Балонът на субсидираната заетост

Балонът на субсидираната заетост, който се надува през последните шест месеца, е най-лесно видим в най-засегнатата европейска икономика – тази на Великобритания.

Според Office for National Statistics от месец март насам броят на безработните във Великобритания се е увеличил със 730 000 души. Тези данни са пренебрежимо ниски на фона на регистрирания спад от над 20% на БВП за второто тримесечие на годината, а общият процент на безработица продължава да бъде отчитан на под 4%.

Проблемът идва при по-внимателно вглеждане в статистиките. Според данни от 9 август 9.6 милиона работни места във Великобритания са подсигурени чрез плащания от хазната. Това е една трета от частния сектор, разходите по субсидираната заетост до този момент са малко под 32 милиарда паунда. Както е видно от данните долу интересът към субсидираната заетост не намалява, а дори се увеличава както като брой работни места, така и като брой работодатели, възползващи се от нея.

Към 19 юли други 2.7 милиона души пък са получили пари от британското правителство по Self-Employment Income Support Scheme на цена от 7.8 милиарда паунда.

В сферата на тоталното гадаене е каква част от тези над 12 милиона души биха били безработни, ако британската хазна не беше олекнала с над 40 милиарда паунда. Според повечето експерти реалната безработица в UK е над 10%, според мен това е прекалено оптимистично.

Огромният проблем идва от фактът, че тези програми приключват своето действие през октомври. Независимо дали ще бъдат удължени или не, те имат кратък жизнен живот по чисто прагматични причини – парите свършват.

Наесен балонът на субсидираната заетост ще гръмне не само във Великобритания, но и в много други държави от ЕС и не само. За съжаление България няма да бъде изключение. Единствената възможност ударът да бъде по-лек е да се направи всичко възможно за рестарт на икономиката и да няма дори намек за нов lockdown.

*Текстът е от фейсбук профила на автора

Споделете:
Михаил Кръстев
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев е икономист, публицист и анализатор. С дългогодишен опит и в журналистиката. Член на Съвета по икономически и публични политики към УНСС.