fbpx

Шест причини за нелегитимност

Призивът на руския президент Владимир Путин удари на камък. Проруските сепаратисти в източноукраинските области Донецк и Луганск твърдо държат на провеждането на “референдум” за евентуалното отцепване от Украйна, който е предвиден за неделя /11 май/. Въпросът в допитването гласи: “Подкрепяте ли държавната самостоятелност на Донецко-луганската народна република?”

Прави впечатление, че във въпроса отсъства думата “независимост”. Това дава повод за различни интерпретации. Дали проруските сили искат незабавно отцепване от Украйна или става дума за повече автономия? По данни на сепаратистите само в Донецка област в допитването щели да вземат участие над два милиона души. Украинското правителство и западните държави не признават подобно “всенародно” допитване. За това има поне шест причини:

1. Нелегитимни органи на властта

Така нареченият референдум е планиран и ще бъде проведен от нелегитимни органи на властта. Провъзгласените през април “народни републики” на Донецк и Луганск бяха дело на неизвестни, тежко въоръжени активисти. По-рано те окупираха административни сгради и полицейски управления. Представителите на тези групи не са легитимирани чрез демократични избори.

2. Противоконституционен референдум

Украинската конституция не предвижда регионални референдуми. Тя допуска единствено общонационален референдум, в който да участват всички украински граждани с право на глас в 45-милионната държава. Единствено парламентът в Киев може да свика референдум за промяна на украинската територия.

3. Няма официални избирателни списъци

Активистите от самопровъзгласилите се “народни републики” в Донецк и Луганск нямат достъп до избирателните списъци. Украинската тайна служба /СБУ/ блокира електронния достъп до тези списъци още в началото на април. Сепаратистите твърдят, че разполагали с избирателните списъци от 2012 година. През март Киев беше блокирал и електронния достъп до избирателните списъци на украинския полуостров Крим. Това обаче не попречи на проруските активисти да проведат своя референдум за отцепване от Украйна.

4. Няма независими наблюдатели

В Донецк и Луганск няма да пристигнат независими наблюдатели, които да контролират допитването. Нито Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, нито Съветът на Европа изпращат наблюдатели в Донецк и Луганск. Русия също не изпраща официална наблюдателска мисия.

5. Не участват всички, които имат право на глас

Проруските активисти не контролират цялата територия около Донецк и Луганск. Тяхното влияние се ограничава до около дузина градове. И в тези градове обаче властта на сепаратистите е ограничена. В много от тях украинската армия и полицията провеждат “антитерористични операции”, а в подобни бойни условия не е гарантирано участието на всички граждани, имащи право на глас.

6. Няма мнозинство в полза на отцепването от Украйна

Според украински социолози нито в Донецк, нито в Луганск съществува мнозинство, което да подкрепя отделянето от Украйна и присъединяването към Русия. В полза на подобен сценарий се изказват едва 30% от анкетираните – това сочат данните от проучване на киевския Международен институт по социология/ КМИС/, проведено в средата на април. Затова пък повече от половината анкетирани се обявяват против отцепването от Украйна. Тези резултати се потвърждават и от други социолози от Киев и Донецк.

От dw.de

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ