fbpx

77 години от спасяването на българските евреи

Време за четене: 1 мин.

Авторът в дясна платформа „Консерваторъ“ Борис Станимиров гостува в предаването Плюс-Минус по НОВА телевизия:

„За съжаление през Първата световна война България не успя да осъществи националното си и териториално обединение. Този несправедлив мир, наложен от Антантата, попречи тези хора да бъдат спасени като български граждани. Ние винаги ще скърбим за това, че 11 хиляди наши сънародници, част от плътта на българската нация, издъхнаха в газовите камери, мълвейки последните си думи на роден български език”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” анализаторът Борис Станимиров в деня, в които отбелязваме 77-мата годишнина от спасяването на българските евреи.

„Тази тема ми е леко неудобна. Замислете се какво значи да ти благодарят, че не си убил съседа си или приятеля си? Че не си изпратил на смърт невинни хора и деца? Нашите евреи ни благодарят, че сме останали добри християни. Като такива, и ние трябва да сме благодарни, че сме имали възможността да покажем ценностите си като нация, а не сме се поддали на пропагандата”, добави Станимиров.

„Ние успяваме да съхраним армията си, народа си и нашите евреи. И царят, и дипломацията показват една зрялост, с която трябва да се гордеем. Днес, когато разни други народи се опитват да ни четат морал, е добре да се знае, че в трудните моменти ние сме били на висотата на времето”, казва Станимиров.

Целия разговор гледайте във видеото:

Споделете чрез

Предишен

Следващ