби впоследствие междинните избори.

В типичния си стил, Доналд Тръмп обяви, че няма нищо общо със загубите в ключови райони на всички кандидати, подкрепени от него. На 15 ноември той обяви кандидатурата си за номинацията на Републиканската партия на предстоящите президентски избори.

Мнозина републиканци призоваха Тръмп да оттегли кандидатурата си, вкл. бившият говорител на Камарата на представителите Пол Раян. Това, разбира се, няма да се случи и със сигурност предстоят много ожесточени първични избори, които ще определят кандидата на републиканската партия през 2024 г. Четиридесет и петият президент има много привърженици, но така и не успя да влезе в ролята на обединител, поне на собствената си партия. Нарцистичната му личност донякъде обезличи значителните политически успехи по време на президентството му.

На фона на слабите резултати за републиканците се открои и едно голямо изключение – Флорида. Да се опише като „решителна“ ще е омаловажаване на победата на губернатора Рон Десантис. На изборите през 2018 г. той спечели 21-милионния щат с едва 30 хил. гласа. През 2022 г. преднината му бе от над 1,5 млн. гласа, вкл. печелейки тъмносините окръзи Маями-Дейд и Палм бийч. В последните 4 години Рон Десантис се доказа като отличен губернатор, който не се страхува да заеме твърда позиция по въпроси свързани с културната война. За 4 години той успя да превърне Флорида от оспорван щат в яркочервена крепост на републиканците. Причината за това е проста – политика на борба с нелегалната имиграция и престъпността, защита на правата на родителите и традиционното семейство, отхвърляне на идеологията на идентичността на модерното ляво. За това не са изненада големите очаквания към него с поглед към 2024 г.

Победата на Десантис и крушенията на фаворитите на предишния президент ще са водещата тема в започващата надпревара за номинацията на Републиканската партия за предстоящите през 2024 г. президентски избори. Още преди изборите Тръмп отправи атака към губернатора, като го посъветва да не издига президентска кандидатура. Резултатите от междинните избори обаче показват, че много от републиканските избиратели са разочаровани от непостоянното поведение на 45-тия президент и виждат в Десантис всичко, което харесват в Тръмп, без личностните му недостатъци. Номинираният от дясно кандидат ще се изправи срещу президента Джо Байдън, стига здравето и напредналата възраст на последния да го позволят.

В следващите две години ще видим развитието на енергийната и суровинна криза, войната в Украйна, културната война на модерното ляво. Затова отново всичко предвещава убедителна победа за републиканците и отново в епицентърът на събитията е Доналд Тръмп. Дали обаче републиканците ще извлекат поука от грешките си през 2020 г. и 2022 г. остава да разберем. Битката за 2024 г. вече започна.


Тази статия е част от Годишникъ2022. Можете да закупите изданието и да разгледате всички статии тук

Най-новото издание – #Годишникъ2023 можете да закупите след 26.01.2024 тук.


Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.