Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация:

1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво.

=> 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е особено приоритетен. Сред тях са трите най-големи световни икономики, най-големите потребители и вносители на енергия и енергийни ресурси, някои от най-големите износители на нефт, газ и въглища, най-големият инвеститор в енергийна инфраструктура и особено въглищни мини и ТЕЦ в Азия и Африка (Китай).

2. „ЕС иска да превърне Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г.“, като за целта само ЕЦБ щяла да осигури 1 трилион евро под формата на инвестиции в енергийни системи и инфраструктура до 2030 г.

=> Европа планира (неслучайно блести в червено на снимката!!!) да даде всичките НИ пари, за да може да ни върне в пред-индустриалната епоха, когато е била както “климатично-неутрална”, така и разделена на множество враждуващи страни. Слава Богу, ЕС съвсем скоро няма да има излишни пари и няма да може да постигне заветната си цел.

3. Всички развиващи се страни са изпратили представители на най-високо ниво.

=> Борбата за 100-те милиарда годишни помощи, които ЕС щял да раздава (щото останалите богати страни нямат намерение да допринасят особено), ще бъде безмилостно жестока. Всички диктатори по света са се наредили около масата и яростно точат вилици и ножове, за да заграбят възможно най-много от пицата. И тъй като най-големите парчета ще отидат там, където се “докаже” най-голяма нужда от адаптация, вождовете ще се надпреварват да се оплакват колко е зле положението и колко по-зле ще става… освен ако не получат малко повече, за да се “справят с климатичните промени”.

4. Големият бизнес масово обещава да постигне “климатична неутралност” до 2030 г.

=> Големите световни брандове наистина се страхуват да не изостанат в нисковъглеродната надпревара и ще говорят и правят всичко, за да убедят потребителите, че спасяват света. Без значение, че никой няма ясна идея как да се случи това.

5. Всякакви НПО, научни и изследователски организации излизат с данни, които показват, че световните СО2 емисии продължават да растат (и не се вижда как ще намалеят в следващите 10 г.), че инвестициите във ВЕИ спадат (и никога няма да достигнат “целевите” нива), че потреблението на енергия безмилостно расте (и този ръст няма как да бъде покрит с ВЕИ)… Ще се жалват, че нищо от обещанията не е достатъчно и ще искат “радикални мерки”.

=> Чува се дори и истината, макар и смесена с абсолютно нереални мечти и желания.

Не, така няма да стане. Нужен е друг подход.

*Текстът е от фейсбук профила на автора

Споделете:
Боян Рашев
Боян Рашев

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.
Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси.
Има бакалавърска и магистърска степен по "Управление на околната среда и ресурсите" от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 г. е финалист националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation.