7/8 падна и брой си сам

Воюващият с властта се опита да влезе в нея. И загуби.

Слави Трифонов е примерът за бърз възход и още по-бързо падение. Новият Месия не успя не заради суверена, а въпреки него. За 4 месеца „шоуто“ изгуби 400 000 гласа, което доказа на Слави, че телевизионната власт е едно, а политиката, там зад преференциите, кабинетите, договорките, законопроектите и политическите лидери, е различна.

Началото

 Фурорът дойде през април, важни избори след умора от властта и статуквото. Тогава се появи новият стар Слави Трифонов. Въпреки, че 30 години той бе в екрана на всички българи, суверенът го направи втори. Той отказа да направи кабинет и постави много тежко условие пред българите – той искаше всичко, искаше да победи. Така Трифонов поведе хората на втори избори.

Продължението

Слави пожела да е първи – народът изпълни. На изборите през юли „Има такъв народ“ взе 657 829 гласа, като изпревари с много малко втория, но получи желаната победа.

Високомерие

И дойде денят за размисъл, но след вота. Слави избърза и затъна. Стратегическата грешка започна с един лайф, преди всички разговори с партньорите, преди ключовите въпроси, външната ни политика и навлизащите кризи, Слави обяви, че политаме към Космоса. Трифонов съобщи своя кабинет, начело с Николай Василев. Начинът, по който това беше обявен проектокабинетът преди дори да са обявени окончателните резултати от изборите и без разговори с потенциалните му партньори –„Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, предизвика остра критики от страна на всички политически лидери и вълна от реакции в социалните мрежи.

Шахматен ход, който показа, че Слави няма намерение да преговаря с никого никога, че новият политик иска да действа сам, забравяйки, че е в парламентарна република. Отказът на новите стари „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да приемат модела „Слави“ доведе до оттеглянето на Василев за премиер три дни след обявяването и поредният тежък запис, в който той обяви: „Изобщо няма да предложим кабинет за гласуване и отиваме на нови избори“. Малко след това лидерът на ИТН направи шокиращо изказване и коментира, че няма обида, но „всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение“.

Отказ от битка

През август Слави Трифонов обяви, че ИТН ще подкрепят Румен Радев за втори мандат. Така Трифонов се оттегли от други битка, като обяви кандидатът за втори мандат за своя кандидат.

Няма такава партия. Няма такъв резултат

Изборите на 14 ноември доведоха до провала на Трифонов, а само резултатът на Христо Иванов и „Демократична България“, от които „Продължаваме промяната“ отнеха повече гласове, спираше партията на сценаристите от пълен крах. Електоратът на Слави записа в Харвард.

ИТН получиха 249 743 гласа или отлив с над 400 000 от победата през юли. До следващите избори партията ще е под въпрос, а Слави падна на петото място. По време на едно от редките си интервюта Слави подчерта, че не се е включил в политиката, за да става политик, а за да свърши някаква работа, която да е от полза за всички. След слабия си бизнес избор със 7/8 тв, Слави направи и по-тежкия провал в политическите си решения.

Оставка ли? Тя ще е като кариерата на Трифонов – мигащата от екрана Шоуменът, който замени праймтайма със своя платена телевизия, депутатът, който не стъпи в парламента, лидерът, който се отказа от гласоподавателите си.

Споделете:
Радина Лазарова
Радина Лазарова

Завършила журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересува се от вътрешна политика и разследваща журналистика. Експерт “Социални медии”. Редактор в Novini.bg, автор и редактор в Годишникъ.