theresa-may

Свобода или тероризъм?

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.50″][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”on” background_position_1=”top_left” background_position_2=”top_left” background_repeat_1=”no-repeat” background_repeat_2=”no-repeat” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”25.4375px|0px|25.4375px|0px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.50″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Борбата на Западния елит с тероризма навлиза в своята решителна фаза. Това става ясно от изказванията на британския премиер Тереза Мей, на които пригласят много от европейските и световни лидери.

Основната теза, която те защитават е, че Великобритания трябва да жертва човешки права, за да се бори с тероризма. Дотук добре, на война като на война. Когато погледнем обаче кои свободи ще бъдат жертвани, веднага става ясно, че целта не са терористичните организации.

 

„Интернет не може да е безопасно място за терористите”, заяви Мей в неделя. Затова големите държави трябва да обединят усилията си за всеобщо следене в мрежата. Подобно твърдение е изключително опасно. То идва да легитимира съществуващото и досега незаконно следене на комуникацията на милиони европейски граждани, извършвано от специалните служби на Великобритания и САЩ.

 

Още повече, през март британският вътрешен министър Амбър Руд директно обвини компанията WhatsApp затова, че нейната услуга дава възможност на терористите да комуникират безпрепятствено, без възможност тази комуникация да бъде засечена от специалните служби. Подобно твърдение обаче е напълно невярно, както става ясно от изтекли отново през март секретни документи на ЦРУ, публикувани от платформата за независими разследвания Wikileaks и които в последствие не бяха опровергани от разузнавателното управление на САЩ. От тях става ясно, че ЦРУ с лекота може да преодолява системата за криптиране, която използва WhatsApp и съответно да следи комуникацията в приложението. Обект на подобно следене са и подобните програми

Signal, Telegram, Wiebo, Confide and Cloackman. Технологиите, с които разполага ЦРУ пък са достъпни и до британското разузнаване, които са част от шпионския съюз „Пет очи” – САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” custom_margin=”|||” custom_padding=”|||” use_border_color=”on” border_width=”5px” border_color=”#454e7d” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Защо им е на политиците да настояват за отнемане на интернет свободи, ако службите го правят и сега? За натиск срещу големите компании. В изказването си Руд директно атакува Facebook, която е собственик на WhatsApp. Сред обектите на неговата атака бяха още компании като Google, Twitter и Apple, които са подложени на все по-големи критики, че не се включват достатъчно активно в борбата срещу терористите. Под подобна активност се разбира предоставяне на неограничен достъп до данните на всички техни потребители. Което само по себе си е много по-голяма награда от справянето с тероризма.

 

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Нека се върнем на Тереза Мей.

„Някои хора биха казали, че не е работа на правителството да регулира технологиите и интернет. Не можем да се съгласим с тях”, е точният цитат от манифеста на Консервативната партия във Великобритания, водена от Мей. Подобно твърдение представлява изключителна заплаха от тоталитаризъм, както доказват редица световни примери. На същото мнение се оказва и Китайската комунистическа партия, въвела т.нар. The Great Firewall of China, която филтрира достъпът на китайските потребители до световната мрежа.

В интерес на истината мнозинството от антитерористични експерти поддържат мнението, че терористите отдавна са преминали офлайн, планирайки своите атентати. На това мнение например е д-р Джиби Астапан, директор на програмата за национална сигурност в университета в Ню Хейвън. Според него планираната „интернет полиция” няма да доведе до търсените резултати. Дори напротив, според него това ще скрие още повече източниците на радикалната ислямска пропаганда.

 

[/et_pb_text][et_pb_testimonial admin_label=”Отзив” background_layout=”light” quote_icon_color=”#454e7d” _builder_version=”3.0.50″ body_font=”Comfortaa|on|||” body_text_color=”#454e7d” body_font_size=”20px” use_border_color=”on” border_color=”#454e7d” border_width=”5px” url_new_window=”off” quote_icon=”on” use_background_color=”on” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Същевременно Мей и вътрешният министър Руд не споменават нищо за ислямските храмове, за които именно разузнавателните служби заключват, че са местата, където голяма част от нападателите се радикализират. Не се споменава нищо и за ограничаване на достъпа до страната на хора, прекарали години в Сирия или Афганистан, за които се смята, че са се обучавали в лагери на „Ислямска държава” и Ал Каида. Нито дума не се споменава и на спиране на неограничения бежански поток, настъпващ към Европа. Няма мерки срещу Турция и други мюсюлмански държави, за които се твърди, че финансират или участват в сделки с „Ислямска държава”. Не се предприема нищо срещу големи финансови институции, като Дейче Банк, които бяха обвинени и дори осъдени затова, че са извършвали забранени финансови операции, от които са се облагодетелствали терористи.

 

[/et_pb_testimonial][et_pb_text admin_label=”Текст” _builder_version=”3.0.50″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

И за да не останем с впечатление, че тези проблеми са достатъчно далечни за българския читател, то нека припомним, че само преди две седмици българският вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че интернет може и трябва да бъде наблюдаван.

 

Явно единственият проблем, пред който е изправен Западния елит, а и българските му последователи, за да се справи с тероризма, е свободата в интернет. Свободата на същите тези невинни жертви, които биват избивани по улиците заради геополитическите игри на своите правителства.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.