Депутати искат категоризация на имотите в онлайн платформите за резервации

Авторът в дясната платформа “Консерваторъ” Никола Филипов гостува в предаването “Плюс – минус” по Нова телевизия с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Гост също бе Йоана Захариева – хотелиер.

Управляващите предлагат въвеждане на категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook.  

„За професионалните хостове това не е новина. От години сме се легитимирали като места за настаняване. Това е ново за незаконите имоти. През последната година има над 30 000 регистрации само за София в туристическите платформи”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Йоана Захариева, притежателка на хостел.

Тя обясни и какво точно означава нелегитимен имот. „Тези имоти не покриват стандартите. Не се плащат данъци. Стига се до възпроизвеждане на хотелиерство в апартаменти. Свидетел съм на десетки разочаровани туристи от подобни места”, поясни Захариева.

„Всички тези платформи си имат рейтингова система и потребителят може да остави своята оценка за съответното място. Тезата, че бизнесът ще стане по-прозрачен, е несъстоятелна. Това е международен бизнес. Повечето хора си декларират доходите”, каза икономистът Никола Филипов. По думите му това е грубо намесване на държавата в пазарната икономика.

Вижте пълното видео:

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ