fbpx

НОВО

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Поредно клане, но поуки няма

Време за четене: 4 мин.
35. Толкова (поне засега) са загиналите при последните три терористични атаки във Великобритания, окървавили Обединеното кралство в рамките на едва три месеца.

Шестима загинаха при атаката до Уестминстърския дворец на 22 март, а други 49 бяха ранени.

22 души, включително много деца, бяха избити при бомбен атентат по време на концерт в Манчестър на 22 май, а над 120 се оказаха в болница с наранявания.

Вчерашната атака до Лондон Бридж засега записва на сметката си седем жертви, а 48 други са откарани в болница.

Всички атаки са проведени от ислямски фундаменталисти. За всички тях (с изключение на последното нападение, засега) отговорност пое групировката “Ислямска държава”.

Какво по-страшно от този ужас? Ще ви кажа – вижте думите на британския премиер и консерватор Тереза Мей и ще разберете.

 

В първото си изказване след вчерашната атака Мей разби на пух и прах всяка надежда, че британските власти планират да предприемат някакви реални действия, за да спрат кървавите нападения.

Премиерът посочи четири основни мерки, които ще предприеме:

1. “Нападателите са свързани помежду си от ислямския екстремизъм. В тяхната идеология се твърди, че нашите ценности са несъвместими с Исляма. Да победим това твърдение е предизвикателството на нашето време. Няма да надделеем чрез антитерористични операции. Ще го направим, само ако убеждаваме хората, че нашите ценности са по-добри”. 

В тези думи има такова безнадеждно пораженчество… Трудно е да повярваме, че източникът му е британски политик. Да се твърди, че на терористичните атаки не може да се противодейства с антитерористични операции е нонсенс, който макар и популярен през последните години, остава абсурден по своето същество.

Ако пък до този момент британското общество не е успяло да “убеди” потенциалните терористи, че ценностите, които изповядва, са по-добри от радикалния ислямизъм, то това не би могло да се случи, без самите ценности да бъдат коренно променени, което пък е и целта на самите терористи.

2. “Не можем да предоставяме сигурни пространства за терористите. Но именно интернет им дава такова. Международната общност трябва да впрегне своите усилия в контролиране на екстремистите в интернет”. 

Подобно твърдение е меко казано абсурдно. Публично достояние е, че британските разузнавателни служби, заедно с американските си колеги, осъществяват изключително подробен мониторинг на интернет пространството, включително и в този момент. Британската разузнавателна служба GCHQ разполага с годишен бюджет от 1.56 млрд. лири.

 

Чрез разработената от службата програма Tempora на практика всеки бит информация, който преминава през оптичните кабели на Острова се записва, складира и се правят метадата профили на потребителите. Благодарение на свои други разработки пък британските служби успяват да разбият и защитите на уж анонимните методи за комуникация, включително и браузъри като Thor.

 

Това е и причината редица международни експерти в областта на тероризма да считат, че терористичните организации отдавна са преустановили използването на интернет като метод за комуникация помежду си.

 

С осъществяването на своето намерение Мей по всяка вероятност ще успее да наруши гражданските свободи на обикновените британци, но едва ли ще успее да повлияе на терористите.

 

3. “Съществува прекалено голяма толерантност към екстремизма в нашата държава. Това ще наложи провеждане на някои неудобни и трудни разговори”.

В тази наглед безсмислена точка британският премиер Тереза Мей все пак намеква, че трябва да се промени отношението към ислямския фундаментализъм. За жалост обаче не го назовава, а използва думата “екстремизъм”, която е прекалено многозначна. Колкото до “неудобните и трудни разговори”, ако за такива се смята опита да бъде изкоренена една изконно агресивна и опасна идеология, то може би няма нужда от такава доза деликатност.

 

4. “Трябва да преразгледаме своята антитерористична стратегия, да осигурим на полицията средства, от които те имат нужда”.

Тук може би откриваме единствената смислена стъпка на британските власти. Както вече стана известно, раненият при атаката на Лондон Бридж полицай не е могъл да се противопостави на терористите с мачете, тъй като не е бил въоръжен. При наличие на огнестрелно оръжие, това може би щеше да спаси живота на тези седем (засега) души или да спести посещението в болницата на другите близо 50 пострадали.

Цяла Великобритания, а и голяма част от Европа, очакваха със затаен дъх изказването на Тереза Мей. Това, което британският премиер предлага, е още от същото, гарнирано с галантно потъпкване на гражданските свободи на тези, които иначе биват клани по лондонските улици.

Поуки няма, за пореден път.

Споделете чрез

Предишен

Следващ