“Сексисткото писмо” в Гугъл

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Ред” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image admin_label=”Изображение” _builder_version=”3.0.51″ src=”https://misal.bg/wp-content/uploads/2017/08/google1.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”off” align=”left” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”off” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.51″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

В последните дни в медиите се завъртяха новини за “сексисткото писмо” на някакъв служител в Гугъл, което разбуни духовете зад океана. Днес се разбра, че въпросният служител – Джеймс Дамор е бил уволнен заради “нарушаване на вътрешният правилник и използването на зловредни полови стереотипи”. Малко по-късно изтече и текстът на самото писмо. То обаче се оказа нещо малко по-различно от представяното в медиите.

Един прочит на писмото го разкрива не като сексистки манифест, а дори напротив – опит за започване на дискусия в ехо-камерата, в която се превръща софтуерният бизнес.  В него няма удивителни знаци и високопарни изказвания, а простичко излагане на факти и разсъждения от страна на Дамор.

Авторът започва с това, че не отрича съществуването на сексизма и че по никакъв начин не го подкрепя. Изразява желанието си за отворена дискусия, което е единственият начин за решаване на всеки един проблем. Като основна пречка пред дискусията се посочва публичното осмиване на всеки, който има виждания различни от тези на ехо-камерата. Ехо-камерата, която приравнява психологическата безопастност с политическата коректност. С стъпването на пръсти около всеки проблем с цел да не се засегнат нечии чувства.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.51″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Основното твърдение на Дамор е, че различните качества, присъщи на двата пола могат да дадат донякъде обяснение на въпроса защо има повече мъже, отколкото жени в софтуерната индустрия и мениджмънта. Той обръща внимание на фактът, че субективни фактори също могат да окажат влияние на отговора на този въпрос.  Също така обаче изкарва на преден план тезата си за разликите между двата пола, които са в основата на преекспонираната разлика в заплащането между мъже и жени, дяла представителки на нежния пол в IT сектора, както и на мениджмънтските позиции.

За защита на тезата са ни от полза някои факти и научни трудове

Жените обикновено са по заинтересувани от чувства, отколкото от идеи. Те имат по-голям интерес към хора, отколкото към неща сравнени с мъжете. Дори само тези две разлики отчасти обясняват защо жените предпочитат професионално развитие в социалните области, както и тези на изкуството. Много мъже харесват да програмират, защото то изисква систематизиране. Дори жените, които програмират статистически по-често го правят във front end разработките, които са по-свързани с отношението на потребителите и естетическата страна на нещата.

Жените са по-податливи на безпокойство и депресия и посттравматичен стрес. Това не значи, че мъжете превъзхождат жените. Мъжете страдат по-често от различни проблеми като например алкохолизъм, наркозависимости, шизофрения, аутизъм и др. Изследване на “Stanford Medicine” подкрепя това твърдение.

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.51″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” use_border_color=”on” border_color=”#454e7d” border_width=”5px” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” quote_icon_background_color=”#f5f5f5″ text_orientation=”left” border_style=”solid” saved_tabs=”all”]

Жените отделят по-голямо внимание и отдават по-голяма важност на семейството си, докато мъжете на социалния си статус. Жените по-добре изразяват вербално мислите си, докато мъжете в общия случай имат по-добра визуално пространствена ориентация. Кое от тези неща е по-важно? Зависи кой пита и защо пита.

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.51″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Както и вече бившият служител на Гугъл подчертава, “много от тези различия са малки и има значително припокриване между мъжете и жените. Затова не може да се съди за индивида на база обобщените статистически данни.” В светлината на тези разлики обаче, е трудно да очакваме разпределение 50/50 в професионалния живот и още по-наивно да вярваме, че тези разлики не играят роля в доминиращата роля на мъжете в, да речем, софтуерната индустрия.

Какво всъщност предлага Дамор? Да се спре морализирането на всеки проблем, да се спре отчуждаването на консервативно мислещите и изобщо инакомислещите, да се конфронтират предразсъдаците и да се спрат практиките на ограничаването на достъп до програми и лекции на полов или расов признак. Да има отворена дискусия.

Да виждате нещо сексистко?

Разбира се, IT сферата трябва да бъде отворена за всички, а неандерталското поведение в офиса да бъде възпирано, но много компании вярват, че фактите и дискусията могат по някакъв начин да навредят на равноправието на половете и да доведат до дискриминация.

Джеймс Дамор вероятно ще съди Гугъл за уволнението си и по-важно, за уронването на авторитета му. И вероятно ще спечели, защото действията на Гугъл са нищо повече от потушаване на свободата на словото и запушване устата на инакомислещите служители в компанията. Ние обаче можем да си извлечем няколко много важни поуки от цялата тази случка. Всеки глас има право да бъде чут, независимо дали сме съгласни с него или не. Това право, върху което се гради модерната цивилизация често е приемано за даденост, но подобни инциденти ни показват, че то трябва да бъде защитавано всеки ден, защото все по-често ставаме свидетели на опити за потъпкване свободата на словото под най-различни предтексти, било то на борбата срещу език на омразата, социалното неравенство или нещо подобно.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.