НОВО

Не плачете за Шотландия, няма да ходи никъде

Категоричната победа на Консерваторите в Обединеното кралство не остави много възможности за опозицията. Обикновено губещият изборите има различни оправдания или малки успехи – спечелил е неочаквано много, има по-голяма бройка абсолютни гласове, чака вота от чужбина...

Наследството на Източния въпрос

Източният въпрос се появява на политическата сцена след Карловицкия мир от 1699 г., според който Османската империя изгубва голяма част от своите владения в Украйна и днешна Русия. От тази епоха започва бързият упадък на турската държава и се повдига въпросът за...

Победата на Борис Джонсън – антибиотик за пораснали

Мислеха го за идиот. Или поне за клоун, който може да жонглира с кеч-фрази и саундбайтове ("get Brexit done"). Но откакто бе избран за лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, Борис Джонсън направи това, на което малцина вярваха,...

„Либералната“ загуби от Демокрацията

Консервативната партия в Обединеното кралство постигна унищожаваща победа, невиждана от времената на Тачър, а лейбъристите – най-тежкото поражение за последния век. Последните губят и някои от традиционните си крепости. Това не е най-важното. Корбин няма да види...

Британците гласуваха за край на политическата агония

Консерваторите спечелиха тези избори, с голямо мнозинство. Какво означава тази победа?1. Умората от Брекзит си оказва влияние. Хората искат решение и то бързо и незабавно. Мечтаят за край на политическата агония.2. Джонсън е по-силен лидер от Корбин. Безспорно успех...

Срещата на НАТО – зад кулисите на медийния фолклор

Реалната динамика на провелата се в Лондон среща на върха на НАТО има малко общо с публичните престрелки между отделните лидери, на които станахме свидетели. Вървенето по следите на размяната на пейоративни коментари - на американския президент Доналд Тръмп спрямо...

“Зелената философия” на Роджър Скрутън

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Кристиян Шкварек гостува в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ. Тема на разговора бе излязлата наскоро на български език книга на сър Роджър Скрутън "Зелената философия". Вижте пълното видео:...

Видео & Снимки: Представяне на Роджър Скрутън – “Зелената Философия”

Представяне на книгата „Зелената философия“ на Роджър Скрутън, организирано от "Сиела Норма" и дясна платформа "Консерваторъ".ВодещБорис СтанимировПанелисти:Д-р Нено Димов – министър на околната среда и водите Д-р Красен Станчевдоц. д-р Антоний ГълъбовБоян...

Най-важните избори – 3 основни проблема на Борис Джонсън

Днес се провеждат най-важните избори в следвоенната история на Великобритания. Ако искат да осъществят Брекзит, британските граждани ще трябва да препотвърдят резултата от референдума на тези парламентарни избори и да излъчат мнозинство, което да приеме сделката на...

Тукидидовият капан, САЩ и Китай

В древността е имало два центъра на мир, спокойствие и цивилизация, съществували едновременно в двата края на стария свят – Pax Romana и Pax Sinica, или Римския мир и Китайския мир. Римската цивилизация днес е родила множество държави и организации,...

Досег с комуникацията на председателството

Време за четене: 5 мин.

Този четвъртък (23.11.2017 г.) имах два повода да се почувствам обиден и разгневен едновременно – и като ПР професионалист, и като гражданин. Края на деня моят син ми сподели, че на въпроса „Какъв искаш да станеш?“, зададен от директорката на неговото училище, той отговорил „Пиар.“. В резултат на което тя му казала, че това е най-глупавата професия. И това се случва в деня, в който неговият клас посети Детски базар на професиите 2017.
Но да оставим личната драма настрани (засега).

Вторият повод бе представянето на комуникационните и репутационни ползи и рискове за България на преди Българското председателство на Съвета на ЕС, организирано от Bulgarian Public Relations Association. Наглед нормално и скучно събитие за хора извън пиарската общност – какво планирате като събития, какви са посланията, имаме ли Twittter акаунт и т.н. Така и вървеше с изложенията на участниците, докато не дойде времето за въпроси и отговори. Това, което ме втрещи бяха отговорите и начина на тяхното арткулиране от страна на директора на дирекция „Комуникация и информация“ към Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС.
Въпрос 1, зададен от практик с изключително богат опит и награди:

Имаме ли кризисен комуникационен план по повод на Председателството?

Защото с оглед на качеството на ремонта на НДК, все ще се намери някой, който да снима разбити плочки пред сградата и да се чудим какво да правим.”
Въпрос на необходимост, а не на зрялост за всяка една организация – компания, НПО, министерство или start-up – е да има кризисен комуникационен план. Това е на теория. Същото важи и за даването на качествен отговор пред компетентна аудитория. Това е моя бележка.

Но реалността бе друга.

Полученият отговор: Винаги ще се намери някой, който не е доволен от нещо. Плочките пред НДК са преекспонирани. Ние трябва да не забравяме, че председателството е изключително важно и трябва това да повтаряме.
Качество на получения отговор: Незадоволително, с избягване на конкретен отговор. Не стана ясно има или не антикризисен комуникационен план нашето председателство. Но стана ясно, че въпросите ще се взимат прекалено лично.

Въпрос 2 бе зададен от една от ПР практиците с най-богат и дълъг опит в публичните комуникации у нас:

Какви са посланията, които нашето Председателство на ЕС ще излъчи?

Получен отговор: Работя над 23 години в медии и знам качеството на българската журналистика. Днес Динко витае из телевизията, което е показателно на нивото. Вече сме получили предварителните въпроси от журналисти по повод Председателството – нивото им е отчайващо.

Качество на получения отговор: Нулево – защото не се даде конкретен отговор. Отново. Добавена стойност – нанасяне на обида към всички български журналисти и косвено към българските граждани и ПР практици. Това се случи в контекста на присъствие на директора на дирекция „Информация“ на БНТ и непосредствено след представяне на резултати от социологическо проучване за ползите за България и българите от членството ни в ЕС. Там 68% от отговорилите казват, че не са усетили никаква промяна от членството (при 15%, че са). Нещо повече – избягването на конкретен отговор бе поднесено с хладина (вероятно усещане за професионализъм) и с наставнически тон.

Въпрос 3, зададен от млада жена, която се представи като служител в институции на ЕС в Брюксел и съосновател на мрежата на българите, работещи в структурите на ЕС:

Защо все никоя държавна институция не поема протегнатата ръка тези професионалисти, които искат да помогнат с опита и контактите си на българското председателство?

Българските чиновници в Брюксел са изпращали множество писма с предложения до релевантните български институции – без успех.
Получен отговор: „Виждам, че имат амбиция и опит, така че предлагам да се видим след панела на личен разговор. Професионализмът е тих, посредствеността – крещи.“
Качество на получения отговор: Без думи…
Вероятно, ако не беше тази последна реплика, нямаше да напиша този текст. Но, уви, тя бе изсъскана с поредната доза самоувереност и надменност.

Въпроси, които се повдигат след дискусията и след получените 3 отговора:

  • Има ли Българското председателство разработен, проверен и внедрен План за кризисни комуникации?
  • Има ли обучени специалисти, които да управляват комуникацията в социалните мрежи в случай на криза?
  • Колко добре е разработена мрежата от български специалисти в европейските институции, които биха работили и подпомогнали успешното провеждане на българското председателство?
  • Какви са посланията, които българското председателство ще излъчи? Да, ясно е, че вече комуникираме нашето председателство като „Балканско председателство“, но това е по-скоро прекалено амбициозно за нашите дипломатически възможности в момента (и независимо от балканското турне на министър-председателя от последните месеци).

До тук повтарям въпросите на колегите. А иначе, част от породените въпроси, са може би следните:

  • Трябва ли директорът, отговаряща за комуникацията и информацията на българското председателство, да дава конкретни отговори, независимо колко от тях са неудобни или с неизвестни отговори за момента? Вероятно това трябва е част от нейния 23 годишен опит в медии, така и от всеобщите високи очаквания за успешно българско председателство и качествена комуникация с всички заинтересовани страни.
  • Дали държавен служител на подобна позиция трябва да демонстрира надменност пред аудитория, която има за цел да научи нещо повече за председателството, а и част от нас искат да помогнат за успеха му?
  • От каква позиция директорът може да оценява кое действие е посредствено и кое професионално? Особено в публична дискусия с непредубедени професионалисти, които не са пред нея за оценка на тяхното представяне. По-скоро е обратното – с непремерените и дори неадекватни отговори, директорът си заслужи ниската оценка за комуникационната подготовка до момента.

Не ме разбирайте погрешно. Искам България да успее с председателството, а и не само. Но не защото това може да ни е първата и последна подобна задача – в ЕС има дискусия дали има нужда от подобни разходи и мащабна организация на всеки шест месеца. А защото България има уникалния шанс да зададе тон и теми в ЕС, да се опита да очертае неговото положително бъдеще в труден за съюза момент и да покаже, че е способна и пълноправна страна-членка (въпреки всичко негативно, което се случва в държавата). Но това не стана някак видимо, особено на фона на посочените по-горе отговори, от дискусията в панела.
Но вече се питам, дали комуникацията на председателството ни ще бъде успешно, ако подходът на водещи фактори в комуникацията се базира на избягване на точни и конкретни отговори, вероятна липса на планове и изградена мрежа от поддръжници, чувство на превъзходство и демонстриране на надменност?
И дали директорката на училището не е права с твърдението, че пиарът е глупава професия….

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!