НОВО

Напрежението между САЩ и Иран: Ще има ли ескалация и как ще се отрази на света?

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" д-р Мартин Табаков гостува в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия. Гост също бе международният анализатор Яшар Абдулселямоглу. Тема на разговора бе покачващото се напрежение между САЩ и Иран. Според Абдулселямоглу...

Венецуела като точка на геополитическо противопоставяне

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" по Военен телевизионен канал с водещ Евгени Кръстев. Тема на разговора бе продължаващата криза във Венецуела. Вижте пълното видео:...

Кампанията за евроизборите

Журналистът и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев и политологът Страхил Делийски гостуваха в предаването "Всичко коз" по Канал 3 с водещ Мая Костадинова. Те оцениха тезите в кампанията за Европейски избори 2019 - в Европа и у нас. Вижте пълното...

Какво трябва да се промени за да сме щастливи в ЕС

Главният редактор на дясната платформа "Консерваторъ" Николай Облаков гостува в предаването "#Европа" по БНТ. Тема на разговора бе бъдещето на Европейския съюз и проблемите, пред които той е изправен. Гост също бе директор на фондация "Силна Европа". Вижте пълното...

ВЕИ революция ли? Не, газова!

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани мощности на ВЕИ през 2018 г. са по-ниски в сравнение с предходната 2017 г. Годините на постоянен ръст свършиха и то много преди ВЕИ да са заели значим дял в енергийното потребление. През...

Освирепелият феминизъм

Две новини от последните дни ми дадоха повод за написването на тази статия. Едната е решението на Спортната комисия на щата Калифорния да суспендира боксовия лиценз на Кубрат Пулев заради прословутата целувка с репортерката Дженифър Равало. Другата е петицията на...

ЕНП в задънена улица

Небрежното отношение, с което Европейската народна партия (ЕНП) минаваше през проблемите на ЕС, дава логичен резултат в постепенното отслабване на партията. ЕНП повтори всички възможни грешки на германската християндемокрация от близките години. Затова партията ще...

Ален Делон: Аз не играех. Аз живях

“Не може да очакваш да си Делон в продължение на петдесет или шестдесет години, с кариера като моята, и да се надяваш да те обичат”. Как да оцелееш с такава съдба? Какво да бъдеш, когато всичко си бил? В неделя той ще получи в Кан почетната Златна палма за цялостната...

За Чернобил и неопролетариата

Много хубав нов сериал от HBO - Чернобил. Изглежда исторически достоверен, със соц-декорите, старите пепелници, панелките, и всички тези неща, които все още виждахме в детството си, че и сега в някои забравени от Бога места.  Идва втори епизод и гледам интересен...

Знаем си номерата

Аз не бих влизал в спор за очевидни неща - като например за ползата от чуждоезиковото обучение и за свободата да се изучава всеки език - бил той майчин или чужд. Бих искал само да напомня контекста, в който идва това изказване на посланик Улусой. От две десетилетия...

Поредно клане, но поуки няма

Време за четене: 4 мин.
35. Толкова (поне засега) са загиналите при последните три терористични атаки във Великобритания, окървавили Обединеното кралство в рамките на едва три месеца.

Шестима загинаха при атаката до Уестминстърския дворец на 22 март, а други 49 бяха ранени.

22 души, включително много деца, бяха избити при бомбен атентат по време на концерт в Манчестър на 22 май, а над 120 се оказаха в болница с наранявания.

Вчерашната атака до Лондон Бридж засега записва на сметката си седем жертви, а 48 други са откарани в болница.

Всички атаки са проведени от ислямски фундаменталисти. За всички тях (с изключение на последното нападение, засега) отговорност пое групировката “Ислямска държава”.

Какво по-страшно от този ужас? Ще ви кажа – вижте думите на британския премиер и консерватор Тереза Мей и ще разберете.

 

В първото си изказване след вчерашната атака Мей разби на пух и прах всяка надежда, че британските власти планират да предприемат някакви реални действия, за да спрат кървавите нападения.

Премиерът посочи четири основни мерки, които ще предприеме:

1. “Нападателите са свързани помежду си от ислямския екстремизъм. В тяхната идеология се твърди, че нашите ценности са несъвместими с Исляма. Да победим това твърдение е предизвикателството на нашето време. Няма да надделеем чрез антитерористични операции. Ще го направим, само ако убеждаваме хората, че нашите ценности са по-добри”. 

В тези думи има такова безнадеждно пораженчество… Трудно е да повярваме, че източникът му е британски политик. Да се твърди, че на терористичните атаки не може да се противодейства с антитерористични операции е нонсенс, който макар и популярен през последните години, остава абсурден по своето същество.

Ако пък до този момент британското общество не е успяло да “убеди” потенциалните терористи, че ценностите, които изповядва, са по-добри от радикалния ислямизъм, то това не би могло да се случи, без самите ценности да бъдат коренно променени, което пък е и целта на самите терористи.

2. “Не можем да предоставяме сигурни пространства за терористите. Но именно интернет им дава такова. Международната общност трябва да впрегне своите усилия в контролиране на екстремистите в интернет”. 

Подобно твърдение е меко казано абсурдно. Публично достояние е, че британските разузнавателни служби, заедно с американските си колеги, осъществяват изключително подробен мониторинг на интернет пространството, включително и в този момент. Британската разузнавателна служба GCHQ разполага с годишен бюджет от 1.56 млрд. лири.

 

Чрез разработената от службата програма Tempora на практика всеки бит информация, който преминава през оптичните кабели на Острова се записва, складира и се правят метадата профили на потребителите. Благодарение на свои други разработки пък британските служби успяват да разбият и защитите на уж анонимните методи за комуникация, включително и браузъри като Thor.

 

Това е и причината редица международни експерти в областта на тероризма да считат, че терористичните организации отдавна са преустановили използването на интернет като метод за комуникация помежду си.

 

С осъществяването на своето намерение Мей по всяка вероятност ще успее да наруши гражданските свободи на обикновените британци, но едва ли ще успее да повлияе на терористите.

 

3. “Съществува прекалено голяма толерантност към екстремизма в нашата държава. Това ще наложи провеждане на някои неудобни и трудни разговори”.

В тази наглед безсмислена точка британският премиер Тереза Мей все пак намеква, че трябва да се промени отношението към ислямския фундаментализъм. За жалост обаче не го назовава, а използва думата “екстремизъм”, която е прекалено многозначна. Колкото до “неудобните и трудни разговори”, ако за такива се смята опита да бъде изкоренена една изконно агресивна и опасна идеология, то може би няма нужда от такава доза деликатност.

 

4. “Трябва да преразгледаме своята антитерористична стратегия, да осигурим на полицията средства, от които те имат нужда”.

Тук може би откриваме единствената смислена стъпка на британските власти. Както вече стана известно, раненият при атаката на Лондон Бридж полицай не е могъл да се противопостави на терористите с мачете, тъй като не е бил въоръжен. При наличие на огнестрелно оръжие, това може би щеше да спаси живота на тези седем (засега) души или да спести посещението в болницата на другите близо 50 пострадали.

Цяла Великобритания, а и голяма част от Европа, очакваха със затаен дъх изказването на Тереза Мей. Това, което британският премиер предлага, е още от същото, гарнирано с галантно потъпкване на гражданските свободи на тези, които иначе биват клани по лондонските улици.

Поуки няма, за пореден път.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!