Коронацията на Крал Чарлз III – триумф или оцеляване?

Централен Лондон, Бъкингамският дворец, паркът Сейнт Джеймс, метрото, Уестминстърското абатство, площадът около парламента и други неща са вече оградени. За да може в събота 6 май в 10.20 сутринта да премине Крал Чарлз III в три-тонната каляска наречена диамантно-юбилейна по булеварда The Mall теглена от шест коня от които три ще бъдат обяздени. Пред абатството ще слезе кралят във военна униформа.

Нима няма по-важни, по-полезни, по-интересни неща и хора с които да се занимаваме днес, в 21 век, във Великобритания и по света, който ще гледа коронацията? И за какво да се харчат тези пари, засега неразкрити като сума от правителството? Със сигурност милиони ще отидат за коронацията на остарелия, безличен, студен и нещастно закъснял крал Чарлз … Разведен, женен за също разведената, смятана за нехубава, и като него остаряла Камила, бъдещата кралица консорт на най-известната и голяма монархия в света.

Така мрънка голяма част от модерно-либералния британски елит, безспорно мнозинството от младото поколение и почти без изключения всички хора с ляво ориентирани възгледи. Не може ли британската монархия да стане като всички европейски монархии? Да кара колела като датската или да пропагандира алтернативни идеологии като норвежката например? Помня случайната си среща със снахата на холандския крал, Мейбъл Смит, преди много години, в Лондон, където тя оглавяваше клон-фондация на Джордж Сорос и развяваше либералната си биография и коса из неправителствения сектор. Една от най-арогантните личности, които съм срещала. Не мога да си представя Катрин Мидълтън, снахата на Чарлз, съпругата на принц Уилям, да се върти и фукляви като нея в кулоарите на псевдо-политиката.

Проблемът с коронацията на 40-тия британски монарх от 10-ти век насам. Тя би трябвало да показва, че има трайни неща в историята на Великобритания, които са преживели всичко включително и 11 годишен републикански период пред 17 век. Уиндзърската династия на която крал Чарлз е наследник е претърпяла крахове между които и политически полу-позор от моя гледна точка, когато крал Джордж V отказва убежище на своя първи братовчед и приятел цар Николай II Романов убит с нечувана жестокост заедно със семейството си от болшевиките през 1917.

През 1936, когато все още модерното е непознато на монархията, младият и обичан от народа хубавец Едуард VIII абдикира заради всеизвестната си любов с разведената американка Уолис Симпсън, но за разлика от Хари, малкият син на крал Чарлз, не пише бестселър за семейни проблеми, а поема отговорност за решението си. И разбира се не на последно място, най-голямото петно в биографията на Чарлз III остава нещастният край на бракът му с принцеса Дайана. След катастрофата в Париж през 1997 при която тя умира, след много скандали, рейтингът на Чарлз е рекордно нисък. Но британците макар че казват, че не обичат да клюкарстват, много обичат да обсъждат живота на висшата класа.

Според твърдите английски монархисти ритуалът, който съчетава религиозното право на кралство и благоловията му е всичко за монархията. В днешно време, когато британското образование е определено прогресивно и анти-монархистко, историята на церемонията е привилегия само на определени кръгове и специалисти. Те казват, че Чарлз прави прекалено много отстъпки на модернизацията като например съкращения в старата церемония, включване на съвременна музика, промени в кралските одежди и изобщо на цялата тенденция за орязване на монархията. Някои политически некоректни историци смятат, че това са стъпки, които издават страх от съвременния свят в който темата за традицията в живота на една нация е подложена на тежки удари от прогресивни изопачавания на историята. Други казват, че това е единствения изход, защото монархията днес не е това, което е била някога.

Аз лично уважавам Чарлз и харесвам Камила. Харесват ми повечето негови идеи за разумна и човешка архитектура и традиционно опазване на околната среда като например нормално градинарство по старому на ръка, обичам да прелиствам книгата му Хармония (2010) с великолепни фотографии и го смятам за интелектуалец от своя си класа, но без претенции. Прекланям се пред жена му, която британската жълта и не-жълта преса оплюваше години наред безмилостно и тя не обели една дума в отговор. И разбира се, коя нормална жена не иска да е обичана така отдавна и така стабилно като нея, а и накрая да стане кралица без да го е мислила и да празнува заедно с бившия си мъж и внуците си в събота.

А за нас българите, какво да кажем във връзка с коронацията? Наскоро по ББС се излъчи програма за европейските монархии, действащи и недействащи, и там се показаха всякакви, но нищо за българската. Жалко. Защото например Княз Александър I Батенберг е една от най-светлите фигури в българската история.

Така или иначе, изгладените перфектно британски знамена се веят навсякъде из страната, по лондонските улици и градини, по Пикадили и из селата. Претъпкан с туристи, монархисти и просто минувачи, градините около двореца лъщят и служителите по сигурността обясняват на всички които искат да знаят кое как и къде отрано. Заклетите фенове на монархията спят в палатки и чакат да настъпи празника. Тази страна има сериозни недостатъци. Но със сигурност умее да прави страхотни церемонии и да се забавлява напук на всичко и най-вече на лошото време. Да му мислят нацупените анти-монархисти и Мегън Меркел, която няма да присъства. Защото сред 2, 300-те гости на концерта в замъка Уиндзър на другия ден след коронацията ще има големи купонджии, холивудски звезди и оперни певци като Take That, Paloma Faith, Olly Murs, Lionel Richie, Katy Perry, Андреа Бочели и много други. God save the King!

Заглавна снимка: Официален сайт на кралското семейство.

Споделете:
Милена Бордън
Милена Бордън

Д-р Милена Бордън е член на британската Консервативна партия, зам-председател на Консервативен Съвет за Външна Политика и Отношения с Британската Общност (2017-19) и член на Консерватори за Полша (2012-13).