Статията на Сорос и съдебната реформа на САЩ

Така наречените мейнстрийм медии обичат да обличат критиките към милиардера активист Джордж Сорос в дрипите на конспиративната теория. По този начин периодично пробват да лишат от легитимност всеки, който – дори детайлно и аргументирано – разгръща тезата, че отреченият в родината си Унгария финансов спекулант от десетилетия финансира политики и движения, произвеждащи хаос, насилие, смърт, социална дисфункция, страх и омраза из целия Запад.

Поради този драматичен контекст понякога трябва да игнорираме какво се говори за Сорос и да обърнем внимание какво говори самият Сорос. Преди дни старият либерален патриарх ни даде чудесен повод. Джордж Сорос написа статия за The Wall Street Journal, в която защитава една от най-разрушителните си и кървави каузи – наливането на безобразни финансови потоци в избирането на послушни „прогресивни прокурори“ из цяла Америка. Една своеобразна съдебна реформа, довела до драматичен ръст на тежките престъпления в десетки американски градове.

Коментарът на легендарния левичар Сорос в известното със своята иначе център-дясно ориентация издание е озаглавен „Защо подкрепям прокурорите реформатори“. Свободен от paywall достъп до текста има в сайта на Сорос.

Да видим как една почти митична фигура на злото или доброто, в зависимост от политическата и културна нагласа на човек, пише коментар за водещ американски вестник. Но първо малко контекст. Драстичният скок на убийствата, изнасилванията и грабежите в градове, в които окръжните прокурори са избрани с парите и подкрепата на Сорос, доведе до сериозна реакция сред различни пластове в американското общество. Окръжният прокурор на Сан Франциско Чеса Будин беше отзован от поста след катастрофалните криминални резултати на прогресивната му политика за меко казано меко отношение към закоравели престъпници. Процес по отзоваване тече и за окръжния прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон. Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис премахна от поста прокурора Андрю Уорън, който буквално отказвал да прилага законите на щата. Окръжният прокурор на Милуоки въведе реформи, които доведоха до абсурдно лесното и бързо освобождаване на рецидивиста Даръл Брукс, който няколко дни след пускането от поредния арест прегази десетки хора по време на парад в градчето Уакеша.

Списъкът с убити, изнасилени, ограбени и пребити жертви на дългогодишни тежки престъпници с километрични досиета, озовали се отново на улицата, заради усърдната работа на „прокурорите реформатори на Сорос“, стана твърде дълъг в последните месеци. Реката от кръв достигна до краката на човека, който съвсем публично и официално финансира избирането на всички гореизброени служители с власт и още много като тях. Този човек реши да напише статия и да защити наливането на милиони в инсталирането на „правилни“ окръжни прокурори. За Сорос реката от кръв явно е пречистваща и твърде плитка. Може би той иска тя да стане океан. И вместо кръв, да каже, че е сироп. Или да плати на медиите да ни го кажат, както те си знаят.

Но в случая сам Сорос оправдава и защитава своята съдебна реформа. Коментарът на милиардера прави впечатление със своя беден език и рехава аргументация. Човекът явно е добър с парите, но не и с думите.

„Американците отчаяно се нуждаят от по-дълбокомислена дискусия за нашия отговор на престъпността“, започва Сорос. Истината е, че американците – а и европейците – се нуждаят от истински отговор на престъпността, а не от „дълбокомислена дискусия“.

„Както повечето хора и аз съм загрижен за престъпността“, продължава той, а информираният читател мислено си отговаря, че неговата загриженост върви в обратната посока на стандартната загриженост. С други думи, нормалните хора искат по-малко престъпления, а Сорос иска повече. Или поне прави предостатъчно, за да има повече като налива милиарди долари в налагането на реформи, водещи до ръст на убийствата, насилието и грабежите.

„Аз съм въвлечен в усилията за реформа на правосъдната система вече над 30 години“. Само това изречение би трябвало да е достатъчно за слагане на край на всякакви обвинения в конспиративност, когато стане въпрос за зловредната намеса на Сорос в работата на институциите на суверенни нации. Той сам си казва, че десетилетия наред влияе върху правосъдието. А резултатите от това влияние са чудовищни.

„Трябва да признаем, че има пет пъти по-голяма вероятност за чернокожи хора в САЩ да влязат в затвора, отколкото за бели“, пише Сорос в може би най-яркия си опит за отблъскваща манипулация. Това е и единствената „статистика“, която спекулантът цитира в цялата си статия. Сорос забравя за факта, че средностатистически и на глава от населението, чернокожи извършват много повече престъпления от бели. Отделно той не споменава никакви други етноси. Всичко е черно и бяло. Чернокожите са близо 13% от населението на САЩ, а всяка година над 50% от убийствата са извършвани от чернокожи. И то основно от млади чернокожи мъже, които са още по-малък процент от населението. За някои престъпления буквално е десетки пъти по-вероятно да бъдат извършени от чернокож, отколкото от бял. Нищо от тези статистики не е достигнало до статията на Сорос.

„Целта ни не е да спираме финансирането на полицията“, лъже Сорос в своя коментар. Неговата фондация изсипва милиони в екстремистки движения като Black Lives Matter, които проглушиха ушите на света, че искат да се спре финансирането на полицията след смъртта на рецидивиста и адаш на Сорос Джордж Флойд.

Сорос пише още: „Факт е, че тежките престъпления принципно се увеличават по-бързо в области без прокурори реформатори. Убийствата растат в републикански шати, водени от политици, които се обявяват за твърда реакция срещу престъпността.“ Всъщност това не е факт. Точно обратното е на факт, но не казвайте на факт-чекърите. Манипулацията на Сорос е сочна. Убийствата растат в републикански щати, но благодарение на определени градове в тези щати, които от десетилетия са де факто крепости на близката на Сорос Демократическа партия с нейните прогресивни прокурори. Осем от десетте градове с най-много убийства в САЩ са управлявани от Демократическата партия от много, много време. Ръст в престъпността има навсякъде, където Сорос е финансирал избирането на „прокурор реформатор“. Над 8% при отзования Чеса Будин в Сан Франциско. Над 43% при Алвин Браг в Манхатън. Близо 12% при Джордж Гаскон в Лос Анджелис и 34% нагоре при Ким Фокс в Чикаго. И още, и още, и още… Убийства, изнасилвания, грабежи, побои, нападения и други трансгресии, третирани като пресичане на червено.

На финала на статията Сорос обещава/заплашва, че „няма да спре“ да финансира „избирането и преизбирането“ на прогресивни прокурори в САЩ. А в „Ах, тези медии“ няма да спрем изобличаването на такива като него.

Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe