Дупка зее в сърцето на Европа

Дано в тази трагична нощ повече хора са си дали сметка колко пуста и празна е европейската цивилизация без християнското си наследство. Каква дупка зее в сърцето на Европа без благодатния покров на Божията Майка.

Храмът е много повече от “архитектурен шедьовър”, “историческо място” и “туристически обект”. Той е преди всичко дом Божи – дом на онзи Дух, който вдъхва живот на материята и я прави да плаче и да се радва. Едва ли човечеството би потънало в такава скръб за някой от замъците по Лоара, центъра Помпиду, Операта Гарние или Триумфалната арка. Със сигурност парижани, които нощес пееха на колене Аве Мария по улиците на Латинския квартал днес са по-тъжни, но и по-силни от вчера.

Камъкът ще бъде издигнат отново, фреските изписани, златният варак положен и стъклописите отново ще изгреят в пълното си вълшебство. Може би целият християнски свят ще сплете ръце в това дело. Богатий с парите, учений с ума…Това е по силата на човеците. Било е и ще бъде.

Идва седмицата на Онзи Храм, който разрушен се въздигна за три дни. Да помислим за разликата между храмовете от камък и Храма от Дух. Този е, който прави Европа вечна и непобедима.

Йоан 2:19-21

Споделете:
Борис Станимиров
Борис Станимиров

От 2000 до 2004 г. зам. председател на Европейските млади консерватори (EYC) под патронажа на Маргарет Тачър. Председател на клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет“ към Съюза на възпитаниците на Военното на Н.В. училище. Член на УС на Българската генеалогична федерация. бивш народен представител, зам-председател на комисията по външна политика в 43-то Народно Събрание, член на комисията за българите в чужбина.