fbpx

НОВО

Правилната кауза

Акцията на Христо Иванов в Росенец беше първият истински пробив на ДБ срещу статуквото. Изключително попадение, по няколко причини: 1. Реалистичен противник. Когато ДБ говори срещу всички едновременно - ГЕРБ, Главна прокуратура, Тръмп, Путин, международното положение...

Радикализираха ли се лявото и дясното?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков, както и Боян Стефанов от "Младежки консервативен клуб" и д-р Любомир Талев от "Институт за дясна политика", гостуваха в предаването "Реакция" на "ТВ Европа" с водещ Михаил Кръстев. Тема на разговора бе...

Има ли проблем с расизма в САЩ?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Политиката под прицел" по телевизия СКАТ. Тема на разговора беше расизма в САЩ. Вижте пълното видео:...

Актуалните вътрешнополитически сюжети – политика или скандал?

Главният редактор на дясната платформа "Консерваторъ" Николай Обллаков гостува в предаването "Имате думата" по Канал 3. Тема на разговора беше вътрешнополитическата ситуация в страната. Вижте пълното видео:...

Каква е причината за протестите в Европа и САЩ

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Димитър Къцарков гостува в предаването "Студио Хъ" по телевизия "7/8". Тема на разговора бяха протестите в Европа и САЩ. Вижте пълното видео:...

В Либия Ердоган постигна най-големия си успех

Това, което се случва в Либия, е най-големият външно-политически успех на турския президент Реджеп Ердоган в неговата кариера и като министър-председател, и като президент на страната си. Припомням, че намесата на Турция в северно-африканската страна е основната...

Лъжата „Гарант на етническия мир“

След акцията на Христо Иванов в незаконно окупираната от Ахмед Доган територия около Росенец, се повтори многократно старата лъжа, че вторият в частност и ДПС като цяло е „гарант за етническия мир в България“. Това, разбира се, не може да бъде по-далече от истината....

Функционираща икономика и лична отговорност

Функционираща икономика и лична отговорност, а не военновременен планов социализъм и крути забрани ще ни спасят от пандемията Днес - пред лицето на сериозна глобална пандемия - икономическата наука и функциониращата стопанска система не просто няма как да минат на...

Припомняне: защо Доган е зло

През последните седмици българският политически живот е тотално доминиран от скандали. Но докато повечето от тях всъщност „затапват” възможността за смислен политически дебат и поради тази причина са вредни, то във вторник се случи един, който определено си струва да...

Двойната криза в САЩ

Деконструкция на разума Епидемията в САЩ отключи процеси, които дълго време набираха сила, още от края на седемдесетте, след петролната криза. Възходът на реториката в политиката и на популизма е още от 60-те с победите на Кенеди срещу Никсън благодарение на...

Поредно клане, но поуки няма

Време за четене: 4 мин.
35. Толкова (поне засега) са загиналите при последните три терористични атаки във Великобритания, окървавили Обединеното кралство в рамките на едва три месеца.

Шестима загинаха при атаката до Уестминстърския дворец на 22 март, а други 49 бяха ранени.

22 души, включително много деца, бяха избити при бомбен атентат по време на концерт в Манчестър на 22 май, а над 120 се оказаха в болница с наранявания.

Вчерашната атака до Лондон Бридж засега записва на сметката си седем жертви, а 48 други са откарани в болница.

Всички атаки са проведени от ислямски фундаменталисти. За всички тях (с изключение на последното нападение, засега) отговорност пое групировката “Ислямска държава”.

Какво по-страшно от този ужас? Ще ви кажа – вижте думите на британския премиер и консерватор Тереза Мей и ще разберете.

 

В първото си изказване след вчерашната атака Мей разби на пух и прах всяка надежда, че британските власти планират да предприемат някакви реални действия, за да спрат кървавите нападения.

Премиерът посочи четири основни мерки, които ще предприеме:

1. “Нападателите са свързани помежду си от ислямския екстремизъм. В тяхната идеология се твърди, че нашите ценности са несъвместими с Исляма. Да победим това твърдение е предизвикателството на нашето време. Няма да надделеем чрез антитерористични операции. Ще го направим, само ако убеждаваме хората, че нашите ценности са по-добри”. 

В тези думи има такова безнадеждно пораженчество… Трудно е да повярваме, че източникът му е британски политик. Да се твърди, че на терористичните атаки не може да се противодейства с антитерористични операции е нонсенс, който макар и популярен през последните години, остава абсурден по своето същество.

Ако пък до този момент британското общество не е успяло да “убеди” потенциалните терористи, че ценностите, които изповядва, са по-добри от радикалния ислямизъм, то това не би могло да се случи, без самите ценности да бъдат коренно променени, което пък е и целта на самите терористи.

2. “Не можем да предоставяме сигурни пространства за терористите. Но именно интернет им дава такова. Международната общност трябва да впрегне своите усилия в контролиране на екстремистите в интернет”. 

Подобно твърдение е меко казано абсурдно. Публично достояние е, че британските разузнавателни служби, заедно с американските си колеги, осъществяват изключително подробен мониторинг на интернет пространството, включително и в този момент. Британската разузнавателна служба GCHQ разполага с годишен бюджет от 1.56 млрд. лири.

 

Чрез разработената от службата програма Tempora на практика всеки бит информация, който преминава през оптичните кабели на Острова се записва, складира и се правят метадата профили на потребителите. Благодарение на свои други разработки пък британските служби успяват да разбият и защитите на уж анонимните методи за комуникация, включително и браузъри като Thor.

 

Това е и причината редица международни експерти в областта на тероризма да считат, че терористичните организации отдавна са преустановили използването на интернет като метод за комуникация помежду си.

 

С осъществяването на своето намерение Мей по всяка вероятност ще успее да наруши гражданските свободи на обикновените британци, но едва ли ще успее да повлияе на терористите.

 

3. “Съществува прекалено голяма толерантност към екстремизма в нашата държава. Това ще наложи провеждане на някои неудобни и трудни разговори”.

В тази наглед безсмислена точка британският премиер Тереза Мей все пак намеква, че трябва да се промени отношението към ислямския фундаментализъм. За жалост обаче не го назовава, а използва думата “екстремизъм”, която е прекалено многозначна. Колкото до “неудобните и трудни разговори”, ако за такива се смята опита да бъде изкоренена една изконно агресивна и опасна идеология, то може би няма нужда от такава доза деликатност.

 

4. “Трябва да преразгледаме своята антитерористична стратегия, да осигурим на полицията средства, от които те имат нужда”.

Тук може би откриваме единствената смислена стъпка на британските власти. Както вече стана известно, раненият при атаката на Лондон Бридж полицай не е могъл да се противопостави на терористите с мачете, тъй като не е бил въоръжен. При наличие на огнестрелно оръжие, това може би щеше да спаси живота на тези седем (засега) души или да спести посещението в болницата на другите близо 50 пострадали.

Цяла Великобритания, а и голяма част от Европа, очакваха със затаен дъх изказването на Тереза Мей. Това, което британският премиер предлага, е още от същото, гарнирано с галантно потъпкване на гражданските свободи на тези, които иначе биват клани по лондонските улици.

Поуки няма, за пореден път.

Споделете чрез

Предишен

Следващ