НОВО

Нотр Дам, но не онази, която изгоря в понеделник

Когато френският поет Пол Клодел бил на осемнадесет години през 1886, той още смятал себе си за атеист, ала при все това посетил неохотно вечернята на Рождество в катедралата Нотр Дам. Тогава под купола на храма и пред Божия кръст, Клодел се заслушал в пеенето на...

Кен Фолет: Катедралите са сърцето на нашето европейско наследство

Уелският писател Кен Фолет, автор на бестселъра ,,Устоите на Земята" (разказ за строител на катедрали) споделя чувствата си след драмата в Париж пред френския всекидневник „Фигаро́“.ФИГАРО: Като писател, каква беше реакцията ви, когато разбрахте за инцидента в...

Новата партия на Фараж или посмъртно за партията на Камерън

Много вода изтече през последните пет години и вероятно мнозина вече са забравили кой спечели последните европейски избори във Великобритания. Тогава управляващата консервативна партия водена от Дейвид Камерън изгуби, оставайки на трето място след лейбъристите и… UKIP...

Когато лумнат катедралите

„Нотр Дам“ изгоря, между другото не за първи път. Изгоря донякъде. Спасиха едно-друго, друго-трето не успяха. Как стана тоя сакатлък? Рано е да се каже. Но макар че още докато пожарната не беше отишла на място, вече се застраховаха, че „няма човешки фактор“,...

Изобличител на истината или престъпник е Джулиан Асандж

Герой или злодей е основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж? Тази тема коментираха в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Петър Волгин и международният анализатор и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Кристиян Шкварек. Вижте целия...

Дупка зее в сърцето на Европа

Дано в тази трагична нощ повече хора са си дали сметка колко пуста и празна е европейската цивилизация без християнското си наследство. Каква дупка зее в сърцето на Европа без благодатния покров на Божията Майка. Храмът е много повече от "архитектурен шедьовър",...

Няма хора, разбери

В продължение на предишния материал за листите и още по-предишния за АпартаментГейт, може да направим един извод (този от заглавието) От миналите статии изтекоха още няколко имотни сделки и цялата ситуация вече напомня на епизод от  „документалната“ поредица „Yes,...

Три от най-абсурдните предложения на европейски политици

Изборите са моментът, в който гласоподавателите получават възможността да посочат тези политици, партии и идеи, които биха желали да видят реализирани в държавата си. На европейско равнище, обаче, изборите все по-често изглеждат като борба за надмощие над целия...

Евфемизмите на лъжата

Ех, тези евфемизми... Хора с “нетрадиционна сексуална ориентация”. А защо толкова много думи? “Противозаконно отнемане на имущество”. Точно с толкова ли много думи трябва да се нарече кражбата? Комунистът говори за “класова борба”, за класова омраза. Либералният му...

Стив Банън: Не вярвам в неолибералния модел.

Стив Банън е имал няколко живота: офицер от Военноморските сили на САЩ, продуцент на сериала “Сайнфелд” (най-печелившият ситком на всички времена), директор на консервативния сайт Breitbart News, после директор на кампанията и съветник на Доналд Тръмп. Червената нишка...

Доналд срещу Тръмп

Време за четене: 4 мин.

Добре дошли в Алабама, щата на памука!

През деня температурите се очакват да стигнат до 31 градуса, но времето ще се усеща като още по-топло, тъй като днес е вторият (и последен) кръг от първичните избори на републиканците в щата. Залогът – мястото в Сената на Джеф Сешънс, който бе назначен от Доналд Тръмп за главен прокурор и Секретар на правосъдието. От 20 години насам квотата на Алабама за двете сенаторски места е плътно резервирана за републиканците.

Това прави вътрешните избори на републиканците в щата по-важни от предстоящия вот – декември месец, срещу представителя на демократите. Въпросът тук е не дали, а с колко републиканският кандидат ще натупа демократическия. Само Рой Мур, класиралият се на първо място сред кандидатите на GOP от първия кръг от вътрешните за партията избори, взе на практика толкова гласа, колкото всичките 8 претенденти на демократите получиха общо.

Но тези избори са интересни поради друга причина. А именно, защото в тях Доналд Тръмп ще се яви срещу Доналд Тръмп. За какво става въпрос?

Споменатия Рой Мур е всичко това, което олицетворяваше електоралния бунт на републиканците срещу естаблишмънта на партията. Заради Рой и другите момчета като него Доналд стана президентът Тръмп. А кой е господин Мур?

Рой Мур е известен в щата не само заради това, че отива да гласува на четири крака. Не става дума за дълбока глътка, а за Сеси, любимата му кафяво-бяла кобила. Бивш главен съдия на Алабама, той е бил „оттеглян“ от тази му длъжност два пъти. Първият път, понеже инсталира 10-те Божи заповеди в съдебната зала и отказва да ги премахне, въпреки разпореждане на Федералния съд. Вторият път, тъй като отказва да издава разрешение за гей-бракове на жителите от щата.

Ако можем да обобщим, Рой вярва, че Божият закон е по-висш от човешкия. Смята, че САЩ са възникнали на християнска основа, поради което мюсюлмани нямат право да бъдат избирани в Конгреса. И, разбира се, че всяка сесия на Върховния щадски съд трябва да започва с молитва.

Кандидатурата му за сенаторското място е подкрепена от Стив Банън (бившият главен стратег и съветник на Тръмп), Бен Карсън, Сара Пейлин и дошлия специално за кампанията му от Великобритания Найджъл Фараж. Това бе националистическата, протекционистична и изолационистка квота от екипа на Доналд.

Основен конкурент на Рой Мур във втория и финален избор за партията днес е Лутър Стрейндж. А кой е господин Стрейндж?

Ако видите някой сенатор, който стърчи с една глава над колегите си, то това със сигурност е Лутър. Преди да стане известен обаче с това, че е най-високият обитател на Горната камара на Конгреса, Лутър Стрейндж – като бивш главен прокурор на Алабама, си спечели име с антагонизма си спрямо политиките на Обама.

Лутър първо заведе дело срещу приложимостта на Обамакеър в щата, за който има юрисдикция. А когато администрацията на бившия американски президент разреши на трансджендър хората да ползват тоалетните от държавните училища според самовъзприемането си, Лутър бе повече от щастлив да сложи своя подпис в ново дело срещу екипа на Обама. Накрая защити и всички онези хора в Алабама, чиито религиозни вярвания не им позволяват да продават презервативи.
Лутър Стрейндж е и сега действащият сенатор от Алабама, който обаче бе назначен по служебен път от губернатора на щата, за да замести Джеф Сешънс. Стрейндж е подкрепян от лидера на републиканското мнозинство в Сената – Мич МакКонъл и от 10 милиона долара, осигурени с готовност от партийния елит и близкия до него бизнес. Сенаторът бе подкрепен и от Майк Пенс.

Но най-важното – Лутър бе подкрепен и от президента Тръмп. С този си избор, Доналд застана до Мич МакКонъл срещу Стив Банън. Американският президент предпочете избора на естаблишмънта срещу автентично собствения си такъв. Предпочете републиканските ръководители пред републиканските избиратели (тъй като това делене още зее).

Ако Рой спечели, то това би се възприело като победа за религиозното дясно крило на републиканците в Сената. Това ще бъде победа на кандидата Тръмп срещу президента Тръмп.
Този сюжет обаче би довел и до по-трудно намиране на консенсус сред самите републиканци в Горната камара на Конгреса, където мнозинството им пред демократите си остава тънко. А наличието на по-малко условия за постигане на консенсус сред републиканските сенатори означава само пошли неща. Например, невъзможност за прокарването на законодателство, което да демонтира наследството на Обама (какъвто е настоящият случай с Обамакеър). Или пък смекчаване на републиканските законодателни инициативи, за да се компенсират липсващите гласове на републиканците с такива на демократите (и да се върви към би-партизъм).

Ако Лутер победи, това ще е по-скоро победа за естабилшмънта на партията. И победа за президента Тръмп срещу кандидата Тръмп. А в Сената ще се озове човек с прогнозируем и дисциплиниран глас. Но това ще доведе и до онова ценностно обезличаване на елита на партията, което е в основата на бунта на републиканските избиратели. А основният риск пред Доналд е да не остави впечатлението сред феновете си, че естаблишмънтът го е кооптирал.

Та така или иначе, днес ще е жега в Алабама. Този път виновно няма да е слънцето, а конкуренцията между Рой Мур и Лутър Стрейндж за сенаторското място от щата.
Или тази между Доналд срещу Тръмп.

Оригинална публикация във Фейсбук

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!