Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници и национални предатели. Изкривявайки националната ни памет, тези имена продължават да ни напомнят за времена, в които България трябваше да стане шестнадесета република на СССР.

Имена на ятаци, партизани, агенти на чужди разузнавания и врагове на България.

Антидържавните бунтове от септември 1923 г. Черната дата 9 септември 1944 г. Чужди военни, воюващи срещу България и участвали в нейната окупация. Всичко това може да се види по табелки из българските градове или на пътните ни карти.

Ето само няколко примера за това, по какви улици и площади вървим днес:

Бургас – ул. „Янко Комитов“ (терорист, обучен от разузнаването на СССР и изпратен в България за извършване на антидържавен саботаж);

Варна – ул. „Ангел Главчев“ (потомствен престъпник и активист на БКП, убиец на областен полицейски началник);

Велико Търново – ул. „Петър Богданов“ (нелегален военен деец на БКП, участвал в извършването на саботажи срещу България по време на Втората световна война);

Видин – ул. „Герго Божинов“ (ятак, нелегален деец на БКП, национален предател, подпомагал югославски партизани в борбата им срещу Българската войска по време на Втората световна война);

Враца – ул. „Иван Тричков“ (партизанин, след 9 септември – началник на концентрационните лагери в Белене и Ловеч);

Габрово и Добрич – ул. „Митко Палаузов“ (потомствен партизанин, участвал в извършването на саботажи срещу България по време на Втората световна война);

Монтана – ул. „Иван Козарев“ (нелегален деец на БКП, убил двама полицаи, извършвал саботажи по време на Втората световна война);

Омуртаг – ул. „Толбухин“ (съветски офицер, под чието ръководство Червената армия окупира Царство България);

Средец – площад „Георги Димитров“ (престъпленията на този човек срещу България и човечеството могат да бъдат описани в отделна статия).

Списъкът с имена може да бъде продължен до безкрай. А черната дата 9 септември е дала името на стотици булеварди, улици, улички и площади – не само в малки села, но и в градове – общински центрове.

И тук идва мястото на предстоящите избори за кметове и общински съветници.

Защото според чл. 21 от Закона за местното самоуправление и местната администрация именно Общинският съвет е този, който приема решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове и други обекти с общинско значение. Това означава, че буквално на едно свое заседание общинските съветници в България могат да изчистят улиците и площадите ни от имената на престъпници и национални предатели.

Да бъдат преименувани улиците, осквернени с паметта на убийци и агенти на чужди разузнавания, е отговорна и нелека задача, с която трябва да се справим в най-скоро време. Защото това са престъпници, хвърляли бомби, организирали атентати срещу българските царе и техните семейства, убивали представители на държавната и местната власт, офицери, войници и мн. др. Ръцете им са изцапани с кръвта на невинни българи. Недопустимо е техните имена да бъдат обкръжени с ореол от уважително отношение.

Защото не трябва младите поколения да възприемат престъпните им действия като образец за подражание. А ние по инерция да си затваряме очите, че в градовете и селата на България се прославя една безчовечна идеология, призоваваща към убийства и грабежи в името на „светлото бъдеще“.

Остава само новите кметове и общински съветници да запретнат ръкави и да изчистят България за един ден.

Споделете:
Ивайло Джилянов
Ивайло Джилянов

Завършил бакалавърска степен по "Политология" и магистърска степен "Дипломация и национална сигурност" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В момента е докторант към катедра "Политология" на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Интересите му са свързани с проблемите на българите в чужбина, а също така Третото българско царство, Династията и Монархическия институт. Бивш заместник-председател на Студентски съвет на ВТУ, а също и главен редактор на вестник "Университет. Вестникът на великотърновската академична общност". Има стаж в посолството на България в Скопие. Бивш ръководител на клуб "За Вярата, Царя и Отечеството" - Велико Търново.