fbpx

НОВО

Точка от която няма връщане назад

През последния месец в Близкия Изток бяха официално очертани новите нива на взаимоотношения между държавите съюзници на САЩ в региона. Те бележат нови точки от които няма връщане назад. Макар и да изглежда, че всички маневри на САЩ са свързани с обслужването на...

Тръмп срещу всички

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев участва в предаването "Политиката под прицел" по телевизия СКАТ. Тема на разговора беше политиката в САЩ и предстоящите избори там. Запис от участието можете да видите тук:...

Какво значи икономическа криза и как да оцелеем в нея?

Големият първоначален удар е по капиталово интензивните сектори Приходите за бизнеса спадат - трябва да спаднат и разходите В тази светлина поне е добре да не повтаряме грешките от миналото Идва ли финансов Армагедон? Никой не знае, но да се надяваме, че не. Добре ли...

Третата гледна точка

Крайности може да има само при абсолютното добро и абсолютното зло Най-отвратителното е омразата и да не ми разправят, че я сеят провокатори - тя започна с вдигнатия юмрук на президента Винаги има трета гледна точка, дори и когато първите две са толкова ярки, че тя...

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Членство, ама индивидуално. Политическо, но не партийно

Време за четене: 4 мин.

Една идея набира все по-голяма подкрепа в средите на избирателите на Реформаторския блок. Става въпрос за предоставянето на възможност за индивидуално членство в коалиционния формат. Идея, която стартира от Тома Биков именно на „страниците” на „Петте кьошета”, а впоследствие набра сила сред онлайн форумите и мрежите, свързани с потенциалните избиратели на РБ. Като опит да обобщи дискусията в тази насока и да придаде допълнителен организационен характер на инициативата, бе създадена и фейсбук-група.

В Реформаторския блок вече има, поне на теория, звено, което кореспондира с гражданския елемент. Това е т.нар. „Граждански съвет”, който представлява своеобразна „шапка”, чието предназначение бе да обобщава и консолидира партийните субекти под него. Дискусионно е доколкото това се случва, когато това звено всъщност бе съставено на базата на партийните квоти. С други думи, гражданите в Блока бяха разделени на „нашите”, „вашите” и „техните” граждани. А в процеса на утвърждаването на Реформаторския блок в полето на един от разпознаваемите политически субекти, в публичното пространство появата на представителите на Гражданския съвет видимо изоставаше от това на политическите лидери на партиите в Блока.

Последното не е обезателно лошо. Политиците затова са политици, за да се ангажират публично с позиции, които да аргументират с инструментариума и капацитета на политическата си партия. Но когато е направена заявката за изричен граждански стълб, редно е политическото присъствие, експертно и медийно, да не се развива за сметка на гражданското такова.

Естествено, че всеки политик е гражданин и всеки гражданин може да стане политик. Но политическият дискурс е различен от гражданския и това е най-силната страна на Реформаторския блок. Той може да изисква и черпи от гражданския си елемент както легитимност, така и експертиза.

За да бъде едно нещо „гражданско” обаче, то трябва да отговаря на едно простичко условие: да се самосъздаде отдолу-нагоре, а не да бъде формирано или инициирано от някоя партийна централа. Само по този начин Реформаторският блок, като претендент за акумулатор на гражданска подкрепа ще бъде автентичен изразител на политическите потребности, на които претендира, че е.

Аргументите в посока на утвърждаването на индивидуално членство в Реформатоския блок лесно могат да бъдат антиципирани. Резюмирани, някои от тях може би изглеждат горе-долу така: 

Първо, по този начин РБ ще получи възможността за приобщаването на граждански активни хора, които не припознават никоя от събралите се там партии  като обезателен свой избор. Това на практика означава едно: разширяване на електоралната подкрепа за коалиционния формат в посока на гражданската периферия.   

Второ, обособяването на ясна гражданска, но и организирана подкрепа, която да не е партийно зависима или подчинена на адресната регистрация на някой партиен офис. По този начин гражданският елемент ще придобие практическа „физиономия” и, току виж, тази физиономия се оказала шестият и най-автентичен лидер на блока.

Трето, формирането на ясен коректив и арбитър между възможните ценностни или егоистични интереси на политическите ръководства на партиите. Така всеки партиен субективизъм ще трябва да „стъпва” по-внимателно пред угрозата да не настъпи онзи свой избирател, който не е склонен да прави конюнктурни компромиси под давлението на тяснопартийния дискурс.

Четвърто, това ще се окаже действие в посока на  хомогенизирането на гражданската енергия и обобщаването й в сътрудничеството и с подкрепата на Блока. Избори може и да се правят с първично-партийните организации на партиите, но отдавна вече не се печелят само с апаратния актив.

Пето, така съществуващият в рамките на Блока „Граждански съвет” ще получи своя легитимен фундамент. Индивидуалното членство в коалиционния формат ще придаде „плътност” на съществуващата гражданска „шапка”, така че тя да не се чувства заложник на утилитарни партийни интереси.

Шесто, обуславянето на пълноценна гражданска квота в блока ще подобри както комуникационната стратегия на Реформаторския блок, така и неговия чисто публичен имидж. Припознаването на гражданското присъствие в политическата рамка е дълбок проблем по традиция за партиите в страната, но коалиционният формат има шанса да го преодолее посредством „насищането” си с непредубедена подкрепа и активност от гражданския сектор.  

Инициативата за индивидуално членство в Реформаторския блок ще бъде и своеобразен тест за мотивацията на политическите субекти в него да развият една пълноценна гражданска платформа. Изтъкваните съображения против нея, които се изчерпват само с технологично съдържание, изглеждат по-скоро като алиби, а не като аргументи.

Разбира се, макар и индивидуално, членството в Блока ще бъде политическо. Но то няма да бъде партийно, поне не в смисъла, в който са членовете на различните партии в него са към момента.     

Естествено, успешното реализиране на подобна инициатива за индивидуално членство в рамките на Реформаторския блок крие и някои рискове. Но това не са толкова опасности за самия Реформаторски блок, колкото за някои от стриктните партийци в него. Абсорбирането на сериозен и организационно „подреден” граждански актив под знамената на Блока би възпрепятствало партийното кадруване и услужливата безкритичност. Последното сигурно би причинило душевен дискомфорт на някой партиен портиер, но добруването на блока е по-важно от щастието на кой да е апартамент в него.   

Споделете чрез

Предишен

Следващ