НОВО

Представяне: Сър Роджър Скрутън – „Зелената философия“

„Сиела Норма“ и "Консерваторъ“ имат удоволствието да ви информират, че за първи път на български език излиза книга на Роджър Скрутън. „ЗЕЛЕНАТА ФИЛОСОФИЯ. Консервативно за екологията“ ще бъде представена на 7 декември (събота) от 18:30 ч. в литературен клуб „Перото“,...

Глобалното затопляне се използва за пропаганда

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" Боян Рашев гостува в предаването "Гласове" с водещ Явор Дачков по телевизия БСТВ. Тема на разговора бе глобалното затопляне и използването му с пропагандни цели. Вижте пълното видео:...

Основните послания от срещата между Борисов и Тръмп

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков, авторът Кристиян Шкварек и Боян Стефанов от Младежки консервативен клуб гостуваха в предаването "Реакция" по ТВ Европа. Какви са основните послания от срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп? България и...

Пет факта за срещата на ООН за климата в Мадрид

Всичко, което трябва да знаете за срещата на ООН за климата в Мадрид в пет факта + моята интерпретация: 1. САЩ. Китай, Япония, Австралия и Канада не са изпратили представители на високо ниво. => 50% от световните емисии на СО2 ясно казват, че въпросът не им е...

Мисълта за климата като форма на човешката грандомания

Анселм Кентърбърийски, един от бащите на съвременна Европа, който измисли схоластиката, за да се прослави Тома Аквински в нея, а университетите да я прегърнат като откровение, не можеше да си представи нищо по-голямо от Бог. "Модерният човек" не може да си представи...

Българският интерес е свързан с интеграцията на Западните Балкани

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“  Последните няколко години бяха белязани от възраждането на перспективата за членство в ЕС и НАТО на...

Четири начина да измъкнеш пари от населението

Напоследък се говори за идеята Общината да увеличи някои данъци в София, а именно данъците върху автомобили, за които се предполага (без да е доказано), че замърсяват повече, и данъците върху сделките с имоти. „И без друго данъците в София са скандално ниски и дори...

КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“

Фондация New Direction, International Republican Institute (IRI) и дясна платформа Консерваторъ организират КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗАПАДНИ БАЛКАНИ“ в зала 8 на Националния Дворец на Културата. Датата е 07 декември, от 9 часа. ПЪЛНА ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦИЯ...

Какъв е идеологическият заряд на социалните политики

Разговор с редактора в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев за смисъла от разясняването на социалните политики, предлагани от българските политици. Още един поглед към съдбата на Истанбулската конвенция и колко тълкувания може да има тя? Какви идеологически...

Как ЕС иска да зашлеви шамар на Слънцето

Европа трябвало да се превърне в климатично неутрален континент, смята председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. От позицията на могъщата си длъжност ръководителят на изпълнителна власт на ЕС сигурно има самочувствието, че може да пребори...

Диктатура над закона

Време за четене: 3 мин.

Или къде може да се провали “съдебната реформа”…

Днес ме впечатли една новина (по bTV). В Асеновград, с апломб съобщи репортерката, се подготвят нови протести. Защо? Защото:

“съдът прекратява съдебното производство срещу заподозрените за участие в побоя жители на ромската махала, поради процесуални нарушения, и делото се връща на прокуратурата…”

Това породило страхове, информират ни от bTV, че арестуваните за побой над деца спортисти можело да бъдат освободени от ареста.

И, в резултат на всичко това, съобщава телевизията, уличен протест ще има още в края на тази седмица

В неделя новината беше друга. Имах възможност да чуя обединителните декларации на Атанас Атанасов и Христо Иванов на събитието, домакинствано от ДСБ и Да, България, на което разбрах, че започва сериозна предизборна работа срещу завладяната държава. Чух и още нещо — много добре бе прието твърдението, че:

“Свободният човек е основна цел и средство на политическата ни [на новото обединение] заявка. Основен инструмент за тази свобода е установяване на диктатура на закона и правилата…”

Ако се върнем на случая в Асеновград, какво ни казва той?

  1. Съдът информира страните по делото, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения;
  2. Налага се делото да бъде върнато за доразследване;
  3. Хората обаче не са съгласни и със съдействието на медията (в случая bTV) се опитват да упражнят натиск върху съда задържаните да не бъдат освободени от ареста.

Много е тънък, осъзнавам това, ледът, по който стъпвам. По две причини — справедливостта без съмнение за мен е на страната на родителите и битите деца. Освен това, фактът, че арестуваните биячи са цигани усложнява разговора почти до невъзможност той да бъде проведен без излишни ирационални емоции. Битите са бити, биячите са цигани… Те трябва да получат възмездие с цялата строгост на Закона.

И тук започва сериозният проблем, според мен.

Казвал го и преди — усилията да променим съдебната система към по-добро трябва да са усилия за повишаване на правосъзнанието у хората. Примерът, който обсъждаме е пословичен за България. Ако се абстрахираме от емоциите, ще видим същността на нещата:

Прокуратурата е допуснала процесуални грешки, които пречат на съда да отсъди справедливо и по закон и затова връща делото за доразследване.

Означава ли това, че е възможно сред задържаните чисто хипотетично да има невинни? Означава ли това, че съдът може би е възпрепятстван да отсъди справедливо и по закон? Означава ли, че съдът не е прав и проявява двоен аршин към извършителите, само защото те са цигани? Означава ли това, в крайна сметка, че съдът трябва да се поддаде на емоциите от улиците, които в никакъв случай не казвам, че не са справедливи и искрени?

Колкото и да е непопулярен, моят отговор е:

Не, не трябва.

Ако съдът, който и да е той, съди под натиск от улицата, това би могло да компрометира решенията му, които иначе трябва да са по съвест и убеждение. Ако съдебните решения се вземат по волята и според желанието на скандиращо агресивни лозунги множество на улицата, това не би било върховенство на правото. Това би било диктат.

Диктат над Закона.

И сега ще се върна на препратката към заявките за съдебна реформа. Диктатура на закона е опасна и рискова конструкция. Тя също се различава по същество от принципа на върховенството на правото.

Диктатура на Закона имаме при тоталитарните общества. Диктатура на тоталитарните закони. Примери за тоталитарни режими от XX век има достатъчно и няма нужда да ги преразказваме.

Диктатура на закона и върховенство на закона са две различни неща.

Местата за лишаване от свобода са места, където Законът стриктно и строго диктува правилата. В затворите имаме пълна диктатурата на Закона. Там свободата е сведена до минимум. Обществата и общностите, основани върху диктатура не са свободни.

А общото между двете е, че ефективна съдебна реформа е тази, при която обществото ще стъпи върху принципа на върховенството на правото, тогава хората в Асеновград щяха да протестират срещу калпавата работа на прокуратурата. Щяха да подкрепят съда в усилията му да съди справедливо, по съвест и вътрешно убеждение.

Именно за да бъдат наказани престъпниците, а пострадалите — овъзмездени.

Независимо от етноса.

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Don`t copy text!

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!