Бежанската политика постави Меркел пред трудна коалиция

Току-що приключилите парламентарни избори в Германия могат да се определят като пирова победа за управляващата коалиция на християн-демократите и социал-демократите. Водената от Ангела Меркел коалиция ХДС/ХСС взима традиционно най-много гласове според първите прогнозни резултати  – 33,3%. Сравнено с гръмката победа отпреди 4 години, това обаче е отстъпление с 8,2 процентни пункта и отбелязва най-слабия ѝ резултат от 1949 година насам. Социал-демократическата партия, издигнала Мартин Шулц за кандидат-канцлер, също загуби скорост по време на кампанията и отбелязва най-слабия резултат в историята си – 20,8% от общия брой гласове. На другия полюс е определяната за дясно-екстремистка партия „Алтернатива за Германия”, която за първи път влиза в Бундестага, и то като трета политическа сила с 13,2%. Сред отличниците е и либералната партия на Свободните демократи, която се завръща в парламента с 10,1%, 4 години след като не успя да премине бариерата от 5% и остана извън него. „Зелените” и „Левите”, съответно с 9,2% и 8,9%, имат приблизително същите резултати като през 2013.

 

Според предварителните резултати само 2 възможни коалиции могат да имат мнозинство в Бундестага. Едната е нов „голям” съюз между християн-демократите и социал-демократите, който ако се осъществи ще бъде третият мандат, в който Ангела Меркел ще бъде канцлер с подкрепа на умерената левица. Макар тази коалиция да изглежда най-логичното развитие, предвид близостта на двете формации до политическия център, минути след като прогнозните резултати бяха обявени, Мартин Шулц обяви, че социал-демократите преминават в опозиция. Така пред канцлера Меркел остава само една опция – така наречената коалиция „Ямайка”, заедно със „Свободните демократи” и „Зелените”. Първите имат доста близка програма до тази на християн-демократите, както и общи управления в тях както в по-далечното минало, така и в периода 2009-2013. Преговорите с вторите ще бъдат значително по-трудни, тъй като по същество немските „Зелени” са лява партия. Но Ангела Меркел е доказала, че е гъвкава в приемането на по-центриски и дори леви позиции и при нужда ще успее да постигне споразумение и с тях. Тук е моментът да се отбележи, че още преди изборите тя обяви, че няма при никакви обстоятелства да се коалира с популистката „Алтернатива за Германия”, която дали оправдано или не, има имиджа на „нацистка” сред по-широката общественост.

Как обаче се стигна дотук?

Възходът на дясно-екстремистката „Алтернатива за Германия” за сметка на християн-демократите има една-единствена причина и тя е бежанската политика на немското правителство от 2015 година. Първоначалната еуфория на немското общество и „културата на гостоприемство” спрямо търсещите убежище в рамките на ЕС и в частност Германия, отдавна е само спомен. В наскоро публикувана във „Файненшънъл таймс” статия, немски социален работник, грижещ се за бежанци, споделя:

„В началото си мислех, че ще бъде достатъчно да научим имигрантите да приказват немски. В последствие открих, че това няма да е достатъчно и ще трябва да ги научим и на нашите демократични ценности.”

Също така допълва колко ужасен е бил от анти-семитизма на имигрантите от Близкия изток, особено когато един от тях му споделил, че Хитлер е бил добър човек, защото е пращал евреите в газови камери.

За широката общественост, терористичните атаки, извършени от нелегални имигранти, като тази в Берлин от декември 2016, както и безредиците в Кьолн в Новогодишната нощ година по-рано, разбира се, имаха далеч по-голям отрезвяващ ефект. В седмиците преди изборите, правителството в Бавария публикува статистика относно сексуалното насилие в провинцията. Тя показва, че за първите 6 месеца на 2017 изнасилванията са се увеличили с 48% процента сравнено с първото шестмесечие на предходната година, а разликата се дължи на почти двойно увеличение на престъпленията, извършени от хора, подали молба за убежище. На федерално ниво също се наблюдават подобни тенденции – през 2013 година е имало 599 случая на сексуално-насилие от страна на имигранти, които са били 1,6% от общия брой. През 2017 година те вече са 3404 или 9,1% от общия брой. Интерпретациите варират – някои експерти отбелязват, че това се дължи на имигрантския приток главно от млади мъже, които по принцип са група с по-висока криминална активност. Други отбелязват, че методиката в някои региони на Германия затова какво точно се квалифицира като сексуално насилие се е променила, както и че жертвите са по-склонни да докладват на властите престъпления, извършени от непознати, отколкото случаи на домашно насилие. Независимо коя от двете страни е права, обществото е чувствително по темата и приема негативно увеличената честота на престъпления, извършени от мигранти от Близкия Изток и Северна Африка.

Изследване на Института за демоскопия “Аленсбах” показва, че към момента 60% от германците искат да има горна граница на приема на мигранти, докато само 28% смятат, че такава не трябва да има. Над 70% пък са тези, които искат да има нов закон за имиграцията. Според статистиките от същото изследване, над половината допитани вече слагат сигурността пред свободата. Особено силна е тази тенденция сред жените – 60% от тях предпочитат повече сигурност, спрямо 28%, които предпочитат повече свобода. Не е изненадващо, предвид, че те са групата, която е жертва на сексуално насилие.

Обобщение

С вота си днес немските избиратели показаха на канцлера Меркел, че политиката ѝ по време на бежанската криза е била грешна. Над 1 милион избиратели, подкрепили я преди 4 години, сега дадоха гласа си за крайно-дясната „Алтернатива за Германия”, която набра скорост само и единствено заради гласната си позиция срещу отворените граници. Други 1,2 милиона избиратели не гласуваха преди 4 години, но сега имаха силен стимул да отидат до урните и да подкрепят крайно-дясната партия. Самата Ангела Меркел знае, че е направила грешка и през последните месеци се опитва да бъде по-твърда по темата имиграция. Изненадващо или не, тя ще получи подкрепа за по-добър контрол над границите и от евентуалния либерален коалиционен партньор – „Свободните демократи”. Времето на илюзията, че „ще се справим” с приток от милиони имигранти от Близкия Изток и Северна Африка свърши.

 

Източници:

https://www.ft.com/content/0e2f9eae-9970-11e7-a652-cde3f882dd7b

http://www.sueddeutsche.de/bayern/kriminalitaet-zahlen-die-verstoeren-1.3664705

http://www.sueddeutsche.de/panorama/straftaten-was-die-zahlen-der-sexualdelikte-durch-fluechtlinge-verraten-und-was-nicht-1.3671964

http://www.handelsblatt.com/my/politik/deutschland/merkel-iv-was-die-deutschen-von-der-neuen-regierung-erwarten/20362236.html?social=facebook&ticket=ST-1763184-Fl3ITICafviydjS7qKKL-ap3

https://www.welt.de/politik/deutschland/article168989573/Welche-Parteien-die-meisten-Stimmen-an-die-AfD-verloren.html 

Споделете:
Георги Заяков
Георги Заяков

Възпитаник на 91-ва НЕГ "Професор Константин Гълъбов". Завършил с отличие магистратура по Бизнес Администрация в Хумболтовия университет в Берлин. Владее немски, английски и френски. Освен от икономика се интересува и от история.