Речта на Доналд Тръмп пред Обединените Нации

Господин Генерален Секретар, господин Президент, световни лидери и уважаеми делегати, добре дошли в Ню Йорк. За мен е дълбока чест да се изправя тук в родния ми град като представител на американския народ, за да приветствам хората по света. Докато милиони от нашите граждани продължават да страдат от ефектите на опустошителните урагани, които поразиха страната ни, искам да започна, изразявайки благодарността си към всички лидери в тази зала, които ни предложиха съдействие и помощ. Американците са силни и устойчиви и те ще излязат от тези трудности по-решителни от всякога.

За щастие, Съединените Щати се справят много добре след изборите от миналия 8 ноември. Пазарът на ценни книжа е на рекордно високи нива за всички времена. Безработицата е на най-ниското си ниво от 16 години, а благодарение на регулаторната и другите ни реформи днес в Съединените Щати работят повече хора от когато и да било. Компаниите се завръщат, създавайки растеж на работните места, какъвто нашата страна не е виждала от много отдавна, и току-що беше обявено, че ще похарчим близо 700 милиарда долара за нашата армия и за отбрана. Нашата армия скоро ще бъде най-силната в историята си. В продължение на повече от 70 години, във времена на война и мир, лидерите на нации, движения и религии се изправяха пред това събрание.

Подобно на тях, възнамерявам да говоря за някои от най-сериозните заплахи пред нас днес, но също и за ограмния потенциал, който очаква да бъде осъществен. Живеем във времена на изключителни възможности. Пробивите в науката, технологията и медицината лекуват заболявания и решават проблеми, които предишните поколения са смятали за невъзможни за решаване. Но всеки ден ни носи и новини за нарастващи заплахи, които застрашават всичко, което почитаме и ценим. Терористите и еекстремистите набраха сила сила и се простират във всеки регион на планетата. Престъпни режими, представени в тази организация, не само подкрепят тероризма,  но заплашват останалите нации и собствените си народи с най-разрушителните оръжия, познати на човечеството.

Властта и авторитарните сили целят да унищожат ценностите, системите и съюзите, които предотвратиха конфликтите и тласнаха света към свободата след Втората световна война. Международни престъпни мрежи пренасят наркотици, оръжия и хора, предизвикват разместване на население и масова миграция, застрашават нашите граници и нови форми на агресия използват технологиите, за да заплашват нашите граждани. Казано по-просто, срещаме се във време едновременно на огромни обещания и на смъртоносни заплахи. Зависи изцяло от нас дали ще поведем света към нови висини или ще го оставим да потъне в долината на отчаянието. В нашата власт е, ако го изберем, да избавим милиони от бедността, да помогнем на нашите граждани да постигнат мечтите си и да се погрижим новите поколения деца да бъдат отгледани без насилие, омраза и страх.

Тази институция бе учредена след края на две световни войни, за да помогне за създаването на едно по-добро бъдеще. Тя се основаваше на виждането, че различните нации могат да си сътрудничат, за да защитят суверенитета си, да да запазят сигурността си и да увеличат просперитета си. По същото време точно преди 70 години Съединените Щати развиха Плана Маршал, за да подпомогнат възстановяването на Европа. Той се основаваше на тези прекрасни колони, колоните на мира, суверенитета, сигурността и просперитета. Планът Маршал се опираше на благородната идея, че целият свят е по-сигурен, когато нациите са силни, независими и свободни. Като президент, Труман заяви в посланието си пред Конгреса по онова време, че нашата помощ за възстановяването на Европа е в пълно съзвучие с нашата подкрепа на ООН.

Успехът на ООН зависи от независимата сила на неговите членове.

За да преодолеем заплахите на настоящето и да осъществим обещанието на бъдещето, трябва да започнем с мъдростта на миналото. Успехът ни зависи от коалицията от силни и независими нации, които прегръщат своя суверенитет, за да защитят сигурността, просперитета и мира, за себе си и за целия свят. Не очакваме различните държави да споделят едни и същи култури, традиции или дори форми на управление, но очакваме всички нации да изпълняват тези две свещени задължения, да уважават интеесите на собствените си народи и правата на всяка друга суверенна нация.

Това е прекрасната визия на тази институция и това е основата за сътрудничество и успех. Силните суверенни нации позволяват различните държави с различни ценности, култури и мечти не просто да съществуват съвместно, но и да работят заедно на базата на взаимното уважение. Силните суверенни нации позволяват хората да управляват своето бъдеще и да поемат контрола над собствената си съдба. И силните суверенни нации поозволяват на индивидите да процъфтяват в пълнотата на живота, предопределен им от Бог. В Америка не желаем да налагаме начина си на живот никому, но предпочитаме той да блесне като пример за всички други.

Тази седмица страната ни има специален повод да се годее с този пример. Ние празнуваме 230-та годишнина на нашата любима Конституция, най-старата конституция, която все още се използва в света днес. Този надживял времето документ е основата на мира, просперитета и свободата за американците и за беезброй милиони хора по света, чиито държави са вдъхновени от неговото уважение към човешката природа, човешкото достойнство и върховенството на правото. Най-великото в Конституцията на САЩ са нейните прекрасни първи думи. Те са: „Ние, Народът”. Поколения американци се пожертваха, за да запазят обещанието на тези думи, обещанието на нашата страна и на нашата велика история.

В Америка народът управлява, народът е владетел и народът е суверен. Аз бях избран не за да получа власт, а за да върна на американския народ властта, която му принадлежи. В международните дела ние възобновяваме този основополагащ принцип на суверенитета. Първият дълг на нашето правителство е пред неговия народ, пред нашите граждани, да служи на нуждите им, да обезпечи сигурността му, да запази правата му и да защити ценностите му. Като президент на Съединените Щати, виаги ще поставям Америка на първо място. Точно както и вие, лидерите на вашите страни, винаги ще поставяте и трябва да поставяте вашите страни на първо място.

Всеки отговорен лидер е длъжен да служи на собствените си граждани и националната държава остава най-доброто средство за подобряване на човешкото състояние. Но за да постигнем по-добър живот за нашите народи, ние трябва също така да работим заедно в хармония и единство, да създадем един по-сигурен и мирен свят за всички хора.

Съединените Щати винаги ще бъдат голям приятел на света и особено на своите съюзници.

Но повече не можем да бъдем използвани или да сключваме едностранчиви сделки, в които САЩ не получават нищо в замяна. Докато заемам тази длъжност, ще защитавам интересите на Америка над всички останали, но при изпълнението на наашите задължения ние също така осъзнаваме, че е в интерес на всички да се стремим към  бъдеще, в което всички нации ще бъдат суверенни, проспериращи и сигурни.

Америка прави повече от това просто да говори за ценностите, изразени в Хартата на ООН. Нашите граждани платиха най-високата цена, за да защитят нашата своода и свободата на много от нациите, представени в тази голяма зала. Отдадеността на Америка може да бъде измерена по бойните полета, където нашите млади жени се бориха и жертваха заедно с нашите съюзници. От плажовете в Европа през пустините на Близкия Изток до джунглите на Азия, за вечно признание на американския характер трябва да се посочи, че дори когато ние и нашите съюзници излязохме победители в най-кървавата война в историята, не търсихме териториално разширение и не опитахме да наложим начина си на живот на другите. Вместо това помогнахме да бъдат изградени институции като тази, за да защитим суверенитета, сигурността и просперитета за всички. Това е нашата надежда за различните нации по света.

Искаме хармония и приятелство, а не конфликт и противопоставяне. Водят ни резултатите, не идеологиите. Водим политика на принципен реализъм, кореняща се в споделените цели, интереси и ценности. Този реализъм ни принуждава да се изправим пред въпроса, стоящ пред всеки лидер и нация в тази зала, въпроса, който не можем да отбегнем или отклоним. Дали ще се плъзнем по наклонената плоскост на самодоволството, глухи за предизвикателствата, заплахите и дори войните, пред които сме изправени, или ще имаме достатъчно сила и гордост да се преборим с тези опасности днес, за да могат нашите граждани да се радват на мир и благоденствие утре.

Ако желаем да извисим нашите граждани, ако се стремим към одобрението на историята, тогава трябва да изпълним суверенния си дълг към хората, които вярно представляваме. Трябва да защитим нашите нации, техните интереси и тяхното бъдеще. Трябва да отхвърлим заплахите към суверенитета от Украна до Южното китайско море. Трябва да подкрепяме уважението към закона, към границите и културата ии към мирните връзки, които те позволяват.

И точно както са възнамерявали основателите на тази институция, трябва да работим заедно и заедно да се борим с тези, които ни заплашват с хаос, безредици и терор. Картината на нашата планета днес е на дребни режими, нарушаващи всеки принцип, на който се основава ООН. Те не уважават нито собствените си граждани, нито суверенните права на страните си. Ако мнозината праведни не се изправят срещу малцината грешни, тогава злото ще победи. Когато добрите хора и нации станат странични наблюдатели на историята, силите на разрушението само набират сила и власт.

Никой не е показвал повече презрение към другите нации и към благоденствието на собствения си народ от покварения режим в Северна Корея. Той е отговорен за гладната смърт на милиони севернокорейци. Както и за хвърлянето в затвора, подлагането на мъчения и подтисничеството на неизброимо количество други хора. Всички станахме свидетили на смъртоносното злодейство на режима, когато невинен американски колежанин, Ото Уормбиър, беше върнат в Америка, само за да умре след няколко дни.

Видяхме го при убийството на брата на диктатора, когато бяха използвани забранени невропарализиращи агенти на международно летище. Видяхме го, когато отвлякоха сладко 13-годишно японско момиче от плажа в собствената й страна, за да бъде поробено като учител по японски език на севернокорейските шпиони. И ако това не е достатъчно извратено, сега безогледните опити на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие и балистични ракети заплашват целия свят с немислима загуба на човешки животи. Възмутително е, че някои нации не просто търгуват с подобен режим, но въоръжават, оборудват и подкрепят финансово държава, която заплашва света с ядрен конфликт.

Никоя държава на света не е заинтересувана да види тази престъпна шайка въоръжена с ядрени бойни глави и с ракети. Съединените Щати притежават огромна сила и търпение, но ако бъдем принудени да защитаваме себе си и своите съюзници, няма да имаме друг избор освен да унищожим изцяло Северна Корея. Ракетния човек[*] е поел самоубийствена мисия за себе си и за своя режим. Съединените Щати са готови, способни и желаещи да влязат в битката, но да се надяваме, че това няма да се наложи. Точно затова съществува ООН. Нека видим как ще се справи тя.

Време е Северна Корея да осъзнае, че единственото й приемливо бъдеще е ядреното разоръжаване.

Съветът по сигурността на ООН наскоро прие две единодушни резолюции с 15:0 гласа срещу Северна Корея и искам да благодаря на Русия и Китай, че се присъединиха към гласуването за налагане на тези санкции заедно с всички останали членове на Съвета. Благодаря на всички участници. Но трябва да направим много повече.

Време е нашите нации да работят заедно, за да изолираме режима на Ким, докато не преустанови враждебното си проведение. Изправени сме пред това решение не само в Северна Корея; отдавна е дошло времето нациите по света да се противопоставят на друг безогледен режим, който открито говори за масови убийства, проповядвайки смърт на Америка, унищожение на Израел и разруха за много лидери и нации в тази зала.

Иранското правителство прикрива корумпирана диктатура зад маската на демокрацията. Той превърна една просперираща държава с богата история и култура в икономически изчерпана престъпна държава, която изнася основно насилие, кръвопролитие и хаос. Най-дълготрайната жертва на иранските лидери всъщност е собственият им народ. Вместо да използват ресурсите си, за да обогатят живота на иранците, печалбите от техния петрол финансират Хизбула и други терористи, които избиват невинни мюсюлмани и атакуват техните мирни арабски и израелски съседи.

Това богатство, което по право принадлежи на народа на Иран, също така поддържа диктатурата на Башар Асад, разпалва гражданската война в Йемен и подкопава мира в целия Среден Изток. Не можем да позволим един убийствен режим, който продължава тези дестабилизиращи действия, докато строи опасни ракети, и не можем да се придържаме към договор, ако той осигурява прикритие за евентуално изграждане на ядрена програма.** Споразумението с Иран беше една от най-лошите и едностранчиви сделки, сключвани от САЩ. Откровено казано, това споразумение е позор за САЩ и не мисля, че сте чули последното по този въпрос. Повярвайте ми.

Време е целия свят да се присъедини към исканията ни иранското правителство да преустанови да се стреми към смърт и разрушения. Време е режимът да да освободи всички американци граждани на други държави, които са несправедливо задържании. И преди всечко, иранското правителство трябва да спре да подкрепя терористи, да започне да служи на собствения си народ и да уважава суверенните права на съседите си. Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна и че като изключим огромната военна мощ на САЩ, иранските лидери се боят най-много от народа си. Именно това са причините режимът да ограничи достъпа до интернет, да унищожава сателитни приемници, да стреля по невъоръжени протестиращи студенти и да затваря реформистки политици.

Потисническите режими не могат да съществуват вечно и ще дойде денят, когато хората ще бъдат изправени пред избор. Дали да продържат по пътя на бедността, кръвопролитията и терора или народът на Иран ще се завърне към гордите корени на нацията като център на цивилизация, култура и богатство, където хората отново ще бъдат богати и проспериращи? Подкрепата на режима в Иран за тероризма рязко контрастира с това, че много от съседите му наскоро се ангажираха с борбата срещу тероризма и със спирането на неговото финансиране и по-рано тази година в Саудитска Арабия имах голямата чест да се обърна към лидерите на повече от петдесет арабски и мюсюлмански нации. Съгласихме се, че всички отговорни нации трябва да работят заедно, за да спрат терористите и ислямския екстремизъм, който ги вдъхновява.

Ние ще спрем радикалния ислямски тероризъм, защото не можем да му позволим да унищожи нашата нация и целия свят. Трябва да лишим терористите от убежища, преминаване, фининсиране и от всякаква форма на подкрепа за тяхната зла и греховна идеология. Трябва да ги прогоним от нашата нация. Време е да разобличим тези държави, които подкрепят и финансират терористични групи като Ал Кайда, Хизбула, талибаните и останалите, които избиват невинни хора.

Съединените Щати и техните съюзници работят заедно в Близкия Изток, за да смажат терористите загубеняци и да спрат повторното появяване на убежищата, използвани от тях за атаки срещу нашите народи. Миналия месец обявип нова стратегия за победа срещу това зло в Афганистан. От сега нататък продължителността и обхвата на военните операции ще се диктуват от съображения за нашата сигурност, а не от спорни цели и срокове, поставени от политиците. Също така промених напълно правилата за влизане в бой срещу талибаните и другите терористични групи.

В Сирия и в Ирак направихме големи крачки към трайния разгром на ИДИЛ.

В действителност нашата страна постигна повече срещу ИДИЛ през последните осем месеца, отколкото за всички останали години преди това. Стремим се към потушаването на конфликта в Сирия и към политическо решение, което зачита волята на сирийския народ. Действията на престъпния режим на Башар ал-Асад, вклюичително употребата на химическо оръжие срещу собствените му граждани, дори и срещу невинни деца, шокира съвестта на всеки почтен човек. Никое общество не може да бъде сигурно, ако се позволява разпространението на забранени химически оръжия. Поради тази причина САЩ предприеха рекетни удари срещу въздушната база, от която беше направен атаката.

Оценяваме подкрепата на службите на ООН, които предоставят жизненоважна хуманитарна помощ на освободените от ИДИЛ райони, и искаме специално да благодарим на Йордания, Турция и Ливан за тяхната роля по приемането на бежанци от конфликта в Сирия. Съединените Щати са състрадателна нация и са похарчили много милиарди долари в подкрепа на тези усилия. Търсим такъв подход към настаняването на бежанците, предназначен да помогне на тази хора, към които са се отнесли ужасно, и който ще позволи тяхното завръщане по родните им страни да бъде част от процеса на възстановяване. Можем да помогнем на повече от десет бежанци в техния роден регион на цената на настаняването на един бежанец в САЩ.

Понеже сърцата ни са добри, предлагаме финансова подкрепа на приемащите държави в региона и подкрепяме наскорошните споразумения на нациите от Г20, които се стремят да приемат бежанци колкото е възможно по-близо до родните им страни. Това е най-сигурният, отговорен и хуманитарен подход. В продължение на десетилетия Съединените Щати трябваше да се справят с предизвикателствата на миграцията тук, в Западното полукълбо.

Научихме, че в дългосрочен аспект неконтролираната миграция е дълбоко несправедлива както към изпращащите, така и към приемащите държави. За изпращащите държави тя отслабва вътрешния натиск да се преследват нужните политически и икономически реформи и ги лишава от човешкия капитал, необходим за мотивирането и провеждането на тези реформи. За получаващите страни цената на безконтролната мигация се понася преимущеествено от гражданите с ниски доходи, чиито тревоги често се пренебрегват както от медиите, така и от правителството.

Искам да поздравя ООН за това, че се стреми да решава проблемите, които принуждават хората да напускат домовете си. ООН и Африканския Съюз проведоха мироопазващи мисии, които имаха безценен принос към стабилизирането на конфликта в Африка. Съединените Щати продължават да са водеща сила в света в сферата на хуманитарната помощ, включително в борбата срещу глада, в Южен Судан, Сомалия, Северна Нигерия и Йемен.

Инвестирахме в по-добро здравеопазване и възможности по целия свят чрез програми като PEPFAR, която финансира облекчение за жертвите на СПИН, Президентската инициатива за борба с маларията, Глобалния дневен ред за здравно осигуряване, Глобалния фонд за прекратяване на съвременното робство и Финансовата инициатива на жените предприемачи, част от нашия ангажимент към даване на власт на жените по целия свят.

Също така благодарим на генералния секретар за това, че отбеляза, че ООН трябва да се реформира, ако иска да бъде ефективен партньор в борбата срещу заплахите за суверенитета, сигурността и просперитета. Твърде често таази организация беше фокусирана не върху резултатите, а върху бюрокрацията и процедурите. В някои случаи държави, които желаят да изкористят благородните цели на тази институция, похищаваха самите системи, създадени за постигането им. Например огромен срам е за ООН, че държави с потресаващи показатели по отношение на човешките права са членове на Съвета по човешки права на ООН.

Съединените Щати са една от 193-те членки на ООН и въпреки това плащаме повеече от 22% от целия бюджет на организацията.

САЩ понасят несправедливо финансово бреме, но да бъдем честни, ако ООН бъде в състояние действително да постигне всичките си заявени цели, особено да постигне мир, тази инвестиция напълно би си струвала. Големи дялове от света са обхванати от конфликти, а някои от тях всъщност са се запътили към Ада, но могъщите хора в тази зала, под водачеството и покровителството на ООН, могат да решат много от тези зловещи и трудни проблеми. Хората в Америка се надяват, че в един близък ден ООН ще може да бъде един много по-отговорен и ефикасен защитник на човешкото достойнство и свобода по целия свят.

Междувремено вярваме, че никоя нация не трябва да носи непропорционална част от бремето, военно или финансово. Нациите по света трябва да играят по-голяма роля в създаването на сигурни и проспериращи общества в техния регион. Точно затова в Западното полукълбо САЩ застанаха срещу корумпирания, дестабилизиращ режим в Куба и прегърнаха дълготрайната мечта на кубинците да живеят свободно.

Моята администрация наскоро обяви, че няма да отменим санкциите срещу Куба, докато не проведе фундаментални реформи.*** Също така наложихме тежки санкции на социалистическия режим на Мадуро във Венецуела, който доведе една някога просперираща нация до ръба на колапса. Социалистическата диктатура на Николас Мадуро причини страхотни болки и страдания на добрите хора в тази държава.

Този корумпиран режим унищожи една просперираща нация, налагайки й провалена идеология, която произвежда бедност и мизерия навсякъде, където е била изпробвана. И за да направи нещата още по-зле, Мадуро се опълчи срещу собствения си народ, отнемайки властта от неговите избрани представители, за да опази катастрофалното си управление. Венецуелците гладуват и страната им колабира. Техните демократични институции са унищожени. Тази ситуация е напълно неприемлива и ние не можем просто да стоим и да наблюдаваме.

Като отговорни съседи и приятели ние и всички останали имаме една цел – и тази цел е да им помогнем да си възвърната свободата, да си върнат страната и да възстановят своята демокрация. Бих искал да благодаря на лидерите в тази зала, задето заклеймиха режима и окажаха жизнено важна помощ на народа на Венецуела. Съединените Щати предприеха важни стъпки, за да подведат режима под отговорност. Готови сме да предприемем и последващи действия, ако правителството на Венецуела упорства в усилията си да наложи авториратарно управление на народа на Венецуела.

Имаме щастието да поддържаме невероятно силни и здравословни търговски отношения с много от Латиноамериканските страни, събрани днес тук. Нашата икономическа връзка представлява жизненоважно основа за осигуряването на мир и просперитет за нашите народи и съседи. Обръщам се към всички представени днес тук страни да бъдат готови да направят повече, за да се справят с тази напълно истинска криза. Призоваваме за пълното възстановяване на демокацията и политическите свободи във Венецуела. Проблемът във Венецуела не е зле приложеният социализъм, а точно приложеният социализъм.

От Съветския съюз до Куба и Венецуела, винаги когато е бил прилаган истинският социализъм или комунизъм, той е предизвиквал страдания, опустошения и провал. Проповедниците на тези дискредитирани идеологии само допринасят към продължаващите страдания на хората, живеещи в тези жестоки системи. Америка застава до всеки човек, живеещ под властта на брутален режим. Нашето уважение към суверенитета е също и призив за действие. Всички хора заслужават управление, което се грижи за технята безопасност, за техните интереси, за тяхното благосъстояние, в това число и за техния просперитет. В Америка търсим силни търговски и бизнес връзки с всяка добронамерена нация, но търговията трябва да бъде честна и реципрочна.

Твърде дълго на американците им се казваше, че чудовищните мултинационални търговски сделки, безотчетните международни трибунали и могъщите глобални бюрокрации са най-добрият начин за постигане на техния успех. Но докато тези обещания се сипеха, милиони работни места и хиляди фабрики изчезнаха. Другите си играеха със системата и нарушаваха правилата и нашата велика средна класа, някога основата на американския просперитет, беше забравена и изоставена. Но тя вече не е забравена и викога повече няма да бъде забравена.

Въпреки че Америка ще се стреми към сътрудничество и търговия с другите нации, ние подновихме нашия ангажимент към първия дълг на всяко правителство, дълга към нашите граждани. Тази връзка е източникът на силата на Америка и на всяка отговорна нация, представена тук днес. Ако тази организация иска да има някаква надежда да се справи успешно с предизвикателствата пред нас, тя ще зависи, както каза президентът Труман преди 70 години, от независимата сила на членовете си.

Ако искаме да прегърнем възможностите на бъдещето и да преодолеем заедно настоящите опасности, не може да има заместител на силните, суверенни и независими нации, нации, чиито корени се намират в тяхната история и които са инвестирали в бъдещето си, нации, които търсят съюзници, с които да се сприятелят, а не врагове, които да покорят, и най-важното, нации, които са родина на мъже и жени, желаещи да се жертват за техните страни, за техните съграждани и за всичко най-добро в човешкия дух.

Когато си спомняме за великата победа, довела до основаването на тази организация, никога не трябва да забравяме, че героите, които воюваха срещу злото, се бориха и за нациите, които обичаха. Патриотизмът караше поляците да умират, за да спасят Полша, французите да се борят за свободна Франция и британците да се изправят решително, за да защитят Британия. Ако днес ние не инвестираме в себе си, в нашите сърца, в нашите умове и в нашите нации, ако не изградим силни семейства, сигурни общности и здрави общества, никой няма да го направи вместо нас.

Това е древното желание на всички хора и най-дълбокият копнеж, който живее във всяка свещена душа.

Така че нека това бъде нашата мисия и нека това бъде нашето послание към света. Ще се борим заедно, ще се жертваме заедно и ще се възправим заедно в името на мира, на свободата, на справедливостта, на семейството, на човечеството, на всемогъщия Бог, създателят на всички нас.

Благодаря ви, Бог да ви благослови, Бог да благослови нациите по света и Бог да благослови Съединените Американски Щати. Много ви благодаря.

 


 

[*] От англ. Rocket Man – лирическият герой от едноименната хитова песен на Елтън Джон от 1972 г. В случая Тръмп визира севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, заради стремежа му да придобие ракети с ядрени бойни глави, с които да заплашва САЩ и съюзниците им в региона – бел. пр.

** Тръмп говори за споразумението между администрацията на Барак Обама и режима на аятоласите, с което САЩ вдигат много от санкциите върху Иран, който декларира, че се отказва от програмата си за разработване на ядрени оръжия. На практика обаче не съществуват надеждни механизми за контрол на изпълнението на иранските задължения, като на Иран са оставени достатъчно центрофуги, с които може в кратки срокове да възстанови програмата си. Поради това споразумението е широко критикувано от американските консерватори– бел. пр.

*** И тук, както и в политиката по отношение на Иран, контрастът спрямо левичарската администрация на Барак Обама е очевиден. Последният възстанови дипломатическите отношения на САЩ с Куба и свали много от санкциите срещу нея без каквито и да било съществени ангажименти на кубинския режим за демократизиране и провеждане на реформи, на практика предавайки по този начин кубинските дисиденти и всички кубинци, надяващи се един ден да живеят в свободна страна. – бел. пр.

Споделете:
Любомир Талев
Любомир Талев

Любомир Талев е възпитаник на Националната Гимназия за Древни Езици и Култури, профил история. Магистър по право на Софийски Университет и по конкурентно право на City University London. Има специализация по право на САЩ в George Washington University. Доктор в катедра Конституционно право на СУ.