Данъчна реформа по време на коронавирус

Колумбия е третата най-зле справяща се с пандемията от коронавирус държава на американския континент след САЩ и Бразилия. До момента китайският вирус е отнел 72 хиляди живота в родината на Гарсия Маркес и магическия реализъм. На 28 април тази година беше регистриран най-високият брой на заразени от началото на извънредното положение. Същевременно местните власти изостават с ваксинацията, като към днешна дата под 10% от населението, което е над петдесет милиона души, е получило първа доза, наблюдават се закъснения на втората доза за рисковите групи, а ваксините не достигат, за да обхване кампанията по-широк кръг от възрастови групи, независимо от уверението на правителството, че ще бъдат закупени 66 милиона дози от китайската ваксина.

„Ако един народ излиза да протестира насред пандемия, то е, защото правителството е по-опасно от вируса”

Въпреки гореизброеното точно на 28 април – деня на пика на епидемията, Колумбия беше обхваната от протести. Хиляди граждани излязоха на улицата, за да изразят несъгласието си с т.нар. Закон за устойчива солидарност. До вечерта на 4 май по време на протестите, в чийто епицентър се превърна град Кали, са регистрирани между 42 и 48 убити, 548 изчезнали и осемстотин ранени, както и редица нападения над правителствени сгради и над транспортната мрежа, заради които беше въведен вечерен час, и информационно затъмнение, за което свидетелстват голям брой местни граждани в социалните мрежи. Множество международни организации и световни звезди, сред които пуерториканецът Луис Фонси и колумбийците Шакира, Фонсека и Джей Балвин, призоваха международната общност да насочи вниманието си към страната.

Според министерството на финансите целта на новия закон е „да се увеличат усилията в борбата с неравенството и бедността, особено след икономическия и социален ефект от пандемията”, но в действителност същият представлява подмолно прокарвана данъчна реформа, която ще засегне предимно средната класа и се очаква да донесе на хазната равностойността на над шест милиарда долара, като по думи на министъра на финансите Алберто Караския 73-74% от приходите ще дойдат от физическите лица, а останалите – от предприятията.

В проектозакона, предизвикал вълна от масово недоволство, се предлага облагането с ДДС, което в Колумбия е 19%, на продукти от първа необходимост, като ток, вода и газ (които ще бъдат обложени за потребителите, принадлежащи към четвърта, пета и шеста социална група – най-високите в страната), погребалните услуги, електроуредите и други услуги, които в момента са освободени от ДДС.

В закона е предвидено и сваляне на долната граница на необлагаемия доход.

Минималната заплата в Колумбия се равнява на 248 долара. От 2022 г. всички, печелещи над 2,4 милиона песос на месец (около 663 долара), трябва да плащат данък общ доход. През 2023 г. се очаква още едно сваляне на долната граница – до 1,7 милиона песос (около 470 долара).

Въвежда се и временен данък върху богатството за 2022 и 2023 г. за високите заплати. Предлага се също така работещите със заплати над десет милиона песос (около 2 765 долара) да бъдат обложени още през второто шестмесечие на тази година с временен солидарен данък върху високите доходи, отделно от данък общ доход.

1% данък ще плащат всички, притежаващи имущество на стойност над 1,35 милиона долара, а 2% – притежателите на имущество над четири милиона долара, отново отделно от данък общ доход.

На фона на дълбоката икономическа и социална криза, обхванала страната, изразяваща се в икономически срив с 6,8%, над четири милиона безработни, половин милион фалирали бизнеса, 2,3 милиона домакинства, които могат да си позволят само две хранения на ден, и нулеви спестявания при 19% от семействата (по данни на Националната статистическа дирекция на Колумбия), правителството на президента Иван Дуке Маркес е преценило, че моментът е подходящ да се впусне и в борба с климатичните промени чрез новия закон, предвиждащ увеличаване на акциза на бензина и на дизеловото гориво и въвеждане на данък върху пластмасовите опаковки за еднократна употреба.

Вследствие на продължаващите протести Дуке заяви, че правителството му ще предложи нова данъчна реформа, и призова народа към единство.


Източници:

Споделете:
Татяна Иванова
Татяна Иванова

Завършила испанска филология в СУ. От 2017 г. е доктор по испански - с тема на дисертацията  "Феминизация на испанския език в обществено-политическата реч".  От 2008 г. преподавам политически и практически испански в УНСС.