Мръсните номера на демократите

През септември се разигра невиждан политически театър на едно от най-значимите места в западното полукълбо – американския сенат. На пръв поглед поредната номинация за Върховния съд на САЩ на президента Доналд Тръмп, в лицето на Брет Кавано, не вещаеше нищо необичайно, но вместо това тя извади на бял свят най-мръсните номера на Демократическата партия на САЩ.

На 27 септември, Съдебната комисия на американския Сенат одобри кандидатурата за Върховния съд на САЩ на съдия Брет Кавано и я придвижи към финално гласуване пред пълен състав. Това се случи след две турбулентни седмици, в които представителите на Демократическата партия в Комисията прибягнаха до един от най-мръсните номера в политическата игра. Сенатор Даян Файнстийн пусна в публичното пространство, писмо до нея от доктор Кристин Форд (чието име тогава не се споменаваше). В него докторът твърдеше, че преди над 36 г, когато са били тийнейджъри, е била нападната от Кавано в опит да бъде изнасилена. Скандалното в случая е, че както се оказа, Файнстийн умишлено е изчакала до последния момент, преди човек от нейния екип да пусне писмото до медиите. Важна подробност е, че към обвиненията, които съдия Кавано отрече моментално, липсваха каквито и да е доказателства или свидетели. Последва забавяне на процедурата за потвърждаване, както и допълнително изслушване пред Комисията под клетва на Кавано и Форд преди гласуването на комисията.

Цената на номинацията

Номинацията на Брет Кавано дойде в ключов момент, защото той трябваше да замести съдия Антъни Кенеди, който бе считан за решаващ глас във Върховния съд. Консервативният Кавано вероятно ще тълкува конституцията като буквалист и би променил баланса в съда в консервативна посока. Именно затова, след месеци на задължително разследване на ФБР, което не откри нищо притеснително в безупречното минало на съдията, американските социалисти прибягнаха до обвиненията на доктор Форд. За тях сен. Файнстийн е знаела от края на месец юли, но е изчаквала развитието на ситуацията без да ги повдига пред Комисията, мълчейки в продължение на 6 седмици, вкл. по време на срещата ѝ с Брет Кавано на 20 август. Като член на Съдебната комисия тя е можела да инициира разследване, но вместо това, тя предпочете да се забави до последната минута.

Моментът, в който това се случи бе ключов, защото бе непосредствено преди междинните избори в САЩ. На тях имаше вероятност републиканците да загубят пълния си контрол върху двете камари на Конгреса.  Целта на демократите бе да блокират номинацията на Брет Кавано за Върховния съд, а по всяка вероятност и всяка следваща номинация на президента Тръмп, чак до 2021 г, т.е. поне до след следващите избори за президент.

Обвиненията на Кристин Форд

В течение на двете седмици стана ясно, че Кристин Форд няма да си спомни нито точен ден, нито мястото, където твърдеше, че е била нападната. Единственото, което си спомни е, че става въпрос за лятото на 1982 г. Нещо повече, тя посочи четирима свидетели на случката, но всички, под клетва, отрекоха да е имало такова нещо. Форд призна, че е съобщила за нападение пред своя терапевт през 2012 г. В неговите бележки обаче не присъства името на Брет Кавано.

Тогава започнаха поредицата медийни изяви, в които сенатор след сенатор на Демократическата партия, настояваха за разследване на ФБР и отлагане на гласуване на номинацията след това. ФБР нямаше как да разследва, първо, защото липсваха данни и за мястото и  за датата и второ, защото, ако такова престъпление се е случило, то би трябвало да бъде разследвано от местната полиция и би било извън тяхната юрисдикция. Освен това функциите на ФБР не са да прави заключения за номинацията – това е прерогатив на самата Комисия. Разбира се, едно разследване и отлагане щеше да значи и изчакване на междинните избори. Това всъщност бе и целта на демократите.

В крайна сметка, републиканците насрочиха допълнителното изслушване на 27 септември.

Играта на Демократите

Към този момент вече бе твърде очевидно, че опитите на демократите да очернят Брет Кавано, не бяха нищо повече от насъскване на избирателите преди предстоящите избори. Посланието им, изразено от сен. Шелдън Уайтхаус бе просто – Гласувайте за нас, за да спрем назначаването на Кавано, или за да го отстраним, ако вече е назначен.

През това време сенатор Елизабет Уорън набираше средства за кампанията си, опирайки се на обвиненията на Форд, изпращайки имейл, в който призоваваше за дарения:

„Това е възмутително. Брет Кавано вече е дискредитиран да служи във Върховния съд… Дарете сега.“

Всичко това, на база на обвинения без никакви факти или свидетели.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм описа изключително точно цялата ситуация, в кратка реч, която ще остане като една от най-запомнящите се в историята на Сената:

“Ако искахте разследване на ФБР, можехте да дойдете при нас (бел. ред. Комисията). Това, което искате да направите е да унищожите живота на този мъж и да оставите мястото незаето до изборите през 2020 г. Вашите думи, не моите… Това е най-неетичнaта измама откакто съм в политиката. Ако наистина искахте да знаете истината, със сигурност нямаше да сторите това, което причинихте на този мъж.”

Нищо ново под слънцето

Интересен е и фактът, че Рики Сайдман съветваше Кристин Форд през цялото това време. Сайдман е работила за номинацията на президента Обама на Соня Сотомейър за Върховния съд, а също и в администрацията на Клинтън, както и като директор по комуникациите при вицепрезидента Джо Байдън.

Рики Сайдман, според Politico, е участвала и в решението на Анита Хил да свидетелства срещу друга републиканска номинация за Върховния съд – съдия Кларънс Томас през 1991 г. Тогава два дена след началото на изслушването на Кларънс Томас, Джо Байдън съобщи на Комитета за обвиненията на Анита Хил за сексуален тормоз. Той също настояваше името на Хил да остане анонимно. Звучи ли ви познато?

Преди 27 г. чернокожият Томас бе одобрен, при това от доминиран от демократите Сенат, едва след като сравни процеса срещу него, отново без доказателства и базиран само на твърдения, с опит за линч, което отекна силно в медиите. Съдия Кавано нямаше тази привилегия – той е бял.

Това не е първият случай, в който демократите са се опитвали да очернят кандидат за Върховния съд без доказателства. През 1987 г. на съдия Робърт Борк бяха лепнати етикетите „расист“ и „сексист“ от тях, вкл. Тед Кенеди и отново Джо Байдън. Тогава Кенеди каза следното:

„Америка на Робърт Борк е земя, в която жените биха били принудени да правят аборти в тъмните улички, черните биха били набутани в сегрегирани ъгълчета по време на обяд, безконтролна полиция би нахлувала през вратите на гражданите по време на среднощни акции, а учениците не биха изучавали еволюция в училище.“

Очернящи, възмутителни и без никакви доказателства обвинения, които провалиха кандидатурата на Робърт Борк.

Изслушването

Да се върнем на допълнителното изслушване на Брет Кавано и Кристин Форд. Преди да се стигне до него, адвокатите на доктора поставиха редица абсурдни изисквания, за да се яви тя пред Комисията и да свидетелства под клетва. Първоначално искаха отлагане, защото Форд се страхува да пътува със самолет. По време на самото изслушване, обаче, се оказа, че не само е дошла със самолет до Вашингтон, но и че редовно е пътувала със самолет до екзотични дестинации на почивка. По време на изслушването става още ясно, че адвокатите препоръчани от демократите на Форд, не са я информирали за готовността на Комисията да я изслуша при закрити врата в собствения ѝ дом в Калифорния, за да не ѝ се налага да лети до Вашингтон и да дава показания пред множество камери.

Форд изисква и Брет Кавано да не присъства в залата и да не ѝ задава въпроси, както и първо да говори той, отговаряйки на все още неизречени обвинения. Всичко това е абсурдно за всяка страна, където има справедлив съдебен процес и истинската цел бе очевидна – възможно най-дълго да се забави гласуването на номинацията.

В крайна сметка по време на самото изслушване първо свидетелства Форд, а след това и Кавано, но отново липсваха каквито и да било факти или свидетели в подкрепа на твърденията. Нещо повече, всеки един от свидетелите, посочени от доктор Форд под клетва, отрече да има спомени за споменатите събития, вкл. нейната най-добра приятелка Лейланд Кайзер. Демократите в Комисията отново настояха за отсрочка и един след друг питаха Кавано защо не иска допълнително разследване от ФБР. Проблемът бе, че ФБР нямаше нужните факти за да разследва, и че целта на самото изслушване бе да претегли фактите и да вземе решение за номинацията. Републиканците се поддадоха на натиска и ФБР разследваше още една седмица преди Сената да каже последната си дума. Разбира се, нищо ново не бе открито през тази седмица, но пък за сметка на това демократите потвърдиха, че не се интересуват от резултата. Все пак, те и до ден днешен вярват, че Кларънс Томас е виновен.

Опитите бяха да бъдат обърнати междинните избори в референдум за това, вярват ли американците на Кристин Форд или не. Това прилича ли ви на търсене на истината или целта е просто да се извлекат политически дивиденти? Те не искаха истината, а мястото във Върховния съд.

Всъщност, въпросът не бе само казва ли Кристин Форд истината, а и дали едно обвинение, неподкрепено от каквито и да било доказателства, може да бъде причина един човек да бъде счетен за виновен. Защото ако не беше одобрен, с кариерата на Брет Кавано щеше да е свършено – виновен до доказване на противното.

Тази поредна подмолна атака на консервативна фигура от страна на прогресивното ляво обедини Републиканската партия, която до сега се огъваше под подобни опити. Брет Кавано бе потвърден на 5 октомври, а демократите се зарекоха да го отстранят ако вземат властта. Спечелената битка обаче показа непримиримостта на партията, ръководена от Доналд Тръмп, да отстоява принципите на справедливия съдебен процес и невинността до доказване на противното.

 

Споделете:
Боян Златанов
Боян Златанов

Старши програмист в българска софтуерна компания. Завършил икономическа социология в Университет за национално и световно стопанство.