77 години от спасяването на българските евреи

Авторът в дясна платформа “Консерваторъ” Борис Станимиров гостува в предаването Плюс-Минус по НОВА телевизия:

„За съжаление през Първата световна война България не успя да осъществи националното си и териториално обединение. Този несправедлив мир, наложен от Антантата, попречи тези хора да бъдат спасени като български граждани. Ние винаги ще скърбим за това, че 11 хиляди наши сънародници, част от плътта на българската нация, издъхнаха в газовите камери, мълвейки последните си думи на роден български език”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” анализаторът Борис Станимиров в деня, в които отбелязваме 77-мата годишнина от спасяването на българските евреи.

„Тази тема ми е леко неудобна. Замислете се какво значи да ти благодарят, че не си убил съседа си или приятеля си? Че не си изпратил на смърт невинни хора и деца? Нашите евреи ни благодарят, че сме останали добри християни. Като такива, и ние трябва да сме благодарни, че сме имали възможността да покажем ценностите си като нация, а не сме се поддали на пропагандата”, добави Станимиров.

„Ние успяваме да съхраним армията си, народа си и нашите евреи. И царят, и дипломацията показват една зрялост, с която трябва да се гордеем. Днес, когато разни други народи се опитват да ни четат морал, е добре да се знае, че в трудните моменти ние сме били на висотата на времето”, казва Станимиров.

Целия разговор гледайте във видеото:

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.