Теодора Йовчева: Вариантите за правителство са два

Избирателната активност достатъчна ли е за легитимност на изборите?

Всъщност и ние знаем все още колко процента е избирателната активност. ЦИК показва данни към 17 часа. (към 08.04.2021 11:34 ч. – б.ред.)

Сякаш еуфорията от новите проекти и изборните резултати изместиха темата за избирателната активност. Засега се очертава тя да е по-ниска в сравнение с 2013, 2014 и 2017 година. На тези избори имаше много нови субекти и по тази причина аргументът „няма за кого да гласувам“ не беше изтъкван. Това сякаш засили усещането за легитимност.

Кои са победителите на тези избори?

Ако слушаме политиците, всеки от тях е победител. Вероятно защото всеки влага различен смисъл в това понятие. Според мен сериозен успех постигна партията на Слави Трифонов, защото стана втора политическа сила. Никой не очакваше това. По този начин той не само задмина социалистите, но и се „класира“ за получаване на проучвателен мандат. Това никак не бива да се подценява в настоящата ситуация. Като се има предвид съотношението на силите, заявките в предизборната кампания, а и апелите за експертен кабинет, позицията на „Има такъв народ“ става ключова, защото те ще бъдат в позиция да търсят надпартийна обединителна фигура. Всъщност това ще ключът към съставянето на правителство – възможността да се намери фигури, приемлива за по-голяма част от партиите.

Кои са големите губещи?

Не може да се подмине факта, че социалистите постигнаха исторически нисък резултат. И той идва след като са били в опозиция. Това означава, че те по никакъв начин не са припознати като алтернатива на управлението. Дори след управлението на Жан Виденов не постигат такъв нисък резултат. След тези избори ще се наложи партията сериозно да преосмисли положението, в което се намира. И въпреки че повечето анализи са в посока, че има лидерски проблем в БСП, той не е единственият. Партията все още се опира на по-възрастното население и в голяма степен не успява да се отвори към по-младите.

Какво не успяха да познаят и защо социолозите?

Резултатът на „Има такъв народ“. Имаше очаквания, че може да задмине ДПС, но не и че ще стане втора политическа сила. Това беше момент, който социологията не успя да регистрира. Тя убедително даваше на БСП второто място, а видяхме, че резултатите показаха друго. Интересът към изборите също не беше предвиден. Повечето анализи бяха в посока, че той ще бъде вял към тези избори, но всъщност видяхме опашки. Да припомним, че данните от ЦИК показват избирателната активност към 17 часа. Макар и да не знаем какъв процент е окончателно, все пак можем да кажем, че имаше по-голям от предвидения интерес…

Какви са вариантите за правителство?

Най-вероятните са два: правителство на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ с подкрепата на БСП.  Не се знае обаче колко стабилно би било това правителство и колко дълго би издържало. Другият вариант е т.нар. експертно правителство. При първият вариант рискът е комуникационен – дали подкрепата на БСП ще бъде преглътната от избирателите на „Демократична България“. Ако това е така, то имаме качествено нова ситуация – вече не можем да говорим, че ДБ е поредното обединение на старото антикомунистическо дясно. Това ще означава, че ДБ е много по-различен субект. При експертно правителство ще трябва да се потърси фигурата, която всички да одобряват или поне да нямат нищо против, нещо като най-малък общ знаменател. Няма да се изненадам, ако такъв човек се потърси сред академичните среди например или сфери, които се ползват с голямо обществено доверие.

Кой печели от избори „2в1“ – заедно с президентските?

Тази партия, която президентът подкрепи. Той има висок рейтинг и шансовете му за преизбиране са големи. Ако той откровено подкрепи някоя партия или коалиция, тя ще увеличи подкрепата си. Засега БСП все още не е взела официално решение, че ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова, въпреки че в годишния си отчет президентът каза, че ще разчита на тяхната подкрепа. Независимо от това обаче ми се струва по-малко вероятно БСП да може драстично да увеличи резултата си. Но ако има предсрочни избори, партията на Слави Трифонов има твърде големи шансове за победа.

Интервюто с Теодора Йовчева преди изборите, можете да намерите тук

Споделете:
Николай Облаков
Николай Облаков

Създател на платформа “Консерваторъ”. Маркетинг мениджър в редица водещи български и чужди компании с над десет години опит. Колумнист и редактор в няколко български онлайн и печатни издания.