Борис Джонсън – обичан или мразен

Какво значение има кой е новия британски министър-председател за България? Освен Брекзит, кой засяга всички в Европейския Съюз, за какво им е на нормалните граждани в София, Варна или Любляна да се интересуват от него? Все едно, той ще прави това, което всеки на негово място би правил – търси политическо решение за излизането на Великобритания от ЕС със същия парламент засега, при същата сделка предложена от и на Тереза Мей, със все така разделената по въпроса британска публика. Но всички знаем, че личността си е личност и има значение.

Александър Борис де Пфефел Джонсън (р.1964, Ню Йорк) е известен просто като Бóрис. Както името и прякора му показва, той хем е човек от народа, хем не е. Образован в Оксфорд (Класически науки), бивш журналист в либералния Таймс, консервативния Дейли Телеграф и девет години редактор на стожера на британските свободомислещи консерватори Спектейтър, Джонсън е могъща политическа фигура. Парламентарист, успешен кмет на Лондон, бивш външен министър на Тереза Мей, един от създателите на анти-Европейски лозунги в кампанията за Брекзит и преди всичко отдавна заявил амбицията си да стане министър-председател. Която постигна.

“Не мога да понеса мисълта за него”

споделя млад държавен служител,

“помня, че съм чел как Русия дезинформира Запада не с доводи, а със снижаване на стандарта за разликата между вярно и невярно. Джонсън е точно това, нищо истинско няма в него. Но той едва ли ще се задържи дълго, защото няма парламентарен начин за Брекзит без сделка и ако има избори, може да се настани лейбъристко правителство на малцинството с подкрепата на Либерал-демократи, партията на Зелените и Шотландската национална партия.”

“Брюксел със сигурност ще бъде изнервен от неговата непредвидимост”, казва проф. Джордж Шопфлин, три път член на Европейския Парламент от партията на Виктор Орбан, Фидес. “Британската политическа класа не иска да разбере, че ЕС е обединен по въпроса за споразумението и няма да го промени. А дали е важно за някой кой точно е министър-председател – не особено. Великобритания е сега третостепенна страна. Унгария току що назначи държавен комисар по Брекзит и приема възможността за Брекзит без сделка напълно сериозно.”

Но Борис има и фенове не само в консервативната партия, а и извън, сред обикновените хора, главно консерватори, които харесват неговата лековата оптимистичност, чувство за хумор и дори несериозност. В първия си парламентарен дебат като министър-председател, той създаде такова оживление и словесно размаза лидера на лейбъристите, Джереми Корбин с което убеди избирателите си, че са били прави да го подкрепят. Джонсън никога не е скривал презрението си към всички ляво-либерални идеологии, особено тези от интелектуалните кръгове.

Ето това е, което исках да ви кажа, да имате предвид тази английската смесица от жажда за успех, силен политически инстинкт и ексцентрично поведение зад което стои несломима амбиция да победиш. Така както кара колело и казва непроверени неща пред медиите, Борис е известно че работи 24 часа, хем без дневен ред, хем ужасно целенасочено. И както е много зает, така намира време да има четири законни, едно извънбрачно признато и твърди се още други деца.

По рождение католик, но впоследствие избира англиканската църква, Борис е женен и разведен два пъти, обича да цитира старогръцката култура и може би за завист на тези, които го смятат за не-истински в религиозно отношение, познава библията.

Хем не се реше, хем винаги е с лъскава избраница до себе си, която обикновено и работи за него също 24 часа. Но винаги всичко е както той иска. Успех с 77-мия британски министър-председател, който беше приет от Кралица Елизабета II. Тя се ръкува с него. Няма целуване на ръка на колене. Само там всичко е все още както нарежда кралския протокол.  

Споделете:
Милена Бордън
Милена Бордън

Д-р Милена Бордън е член на британската Консервативна партия, зам-председател на Консервативен Съвет за Външна Политика и Отношения с Британската Общност (2017-19) и член на Консерватори за Полша (2012-13).