На съд заради цитат от Библията: Интервю с Пайви Расанен

            „Никога не съм си помисляла, че цитирането на Библията и съгласието с написаното в нея биха могли да бъдат криминализирани.“

Доживяхме и това: в западна страна виден политик да бъде изправен пред съда с угрозата да бъде глобен или изпратен в затвора за две години заради това, че си е позволил публично да цитира Библията. В продължение на няколко десетилетия религиозните консерватори предупреждаваха, че сексуалната революция и Свещеното писание са на път да се сблъскат. Обществото би могло да се основава на революционен принцип или върху Откровението, но не и на двете едновременно. Ако осъждането на хомосексуалността е, както твърдят ЛГБТ активистите, реч на омразата, то Библията е пълна с нея. Въпреки това революционерите настояваха, че вярват в свободата на словото и че онези, които сочеха очевидния и логичен изход от дългия им институционален поход, са просто параноици, всяващи страх.

С рухването на законите, които ограничаваха сексуалните фриволности, които организираха обществото около естественото семейство, и с възхода на тези, въвеждащи нови граждански права за идентифициращите като ЛГБТ, Западът бе изправен пред неизбежни конфликти. Обществата, основани върху юдео-християнските ценности, сега биват реорганизирани около принципи, които са в пряко противоречие с тези основополагащи вярвания, които сексуалните революционери се стремят да премахнат. Всички свободи – на религията, на словото, на родителите да възпитават децата си – биват подчинени на сексуалната свобода. Така предсказанията на религиозните консерватори се сбъдват едно по едно.

Сексуалните революционери обилно използват лъжи, за да примамят християните към съгласие, но когато възникнат конфликти, истинските им планове се разкриват. Както посочва Род Дрехер, сексуалните революционери изричат две противоречиви твърдения едновременно:

„Пълен абсурд е, че християните могат пострадат от разширяващите се права на хомосексуалистите, но пък заслужават това, което ще получат.“

Смелостта на убежденията

Никой не знае това по-добре от финландския депутат и бивш министър Пайви Расанен, която в момента е подсъдима за предполагаемо нарушение на член 10 от финландския наказателен кодекс. По-конкретно, Расанен е обвинена в подбуждане на омраза към ЛГБТ хората – обвинение, което се основава единствено на:

нейно есе от 2004г., в което тя защитава традиционния брак;

туит от 2019г., в който критикува подкрепата на църквата си за Pride месеца, позовавайки се на „Римляни 1:24-27“;

защитата ѝ в телевизионни интервюта и радиодебати на християнската гледна точка за сексуалността.

Фактът, че в повечето случаи тя е била поканена изрично да представи християнските разбирания по тези въпроси, не е попречил да се стигне до многобройни наказателни жалби, полицейски разпити и накрая – до съдебното преследване.

Пайви Расанен

Въпреки двугодишния си изпитателен срок, Расанен никога не е подозирала, че действително ще бъде изправена пред съда. Тя е наясно, че християните по целия свят следят внимателно нейния случай, и смята, че да бъде техен представител е едновременно голяма чест и отговорност. Ето защо се съгласява да отговаря на въпроси на The European Conservative в ексклузивно интервю.

ИНТЕРВЮ

Какво е чувството да бъдеш обвиняем в една западна страна за публично цитиране на Библията?

– Нереално. Бях много изненадана от решението на главния прокурор да повдигне обвинение срещу мен. Още не мога да повярвам, че съм обвинена в престъпление за това, че изразявам съкровените си убеждения в страна, в която свободата на словото и вероизповеданията имат толкова дълбоки корени. Доколкото ми е известно, за първи път в историята съдът трябва да вземе отношение по въпроса дали е законно или не да се цитира Библията. Съдиите трябва да преценят взаимовръзката между основни права и наказателните закони, както и тази между различните фундаментални принципи. Никога не съм си помисляла, че цитирането на Библията и съгласието с нея могат да бъдат разглеждани като престъпления.

– Каква е реакцията на ЛГБТ общността във Финландия и извън нея на вашето обвинение?

– От 26 години съм член на финландския парламент и през цялото това време открито съм демонстрирала вярата и християнските си ценности. По време на парламентарната си кариера съм получавала много критики, голяма част от които са свързани с тези изявления, заради които днес съм изправена пред съда. По-голямата част от отзивите, които съм получавала, са били положителни, като често съм получавала подкрепа и от хомосексуални хора. Те казват, че трябва да имам право да говоря според вярата си в едно свободно общество, въпреки че самите те може да не са съгласни с мен. В една демократична страна трябва да имаме възможност да не се съгласяваме. В противен случай просто вече не живеем в демократична държава.

– Доколко уверена сте, че може да спечелите в съда?

– Убеден съм. Вярвам, че международните конвенции и Конституцията на Финландия, които гарантират основни права като свободата на вероизповеданията и свободата на словото, са на моя страна. Но дори и да не спечеля, смятам, че цялата тази поредица от събития е част от призванието ми на „християнски инфлуенсър“. Няма да отстъпя от убежденията си, основани на Библията, и съм готова да защитавам свободата на словото и на вероизповеданията пред всички съдилища. Заявих, че моите възгледи са традиционни и са същите като тези на всички християнски църкви относно брака.

– Дали само по себе си този процес не представлява прецедент за подобни производства, независимо от резултата?

– Да, това е така. Най-вероятно съм изправена пред поредица от съдебни процеси, които ще отнемат няколко години. Очаквам това дело да стигне дори до Европейския съд по правата на човека. Моят случай е прецедент не само във Финландия, но и в по-широк план. Дълбоката загриженост за свободата на словото и свободата на вероизповеданията не се ограничава само в нашата страна. Решението на съда ще създаде значителен прецедент, който може да повлияе на законодателството в цяла Европа. Залогът са религиозната свобода и свободата на словото, както и това дали ни е позволено да изказваме мнения, основани на Библията. Решението на съда има последици не само за възможността християните да изразяват своите убеждения, но и за свободите на всички останали. В съда се позовах на Конституцията на Финландия и на международните конвенции, които гарантират свободата на словото и вероизповеданията. Нямам никакво намерение да отстъпя от убеждения си, основаващи се на Библията.

– Получихте ли подкрепа от политици във вашата или други страни?

– Да, до голяма степен. Много съм благодарна за огромната национална и международна подкрепа, която получавам под формата на хиляди съобщения от Финландия и чужбина. Политици и обикновени хората ми казаха, че чрез случващото се с мен Бог ги е насърчил да се молят и да се доверят на словото му. Когато възникнат ситуации като моята, международната общност трябва да изразява своята загриженост за посегателството срещу свободата на словото.

– Какво биха могли да направят християните по света, за да ви подкрепят?

– Преди всичко, аз съм много съм благодарна за молитвите им. Хората се молят правдата и справедливостта да възтържествуват във Финландия и християните да не се страхуват да говорят свободно в тези трудни времена. Моят случай може да създаде и  позитивен прецедент за бъдещето по отношение на християните и правото им да изразяват вярата си публично. Благодарна съм и за молитви за моето семейството.

Християните трябва да насърчават своите държави да спазват националните и международните си ангажименти за защита на свободата на словото и да проявяват смелост, когато говорят публично според вярванията си. Също така, ако хората желаят, могат да ми помогнат чрез новата асоциация, която беше създадена в моя подкрепа. Финландската асоциация за свобода на словото и религията беше основана през юни, за подкрепа по време на делото и евентуални подобни в бъдеще. Тя все още не разполага със сайт на английски език, но скоро ще бъде направен. Друга възможност е да се подпомогне дейността на ADF International (международна организация за правна защита, основана на свободата на вероизповеданията, бел. пр.), която ме подкрепя решително както юридически, така и по други начини.


Интервю на Йонатан ван Марен за The European Conservative. Писал за First Things, National Review, The American Conservative и е редактор в The European Conservative. Последната му книга е “Патриоти”: Неразказаната история на ирландското движение “За живота”


Превод: Никола Бушняков

Споделете:
Никола Бушняков
Никола Бушняков

Възпитаник на Нов български университет, специалности “Публична администрация” и “Европейско управление”. Специализирал “IT мениджмънт” във Флорида, САЩ. Ръководител на екип във водеща международна технологична компания.