НОВО

Какво да правим с извергите?

Едно чудовищно престъпление потресе цяла България – 21-годишен изверг изнасили и уби по жесток начин 7-годишната Кристин от с. Сотиря, Сливенско! Въпросът какви наказания да се налагат за подобни престъпления, които шокират със своята безчовечност, отново е актуален....

Не ми се обиждай, но…

Идеологическите бесове се пренасят през култури и територии, прекосяват граници и цивилизационни различия, понякога пристигат със закъснение, но когато се вселят в едно обществено тяло, симптомите много бързо започват да личат. Често се случва политически вирус, който...

Да ти се изправи русата коса: Индия и Джаму и Кашмир

В края на миналия месец и без това вече побелялата коса на министър-председателя на Индия Нарендра Моди е имала всички основания да опровергае физическите закони и напук на тях да се изправи. Понеже във Вашингтон Имран Кан, пакистанският колега на индийския премиер,...

Прасето на малкия човек

Аман от този малък човек! Комунистите набиваха в главите на децата неговия образ в руската дореволюционна литература, той беше жертва на хищните експлоататори и фокус на класово състрадание. Едва ли не, когато попитаха едно чавдарче или пионерче какво иска да стане...

Принцове за социална справедливост

Последните изяви на принц Хари и Меган Маркъл затвърждават впечатлението, че двамата са решили да се представят в пространството като нравоучителното и снизходително „сошъл джъстис“ крило на британското кралско семейство. Расизъм, климатични промени, размахване на...

Трезво за пожарите в Сибир

Пожарите в Сибир през последните две седмици предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е ужасно трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти и последствия. Стигна се до толкова очевидни примери на грозна...

(А)политическа чума

Една тема, която не е особено популярна в пространството между Шишман и градинката на Кристал, между Витошка и „Народен“ – чумата по свинете. Макар и не особено интересна за горните ареали, потенциално тя има много по-голям протестен заряд отколкото изборът на нов...

Оръжието е най-автентичната форма на Феминизъм

Тече процес на силно затягане мерките за притежаване на огнестрелно оръжия – както в Северна Америка, където се случват често масови престрелки, така и в Европа, където не се. Подобни предложения биват чувани, а понякога и повече от това, доста често в Европейския...

Добрият влогър е глобеният влогър

Коварно време е лятото. Всички са на почивка начело със знатните граждани, които определят дневния ред на обществото и произвеждат новините. Парламентът е във ваканция. Гражданското общество е в Никити или на Вурвуру. Няма новини. Медиите се чудят какво да си изсмучат...

Призракът на социализма крачи към Столична община

Един призрак броди със смели крачки към сградата на Столична община и това, без капка ирония, е призракът на социализма. За съжаление освен този призрак, като че ли нищо друго не крачи към същата тази сграда, която прави предстоящите избори за местна власт в края на...

Доналд срещу Тръмп

Време за четене: 4 мин.

Добре дошли в Алабама, щата на памука!

През деня температурите се очакват да стигнат до 31 градуса, но времето ще се усеща като още по-топло, тъй като днес е вторият (и последен) кръг от първичните избори на републиканците в щата. Залогът – мястото в Сената на Джеф Сешънс, който бе назначен от Доналд Тръмп за главен прокурор и Секретар на правосъдието. От 20 години насам квотата на Алабама за двете сенаторски места е плътно резервирана за републиканците.

Това прави вътрешните избори на републиканците в щата по-важни от предстоящия вот – декември месец, срещу представителя на демократите. Въпросът тук е не дали, а с колко републиканският кандидат ще натупа демократическия. Само Рой Мур, класиралият се на първо място сред кандидатите на GOP от първия кръг от вътрешните за партията избори, взе на практика толкова гласа, колкото всичките 8 претенденти на демократите получиха общо.

Но тези избори са интересни поради друга причина. А именно, защото в тях Доналд Тръмп ще се яви срещу Доналд Тръмп. За какво става въпрос?

Споменатия Рой Мур е всичко това, което олицетворяваше електоралния бунт на републиканците срещу естаблишмънта на партията. Заради Рой и другите момчета като него Доналд стана президентът Тръмп. А кой е господин Мур?

Рой Мур е известен в щата не само заради това, че отива да гласува на четири крака. Не става дума за дълбока глътка, а за Сеси, любимата му кафяво-бяла кобила. Бивш главен съдия на Алабама, той е бил „оттеглян“ от тази му длъжност два пъти. Първият път, понеже инсталира 10-те Божи заповеди в съдебната зала и отказва да ги премахне, въпреки разпореждане на Федералния съд. Вторият път, тъй като отказва да издава разрешение за гей-бракове на жителите от щата.

Ако можем да обобщим, Рой вярва, че Божият закон е по-висш от човешкия. Смята, че САЩ са възникнали на християнска основа, поради което мюсюлмани нямат право да бъдат избирани в Конгреса. И, разбира се, че всяка сесия на Върховния щадски съд трябва да започва с молитва.

Кандидатурата му за сенаторското място е подкрепена от Стив Банън (бившият главен стратег и съветник на Тръмп), Бен Карсън, Сара Пейлин и дошлия специално за кампанията му от Великобритания Найджъл Фараж. Това бе националистическата, протекционистична и изолационистка квота от екипа на Доналд.

Основен конкурент на Рой Мур във втория и финален избор за партията днес е Лутър Стрейндж. А кой е господин Стрейндж?

Ако видите някой сенатор, който стърчи с една глава над колегите си, то това със сигурност е Лутър. Преди да стане известен обаче с това, че е най-високият обитател на Горната камара на Конгреса, Лутър Стрейндж – като бивш главен прокурор на Алабама, си спечели име с антагонизма си спрямо политиките на Обама.

Лутър първо заведе дело срещу приложимостта на Обамакеър в щата, за който има юрисдикция. А когато администрацията на бившия американски президент разреши на трансджендър хората да ползват тоалетните от държавните училища според самовъзприемането си, Лутър бе повече от щастлив да сложи своя подпис в ново дело срещу екипа на Обама. Накрая защити и всички онези хора в Алабама, чиито религиозни вярвания не им позволяват да продават презервативи.
Лутър Стрейндж е и сега действащият сенатор от Алабама, който обаче бе назначен по служебен път от губернатора на щата, за да замести Джеф Сешънс. Стрейндж е подкрепян от лидера на републиканското мнозинство в Сената – Мич МакКонъл и от 10 милиона долара, осигурени с готовност от партийния елит и близкия до него бизнес. Сенаторът бе подкрепен и от Майк Пенс.

Но най-важното – Лутър бе подкрепен и от президента Тръмп. С този си избор, Доналд застана до Мич МакКонъл срещу Стив Банън. Американският президент предпочете избора на естаблишмънта срещу автентично собствения си такъв. Предпочете републиканските ръководители пред републиканските избиратели (тъй като това делене още зее).

Ако Рой спечели, то това би се възприело като победа за религиозното дясно крило на републиканците в Сената. Това ще бъде победа на кандидата Тръмп срещу президента Тръмп.
Този сюжет обаче би довел и до по-трудно намиране на консенсус сред самите републиканци в Горната камара на Конгреса, където мнозинството им пред демократите си остава тънко. А наличието на по-малко условия за постигане на консенсус сред републиканските сенатори означава само пошли неща. Например, невъзможност за прокарването на законодателство, което да демонтира наследството на Обама (какъвто е настоящият случай с Обамакеър). Или пък смекчаване на републиканските законодателни инициативи, за да се компенсират липсващите гласове на републиканците с такива на демократите (и да се върви към би-партизъм).

Ако Лутер победи, това ще е по-скоро победа за естабилшмънта на партията. И победа за президента Тръмп срещу кандидата Тръмп. А в Сената ще се озове човек с прогнозируем и дисциплиниран глас. Но това ще доведе и до онова ценностно обезличаване на елита на партията, което е в основата на бунта на републиканските избиратели. А основният риск пред Доналд е да не остави впечатлението сред феновете си, че естаблишмънтът го е кооптирал.

Та така или иначе, днес ще е жега в Алабама. Този път виновно няма да е слънцето, а конкуренцията между Рой Мур и Лутър Стрейндж за сенаторското място от щата.
Или тази между Доналд срещу Тръмп.

Оригинална публикация във Фейсбук

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!