Арестът на Тръмп като кошмар по Кафка

Представете си древното преминаване на Рубикон, след което няма връщане назад, но този път като тъпа сцена от продължение на филма „Идиотокрация“. Представете си „Процесът“ на Кафка, но този път с автор Емили с Тротинетката. Представете си банановата република, ама повишена до световна империя-хегемон.

Тези представи се превърнаха в сюрреалистично-съдебна клинична картина на една политическа патология с лова на „вещицата“ и 45-и президент на САЩ Доналд Тръмп. Обвинен и арестуван от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, Тръмп стана първият бивш американски президент, когото държавата САЩ ще се опита да прати в затвора. Той е и първият лидер на опозицията и основен съперник на сегашния президент за идващите догодина избори, който е бил задържан, обвинен и предложен за жертвоприношение на агитка от опасно обезумели медии и активисти.

Фарсът с политическото преследване на Тръмп – а и на негови избиратели – разкрива днешната власт в САЩ като фанатична и умопомрачена групировка в режим на разложение. Да говорим за намеса в избори. Един окръжен прокурор обвинява бивш президент и основен опозиционен лидер в нещо, което е станало преди седем години и от което федералната прокуратура отдавна се е отказала след щателна проверка на фактите. Като кандидат президент през 2016-а Тръмп бил платил за споразумение с порно-звездата Сторми Даниелс да не разгласява негативна информация за него. Но не бил въвел правилно данните за разходи по кампанията. Която основно сам финансираше. Уау! Най-прочутият адвокат на САЩ и виден либерал Алън Дершовиц каза, че дори „студент първа година би спечелил това дело“, но в същото време изрази опасения, че жури в Манхатън не би оневинило Тръмп, колкото и абсурдни да са обвиненията. А те са наистина абсурдни.

Ала политическият натиск за публично и ритуално наказание на Тръмп е просто прекалено потресаващ. Наказание за какво? Ами, затова, че си позволи да спечели изборите през 2016-а. Смъртоносен грях срещу режима. Не му го простиха. Ровиха навсякъде, буквално и в бельото на жена му Мелания в имението му Мар-а-Лаго, но не откриха нищо наистина страшно. Най-щателно и детайлно разследваният политик в историята на САЩ, с дистанция пред всички останали.

И сега окръжен прокурор с меко казано съмнителна репутация съшива с бели конци обвинения по случки от 2016-а, когато Тръмп дори не е президент и не имал никаква власт или държавен пост.

Юридическият експерт Грег Джарет ги определи като „тотално странна теория, която прокурорът Алвин Браг сякаш е измислил в съня си. Взел е потенциално дребно нарушение и го е превърнал в криминално престъпление. Законът изобщо не позволява подобно нещо“.

Светила на правото по целия политически спектър публично се възмутиха от обвиненията с определения от „фриволни до безумни“. Ключов цитат в обсъждането на безпрецедентното политическо преследване стана класиката на Берия: „Посочете ми човека и аз ще ви посоча престъплението“. Прокурорът Алвин Браг бе избран с обещанието да разследва Тръмп и с официалната финансова подкрепа на мрежите на Сорос, които наляха един милион долара в кампанията му. Тук конспирация няма. Самият Сорос написа миналата година статия в „Уолстрийт джърнъл“, в която обясни своята подкрепа за „прогресивните прокурори“ на Америка. Неговият прокурор Браг прогресивно почти спря преследването на истинско насилие и престъпността в Манхатън скочи с 43%. Но за личните разходи на Тръмп милост не ще има. Добавяме само, че дъщерята на съдията по делото буквално е работила за кампания на противниците на Тръмп от Демократическата партия. Толкова за соросоид.., ъъъ пардон, съдебната реформа.

А финансовите споразумения на американски политици и бизнесмени за неразгласяване на негативна информация са стандартна практика от десетилетия. Потенциално неизрядните документи на елитни играчи от Вашингтон са тривиални детайли от практиките край река Потомак. Никога и никой досега не си е и помислял, че за подобни неща някой ще бъде обвинен и арестуван. Но и никой във Вашингтон не очакваше, че Тръмп ще победи и унижи избраната от режима Хилари Клинтън. Това е истинското престъпление на устатия милиардер.

А и на неговите избиратели. Които са преследвани със същия бяс и хъс от системата. В известен смисъл е още по-притеснително как се опитаха да пренесат младежа Кайл Ритенхаус в жертвоприношение за законна самозащита. Добре, че имаше съвестно жури. Но ето и до днес демонстранти от „онзи“ 6 януари преди две години на Капитолия гният зад решетките като политически затворници, а преди дни съд – отново в Ню Йорк – призна привърженик на Тръмп за виновен във „вмешателство в изборите“, защото споделил хумористичен анти-Клинтън колаж в социалните мрежи. Грозят го десет години затвор.

Агонизиращите режими са най-опасни. Преди да бъде приспано, бясното куче е готово да разкъса всеки. Все повече традиционно неутрални наблюдатели признават как мантрата „за върховенство на закона“ се превръща в „арест за вашите, грантове за нашите“. Едни и същи провинения се тълкуват по драстично различен начин от системата, в пълна зависимост от политическата и идеологическа принадлежност.

В този контекст може би щеше да е шокиращо Тръмп да не бъде обвинен и арестуван от банановата империя. Та, кой каза завладяна държава? 

Оригинална публикация

Споделете:
Владислав Апостолов
Владислав Апостолов

Завършил е журналистика в Софийския Университет. Работил е за редица медии, включително вестник "Труд" и WebCafe