Най-добрият, реалистичен резултат от изборите

Много интересни избори. Направо хубави избори. Сърбят ме пръстите за голям анализ, защото много може да се каже. И за България и за Европа. И за резултатите и за кампаниите. И за възможностите пред бъдещето. Ще пиша на части, защото знам, че не обичате да четете дълги текстове.

Най-напред за резултатът в България. От реалистичните варианти се случи най-добрият.

БСП се провали като потенциална алтернатива на каквото и да било, дори на себе си. Откровено проруските партии катастрофираха и се смиха до запетайки някъде зад Деси Иванчева и Минчо Куминев.

Национал-популисткият (в политологичен смисъл) вот беше изцяло секвестиран от най- разумната и балансирана измежду националистическите партии със сериозни шансове да се утвърди като системен играч. Въпреки някои силни думи срещу ВМРО в кампанията, те успяха да опитомят българския националистически вот и да го вкарат в едно европейско русло. Еврокритично, консервативно, антилиберално, но не евроскептично, нито антиевропейско. А в страна, която попада в дъгите на влияние на Русия и Турция това е успех, който тепърва ще се оцени.

Про-европейският вот се изяви, въпреки (а може би заради) опитите на всички останали да го убият с нечестни средства. Показа се с ясна позитивна тенденция и все по-очертаващо се политическо лице. Радан Кънев за втори път (след 2014) върна градската десница от клинична смърт направо на терена. Избирателите не просто подкрепиха конкретната листа и конфигурация, а дадоха важен знак, че присъствието на тази европейска линия е особено важно за демокрацията и ако стане напечено носителите му трябва да бъдат спасявани и изтегляни за косата дори въпреки тях. Това беше зряло. И красиво. 30 г. не са минали напразно.

ЕНП мачка с много. Най-усърдните измежду евродепутатите ще повтарят мандата си. Борисов изправи самолета на ГЕРБ от състояние на падане в свредел, стабилизира го, вдигна го отново и отигра поредната си победа. Просто го умее. Добър, лош, има талант да реагира на политически ситуации и да усеща настроенията. А тези настроения, напук на БСП не бяха и не са революционни. Хората мразят далаверите, но повече мразят комунистите и умеят да направят разлика между двете. И това е зрялост и трезвомислие.

ГЕРБ, ВМРО и ДБ изиграха картите си забележително и ходовете в кампанията заслужават отделна статия, защото рядко сме виждали толкова умела политическа игра. И трите партии минаха през криза и всяка успя да излезе по-силна. Но за това следва.

*Текстът е първоначално публикуван във фейсбук профила на автора

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.