Поредно клане, но поуки няма

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.50″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” background_position_1=”top_left” background_position_2=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”25.4375px|0px|25.4375px|0px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

35. Толкова (поне засега) са загиналите при последните три терористични атаки във Великобритания, окървавили Обединеното кралство в рамките на едва три месеца.

Шестима загинаха при атаката до Уестминстърския дворец на 22 март, а други 49 бяха ранени.

22 души, включително много деца, бяха избити при бомбен атентат по време на концерт в Манчестър на 22 май, а над 120 се оказаха в болница с наранявания.

Вчерашната атака до Лондон Бридж засега записва на сметката си седем жертви, а 48 други са откарани в болница.

Всички атаки са проведени от ислямски фундаменталисти. За всички тях (с изключение на последното нападение, засега) отговорност пое групировката “Ислямска държава”.

Какво по-страшно от този ужас? Ще ви кажа – вижте думите на британския премиер и консерватор Тереза Мей и ще разберете.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” custom_margin=”|||” custom_padding=”|||” use_border_color=”on” border_width=”5px” border_color=”#454e7d” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

В първото си изказване след вчерашната атака Мей разби на пух и прах всяка надежда, че британските власти планират да предприемат някакви реални действия, за да спрат кървавите нападения.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Премиерът посочи четири основни мерки, които ще предприеме:

1. “Нападателите са свързани помежду си от ислямския екстремизъм. В тяхната идеология се твърди, че нашите ценности са несъвместими с Исляма. Да победим това твърдение е предизвикателството на нашето време. Няма да надделеем чрез антитерористични операции. Ще го направим, само ако убеждаваме хората, че нашите ценности са по-добри”. 

В тези думи има такова безнадеждно пораженчество… Трудно е да повярваме, че източникът му е британски политик. Да се твърди, че на терористичните атаки не може да се противодейства с антитерористични операции е нонсенс, който макар и популярен през последните години, остава абсурден по своето същество.

Ако пък до този момент британското общество не е успяло да “убеди” потенциалните терористи, че ценностите, които изповядва, са по-добри от радикалния ислямизъм, то това не би могло да се случи, без самите ценности да бъдат коренно променени, което пък е и целта на самите терористи.

2. “Не можем да предоставяме сигурни пространства за терористите. Но именно интернет им дава такова. Международната общност трябва да впрегне своите усилия в контролиране на екстремистите в интернет”. 

Подобно твърдение е меко казано абсурдно. Публично достояние е, че британските разузнавателни служби, заедно с американските си колеги, осъществяват изключително подробен мониторинг на интернет пространството, включително и в този момент. Британската разузнавателна служба GCHQ разполага с годишен бюджет от 1.56 млрд. лири.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” use_border_color=”on” border_color=”#454e7d” border_width=”5px” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Чрез разработената от службата програма Tempora на практика всеки бит информация, който преминава през оптичните кабели на Острова се записва, складира и се правят метадата профили на потребителите. Благодарение на свои други разработки пък британските служби успяват да разбият и защитите на уж анонимните методи за комуникация, включително и браузъри като Thor.

 

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Това е и причината редица международни експерти в областта на тероризма да считат, че терористичните организации отдавна са преустановили използването на интернет като метод за комуникация помежду си.

 

С осъществяването на своето намерение Мей по всяка вероятност ще успее да наруши гражданските свободи на обикновените британци, но едва ли ще успее да повлияе на терористите.

 

3. “Съществува прекалено голяма толерантност към екстремизма в нашата държава. Това ще наложи провеждане на някои неудобни и трудни разговори”.

В тази наглед безсмислена точка британският премиер Тереза Мей все пак намеква, че трябва да се промени отношението към ислямския фундаментализъм. За жалост обаче не го назовава, а използва думата “екстремизъм”, която е прекалено многозначна. Колкото до “неудобните и трудни разговори”, ако за такива се смята опита да бъде изкоренена една изконно агресивна и опасна идеология, то може би няма нужда от такава доза деликатност.

 

4. “Трябва да преразгледаме своята антитерористична стратегия, да осигурим на полицията средства, от които те имат нужда”.

Тук може би откриваме единствената смислена стъпка на британските власти. Както вече стана известно, раненият при атаката на Лондон Бридж полицай не е могъл да се противопостави на терористите с мачете, тъй като не е бил въоръжен. При наличие на огнестрелно оръжие, това може би щеше да спаси живота на тези седем (засега) души или да спести посещението в болницата на другите близо 50 пострадали.

Цяла Великобритания, а и голяма част от Европа, очакваха със затаен дъх изказването на Тереза Мей. Това, което британският премиер предлага, е още от същото, гарнирано с галантно потъпкване на гражданските свободи на тези, които иначе биват клани по лондонските улици.

Поуки няма, за пореден път.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.