НОВО

Отхвърлянето на “джендър теорията” от папа Франциск

Ватиканът продължава да поражда смесени чувства сред прогресистката общност - както по света, така и в България. Папа Франциск нееднократно даде доказателства, че желае да адаптира католицизма към предизвикателствата на съвременната епоха и част от неговите изявления...

Просто преговори

Твърдият отговор на България към претенцията на Р С Македония по отношение на националната принадлежност на Гоце Делчев е правилно поведение. Защитавал съм и защитавам тезата, че в отношенията си с Македония трябва да бъдем максимално широко скроени и прагматични и...

Ще стане ли Москва “заложник” на Пекин

Друго важно събитие в рамките на седмицата, този път в източната част на Европа: срещата между руския президент Владимир Путин с китайския му колега Си Дцинпин в Санкт Петербург. Това е 28-ият път, в който двамата се виждат през последните 6 години. Срещата им дава...

Испанската партия Вокс – безапелационно дясно

Наскоро случайно попаднах на една реч на лидера на новата испанската дясна партия Вокс (Vox) Сантиаго Абаскал (Santiago Abascal). Речта е от партийно събрание в Мадрид на 7 октомври 2018 г. и причината да я преведа е, че по прекрасен начин показва как можем да се...

Комисарите в западните университети

Терминът „политически коректен“ е въведен в края на 20-те години на миналия век от руснаците и техните идеологически съюзници по целия свят, за да опишат защо възгледите на някои от верните на партията се нуждаят от корекция на партийната линия, пише в свой анализ...

От шеги и закачки към сериозната политика

Има нещо изконно сгрешено в безспорно отчетения през последните седмици факт, че най-добрите предложения за законови промени на изпълнителната власт или на народните представители, идват като шега, като опит за заяждане с политическите опоненти. Развихрилият се след...

Ще бъде ли Гърция двуполюсна?

Фокс Нюз: Гръцките консерватори печелят втория тур на местните избориРойтерс: Опозиционните консерватори победиха в гръцките местни избориАл Джазира: Консерваторите пометоха местните избори в Гърция Признавам, че това е музика за моите уши. След като спечели евровота...

Колко справедливо е Парижкото споразумение за климата?

Тръмп заяви, че ще оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, защото то не е справедливо и трябва да бъде предоговорено. Охулиха го. На срещата на Г-20 обаче и Ердоган заплаши, че няма да го ратифицира. Последното беше връх на дипломатическата наглост, на която...

Либералстващата ортодоксия

Миналата седмица папата се помоли заедно с румънския патриарх. Това стана повод за поредна вълна омраза по адрес на Българската Църква: "Видяхте ли? Видяхте ли как постъпват цивилизованите хора? А нашите?... Безобразие!" У нас критиците на Църквата се делят...

Защо имаше само бели хора в „Чернобил“?

Минисериалът „Чернобил“ се превърна в културно събитие и телевизионно явление с огромно влияние върху ежедневните разговори за съвременния обществен пейзаж. Всеки видя и взе каквото пожела от петте части на приключилата преди дни поредица за промишлената авария в...

Доналд срещу Тръмп

Време за четене: 4 мин.

Добре дошли в Алабама, щата на памука!

През деня температурите се очакват да стигнат до 31 градуса, но времето ще се усеща като още по-топло, тъй като днес е вторият (и последен) кръг от първичните избори на републиканците в щата. Залогът – мястото в Сената на Джеф Сешънс, който бе назначен от Доналд Тръмп за главен прокурор и Секретар на правосъдието. От 20 години насам квотата на Алабама за двете сенаторски места е плътно резервирана за републиканците.

Това прави вътрешните избори на републиканците в щата по-важни от предстоящия вот – декември месец, срещу представителя на демократите. Въпросът тук е не дали, а с колко републиканският кандидат ще натупа демократическия. Само Рой Мур, класиралият се на първо място сред кандидатите на GOP от първия кръг от вътрешните за партията избори, взе на практика толкова гласа, колкото всичките 8 претенденти на демократите получиха общо.

Но тези избори са интересни поради друга причина. А именно, защото в тях Доналд Тръмп ще се яви срещу Доналд Тръмп. За какво става въпрос?

Споменатия Рой Мур е всичко това, което олицетворяваше електоралния бунт на републиканците срещу естаблишмънта на партията. Заради Рой и другите момчета като него Доналд стана президентът Тръмп. А кой е господин Мур?

Рой Мур е известен в щата не само заради това, че отива да гласува на четири крака. Не става дума за дълбока глътка, а за Сеси, любимата му кафяво-бяла кобила. Бивш главен съдия на Алабама, той е бил „оттеглян“ от тази му длъжност два пъти. Първият път, понеже инсталира 10-те Божи заповеди в съдебната зала и отказва да ги премахне, въпреки разпореждане на Федералния съд. Вторият път, тъй като отказва да издава разрешение за гей-бракове на жителите от щата.

Ако можем да обобщим, Рой вярва, че Божият закон е по-висш от човешкия. Смята, че САЩ са възникнали на християнска основа, поради което мюсюлмани нямат право да бъдат избирани в Конгреса. И, разбира се, че всяка сесия на Върховния щадски съд трябва да започва с молитва.

Кандидатурата му за сенаторското място е подкрепена от Стив Банън (бившият главен стратег и съветник на Тръмп), Бен Карсън, Сара Пейлин и дошлия специално за кампанията му от Великобритания Найджъл Фараж. Това бе националистическата, протекционистична и изолационистка квота от екипа на Доналд.

Основен конкурент на Рой Мур във втория и финален избор за партията днес е Лутър Стрейндж. А кой е господин Стрейндж?

Ако видите някой сенатор, който стърчи с една глава над колегите си, то това със сигурност е Лутър. Преди да стане известен обаче с това, че е най-високият обитател на Горната камара на Конгреса, Лутър Стрейндж – като бивш главен прокурор на Алабама, си спечели име с антагонизма си спрямо политиките на Обама.

Лутър първо заведе дело срещу приложимостта на Обамакеър в щата, за който има юрисдикция. А когато администрацията на бившия американски президент разреши на трансджендър хората да ползват тоалетните от държавните училища според самовъзприемането си, Лутър бе повече от щастлив да сложи своя подпис в ново дело срещу екипа на Обама. Накрая защити и всички онези хора в Алабама, чиито религиозни вярвания не им позволяват да продават презервативи.
Лутър Стрейндж е и сега действащият сенатор от Алабама, който обаче бе назначен по служебен път от губернатора на щата, за да замести Джеф Сешънс. Стрейндж е подкрепян от лидера на републиканското мнозинство в Сената – Мич МакКонъл и от 10 милиона долара, осигурени с готовност от партийния елит и близкия до него бизнес. Сенаторът бе подкрепен и от Майк Пенс.

Но най-важното – Лутър бе подкрепен и от президента Тръмп. С този си избор, Доналд застана до Мич МакКонъл срещу Стив Банън. Американският президент предпочете избора на естаблишмънта срещу автентично собствения си такъв. Предпочете републиканските ръководители пред републиканските избиратели (тъй като това делене още зее).

Ако Рой спечели, то това би се възприело като победа за религиозното дясно крило на републиканците в Сената. Това ще бъде победа на кандидата Тръмп срещу президента Тръмп.
Този сюжет обаче би довел и до по-трудно намиране на консенсус сред самите републиканци в Горната камара на Конгреса, където мнозинството им пред демократите си остава тънко. А наличието на по-малко условия за постигане на консенсус сред републиканските сенатори означава само пошли неща. Например, невъзможност за прокарването на законодателство, което да демонтира наследството на Обама (какъвто е настоящият случай с Обамакеър). Или пък смекчаване на републиканските законодателни инициативи, за да се компенсират липсващите гласове на републиканците с такива на демократите (и да се върви към би-партизъм).

Ако Лутер победи, това ще е по-скоро победа за естабилшмънта на партията. И победа за президента Тръмп срещу кандидата Тръмп. А в Сената ще се озове човек с прогнозируем и дисциплиниран глас. Но това ще доведе и до онова ценностно обезличаване на елита на партията, което е в основата на бунта на републиканските избиратели. А основният риск пред Доналд е да не остави впечатлението сред феновете си, че естаблишмънтът го е кооптирал.

Та така или иначе, днес ще е жега в Алабама. Този път виновно няма да е слънцето, а конкуренцията между Рой Мур и Лутър Стрейндж за сенаторското място от щата.
Или тази между Доналд срещу Тръмп.

Оригинална публикация във Фейсбук

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!