fbpx

Устояхме, защото бяхме добри хора

Време за четене: 8 мин.

Неотдавна в в Европейския парламент се състоя дискусия под наслов „Комунизмът и несломеният човешки дух“, организирана от евродепутата Андрей Ковачев, по идея на журналистката Даниела Горчева, издател в Холандия на списанието „Диалог“ на български език с абонати в цял свят. Поводът – 25-годишнината от рухването на комунистическите режими. Залата, в която освен българи присъстваха и евродепутати от Германия и Словения, стана на крака и дълго аплодира словото на Дянко Марков.

Дянко Марков навлиза в своята 94-та годишнина. Участвал е  като летец-бомбардировач в заключителната фаза на войната срещу нацистка Германия и е награден с Орден за храброст през 1945 година.През 1948 година, след инсцениран сталинистки процес, е осъден с още 69 души по скалъпени обвинения и е минал през ада на комунистическите затвори и лагери, оставайки демократ и добър човек, както се самоопределя той и в това намира ключа за победата на всяка добра кауза.

В словото си в Европарламента Дянко Марков разказа за лагерници и политически затворници, които не са пречупили своята човешка същност пред злото и са насърчавали и останалите затворници със своя морален стоицизъм.

Един от тях е лекарят д-р Никола Грозев (1915 – 1993), блестящ хирург, участвал във войната срещу нацистка Германия, а през 1948 осъден по доноси, следват затвор и лагери. По стечение на обстоятелствата той е трябвало спешно и животоспасяващо да оперира в лагера „Белене“ своя мъчител – свиреп надзирател. „Знам, че ще ме убиеш“, му казал надзирателят. „Няма. Аз съм човек“ – отвърнал д-р Грозев. Надзирателят оздравял. Доктор Грозев излиза от лагера през 1954. ДС не спира да го следи почти да края на 80-те години, дори когато години наред той е началник на Хирургическото отделение в болницата в Поморие.

„Има оръжие, по-силно от лъжата, и това е истината. И само добрият човек може да бъде щастлив, дори в най-тежките мигове от своя живот. Защото злото е винаги нещастно.“

Този призив отправи Дянко Марков към аудиторията в Европейския парламент, която стана на крака и го изпрати с аплодисменти.

Навлизайки в своята  94-та година Дянко Мярков продължава да пише – току-що излезе неговата  четвърта мемоарна книга.

Заради таланта му на оратор и способността да убеждава със силата на искреното слово, заради ерудицията му и смелостта да отстоява историческата истина, той е ценен от хората, които искат да знаят историческите факти, а не преднамерената им интерпретация.

Публикуваме словото на Дянко Марков с незначителни съкращения.

Уважаеми граждани на Европейската общност на народите, уважаеми съграждани и съотечественици, уважаеми гости!

Дойдох тука в своята вече 93-та годишнина от рождението ми, за да засвидетелствам неща, които са малко известни не само на Европейската общност, но и на нашата млада българска генерация, която не познава събитията, на които аз, по стечение на обстоятелствата, съм бил не само свидетел, но и участник в много от тях.

В личен план най-тежкият ми спомен от годините на комунистическия гнет беше, когато узнах, че докато ние двамата с по-възрастния ми брат Марко, доктор на юридическите науки от швейцарски университет, бяхме ангажирани във войната срещу Германия, комунистическите терористи, които вилнееха в тила под защитата на Червената армия, са извели баща ни и са го погубили без съд и присъда. И къде е гробът му – до ден-днешен не съм узнал.

Но този личен гнет, но тази лична трагедия, която преживях, потъна в цялостната трагедия, в която влезе нашата нация и държава, след като беше окупирана от Червената армия и над нея се разпростря комунистическият терор.

Моето отечество е жертва на това!

Затуй днес сме на дъното!

Затуй съм дошъл да свидетелствам за моята лична съдба и тази на цялата ни нация и държава!

Г-жа Горчева, на която аз дължа тази покана, и г-н Ковачев – двама сърцати граждани на Европа и на моето Отечество, аз благодаря за вашето внимание!

Доктор Грозев е една светла личност от нашия процес, в който бяха осъдени повече от 70 души младежи без всякаква вина!

Кълна се, давам ви моята честна дума на човек, който е пътник за отвъдното, да казва само истината. И аз свидетелствам само истината!

Шестедесет и пет души осъдени и още няколко задочно осъдени на смърт! На смърт бяха осъдени „само“ седем.  „Само“!!!

Но това бяха абсолютно невинни хора! Бяха взети като младежи, някои от тях с едва създадени семейства, с малки дечица, и те бяха обречени на един продължителен гнет, защото присъдите в мнозинството си бяха от 10 години нагоре – десет-петнадесет, до живот, смърт.

Това беше!

Моята майка пише в благодарствено писмо до сестриното си семейство, което е било в нейна помощ в тези тежки времена:

„Присъствах на най-тежкото погребение, на което човек може да бъде свидетел. Шейсет и няколко души – младежи между 20- и 30-годишна възраст, млади, хубави, образовани, достойни и добри, погребваха своето бъдеще, погребваха своята младост, а някои погребваха и семействата си.“

На другия ден, след присъдата, за пръв път след 6 месеца единично съществуване в затворите на следствието, имаше среща на осъдените с близките им. И на тази среща в тъй наречената „кучкарница“, защото едновременно 10-15 души, които дотогава не бяха виждали близките си, ги срещаха пред двойна решетка, където сновяха надзиратели, и всички викаха високо, за да може да кажат нещо и да се чуят след толкова време раздяла.

Но след туй, като се прибрахме смазани, угнетени от тази „среща“ през двойна решетка с най-близките ни същества, дойде това, което наричам в своята основна книга – „Възкресението“.

Един от по-възрастните хора, който беше адвокат и осъден с нас, беше същевременно и семинарист и много добър диригент. Той прикотка горе, на четвъртия етаж, почти цялата ни група, разпредели ни на четири гласа и между затворническите стени прозвуча шедьовърът на Шуберт „Спи ми, рожбо, спи…“ .

Със „Спи ми, рожбо, спи“ на Шуберт ние започнахме превръщането на наказателната система на затворите в школа за стоицизъм

– за човешко другарство, за обич между хората и за морал.

Това беше великото в усилията да бъде преодолян гнетът, който беше упражняван в нашето отечество.

Защото Империята на злото – Московската, наред с тиранията, залегнала в основата на комунистическата политическа религия, беше съчетана със стремежа й през България да излезе на топло море. България беше обречена от тази империя – и затуй у нас беше въдворен най-тежкият режим и  гнет. 

Доктор Грозев беше лъчезарна личност, той беше човекът, който даваше  опора, не само медицинска

в която  той – и като хирург, и по обща медицина,  беше един от асовете. Защото той беше лекувал в Родопите, в Странджа сред бедните хора, сред друговерците и те го обичаха всички. И го обичаха и в лагера, това беше  човек,  който можеше само да бъде обичан.

И знаете ли каква участ му бе отсъдена –  270 дни в карцера на остров Белене!!!  Можете ли да имате представа за това  –  9 месеца долу в подземието, където при всяко прииждане на Дунава, реката залива, оросява, наводнява и където водните плъхове се мъчат да изтръгнат залъците хляб дори от ръцете на окованите хора. Девет месеца!!  Няколко пъти бе извикан горе да оказва първа помощ, да помага включително и на мъчителите си.  И той излезе от карцера след девет месеца с усмивка и със съзнанието да дава кураж на хората:

Не бойте се, ето аз излизам от ада! Не бойте се, когато сте добри хора, верующи хора,  когато  не мразите даже враговете си, имате възможността да оцелеете!“ 

Това беше д-р Грозев!    

Но наред с това

Нося още един спомен…  съдбата на едно  съвсем младо момче

И аз бях млад, но той беше по-млад и от мен. Още като овчарче в предучилищна възраст е пасло овцете от своето най- южно село в гънките  на разклоненията на Пирин планина. И познава  козите пътеки, защото  живеело с природата, с обичта към нея, към  животните, както с обичта към  хората. 

Това момче по някаква причина, която така и не стана ясна и за лекарите в затворническата болница, беше загубило зрението си. Но макар и сляпо, момчето беше успяло да преведе не един и двама души през границата, водейки ги по козите пътеки, недостъпни за тези, които слухтят, а и за граничарите. И да им дари свободата. 

Вече заловен в тази дейност, той беше осъден и хвърлен  в софийския  затвор. И там той беше предпочел да живее не в общото приземно помещение, където над 500 души на два етажа дървени нари живееха, колкото можеше да се нарече живот. Той предпочиташе да лежи в предверието на общото помещение, върху своето съдрано чердже, за да може да си тананика. 

И пееше своите песнички, те бяха тъжни песни като „Черней горо, черней сестро“, „Печални хризантеми“, „Когато бях овчарче“ … Разбирате какво му е било на това момче… И ние излизахме – там можеше да се пуши, и го слушахме.
 
Една вечер беше дошъл млад новоназначен надзирател. Той срита хората срита  полегнали там, и взе да разпитва всеки: „Ти какъв си бе?“. Трима-четирима бяха от селските бунтове, казват – „земеделец“,  друг казва „от опозицията съм“, трети – „офицер“. 

Надзирателят стига до момчето и го пита – „Ти какъв си?“ А то отвръща „Аз съм… човек“

„Виждам че не си на четири крака. Кажи какъв си – националист, анархист, фашист, какъв враг си?“ 

„Аз съм само човек“, каза сляпото момче.

Този пример ви нося от моята родина. Вземете го в сърцата си, завещайте го на идващите подир вас и бъдете благословени!

Сега ме питат: как устояхте в затворите?

Устояхме благодарение преди всичко на това, че бяхме добри хора.

Добрите хора при всички обстоятелства могат да изпитват щастливи моменти.  Злото е ненаситно и нещастно. Нямаше щастливи между тези, които изтезаваха, като се почне от следователите, агентите, доносниците, които ни пращаха в наказателните лагери.

Тържеството на добрия човек е единствената възможност да се противодейства срещу тържеството на злото. Това е пътят на гражданина, за да излезе моята страна България от дъното!

Това е пътят на европейската цивилизация – да парира злото в света.

Тя е призвана да извърши това.

Аз още пиша, въпреки ослепяващите ми очи. Моята дъщеря, която присъства тук и е най-добрият ми помощник в живота и крепител, разчита моите „гарванаци“. Свидетелствам като истински участник в истинските събития. Това завещавам на млада България.

Нека ги има моите писания и нека всеки си направи своите заключения.

 

Дневник

Споделете чрез

Предишен

Следващ