До края на годината – втори референдум за независимост на Шотландия?

Лидерът на управляващата в Единбург Шотландска национална партия (СНП), Никола Стърджън възнамерява да разгледа възможността за провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия до края на есента на 2018, съобщава БиБиСи.

Стърджън счита, че до тогава ще се изчисти окончателния формат за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Преговорите между страните трябва да продължат до ноември 2018 г., след което те ще имат шест месеца да ратифицират споразуменията, постигнати в националните парламенти.

“До края на есента на тази година ние трябва до известна степен да изясним ситуацията около бъдещите отношения между (Обединеното кралство и Европейския съюз). Тогава е времето, когато мога да преценя какво се случва и какви са следващите стъпки, които Шотландия трябва да предприеме”, коментира Стърджън, първи министър на Шотландия.

През март 2017 г., тя каза, че е необходимо да се проведе референдум за независимостта на региона в периода между есента на 2018 и пролетта на 2019 г., преди напускане на Великобритания от Европейския съюз. Тогава Стърджън получи подкрепата на шотландския парламент по този въпрос.

Първото допитване се проведе през 2014 г. и победата в съотношение 55% срещу 45% бе на поддръжниците на Съюза на Единбург с Лондон.

Източник: News.Bg

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ