Евро или не?

Приемането на еврото в България беше една от най-актуалните теми през изминалата седмица. Не защото има някакво реално развитие, а заради страховете, породени от някои действия на управляващите. Ще има ли промяна на курса на лева към еврото? Ще падне ли борда? Има ли опасност за парите ни и какво можем да направим, за да ги защитим? Ето моите размисли, без страсти, по темата.

Точно преди година написах една статия, в която дадох моето виждане за предимствата и недостатъците от приемане на еврото в България. Написах я, за да споделя моето мнение. Исках да накарам хората да се замислят отвъд първосигналните страхове, които им пробутваха. Не съм предполагал, че година по-късно темата ще е толкова актуална, макар и по различни причини. Може да я прочете отново, тъй като всичко написано е актуално и не мисля да го повтарям сега.

Страхът от тъмното и еврото в България

Страховете рядко са рационални. Това, че не са рационални, обаче, не означава, че са необясними. Страхът от непознатото и неизвестното е характерен за всички хора. Страхът от тъмното го има при почти всички деца. А правителството ни често действа на тъмно. Няма навика да обяснява предварително смисъла на дадено действие. Прави го да изглежда някак тайно. А щом е тайно, сигурно има за цел да скрие нещо лошо, нали? Дали е така в случая с внесеното, без никаква разяснителна кампания, предложение за поправка на закона, определящ фиксирания курс на лева? Да видим.

Защо се прави промяната?

Промяната е техническа и необходима, за да влезем в ERM II. Добре щеше да е, ако някой го беше обяснил ясно, преди да се внесе предложението за поправка. Но вместо превенция на страховете с разяснение, при нас нещата се случват гасене на пожари с кризисен PR. Не за пръв път се създават излишни страхове, заради предприемане на действия без разяснения. Едва ли ще е за последен.

Нормално е този подход да предизвика притеснения, че се готви нещо задкулисно срещу хората и в полза на определени близки кръгове. Това се е случвало не веднъж през последните години и е логично хората да са притеснени. Човек се страхува от неизвестното. Страхува се от нещата, които не разбира. Страхува се от тъмното. И не вярва на политиците. И има всички основания за това.

Възможно ли е наистина да се готви отмяна на валутния борд? Възможно ли е да се промени курса и да има обезценка на лева? Всичко е възможно. Не само в България, а по принцип. Въпросът е до каква степен е вероятно.

Основните тревоги, свързани с приемане на еврото в България

Ще разгледам много на кратко основните въпроси, свързани с приемането на еврото, които тревожат хората. Ще го направя само в контекста на последните събития. Не виждам смисъл да повтарям всичко, което съм казал преди 1 година. Това не значи, че не е актуално. Напротив! Съвсем актуално е. Мнението ми е, че приемането на еврото носи повече позитиви, отколкото негативи за България. Аргументите си съм ги написал преди година. Със сигурност има несъгласни. И това всъщност е хубаво.

Ще падне ли валутният борд?

Накратко не. Вероятността това се случи, според мен, е изключително ниска. Не и ако имаме намерение наистина да влезем в Еврозоната и да приемем еврото в България. До момента това не се е случило в нито една държава, приела еврото в състояние на валутен борд. А такива са Литва, Естония и Кипър.

Готвят ли ни промяна на курса при приемане на еврото в България?

Накратко не. Не очаквам промяна на курса. Или поне не и значителна. Ако това се случи, няма да имаме никакъв шанс да отговорим на изискванията за влизане в Еврозоната. Не мога напълно да изключа външен натиск за промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото. Но и не мисля, че ще е силен и успешен. Участието в ERM II позволява курсът на националната валута спрямо еврото да се колебае в граници ±15% от договорения курс между ЕЦБ и присъединилата се страна. Това ограничава дори теоретичната възможност за обезценка на лева над 15%. Не е малко, но не са и апокалиптичните картини, които се предлагат от медии и политици, жадни за внимание.

Да вярваме ли на обещанията на политиците?

Накартко не. Никой не може да ви даде това, което политик може да ви обещае! Не вярвам на политиците. Нямам предвид само на сегашните, а на всички политици. Недоверието ми не се ограничава само до българските политици. Интернационално е.

приемане еврото в България опасности

Дори да приемем, че сегашните политици са много добронамерени, те не са вечни. Не съм убеден, че финансовият министър и управителят на БНБ ще са същите, когато се приема еврото. Каква стойност биха имали техните обещания, тогава? Ами ако ни управляват неграмотни популисти, чиято платформа и убеждения не са проевропейски, а националистически? За съжаление, вероятността това да се случи съществува, макар засега да не е голяма.

Трябва ли да има референдум за приемане на еврото в България?

Категорично не! Ако се организира референдум, каквито нагласи има, на него масово ще гласуват хора, които „искат, но нямат желание“, а още по-малко понятие за реалните предимства и недостатъци на една такова решение. Да не говорим за патриотичната струна, на която задължително ще засвирят определени политици. Разяснителна кампания едва ли ще бъде проведена, а още по-малко разбрана. Решението от такъв референдум ще бъде взето на база страх и други емоции, а не на основата на рационални аргументи.

Сигурно много хора ми се ядосват, как може да подценявам народа. Народът трябва да се произнесе! Всъщност народът вече се е произнесъл. И се произнася на всеки няколко години на парламентарните избори. Тези, за които се е произнесъл носят отговорността и (чисто теоретично!) би трябвало да могат отговоно да вземат подобни решения. Те (би трябвало) да са от тяхната компетенция. Затова са избрани. Затова получават заплати. За да вземат обосновани и отговорни решения, които да обясняват и комуникират добре. Не, за да абдикират при всяко по-трудно решение, маскирайки абдикацията като всенародно допитване. Звучи добре, но не върши работа.

Колко струва решението на парламента за курса на лева при приемане на еврото в България?

Не много. За да потуши пожара и да успокои страстите, на 30.01.2020 парламентът реши, че България ще се откаже от присъединяване към еврозоната, ако не успее да договори влизане при сегашния фиксиран валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583. На пръв поглед това гарантира всичко. Само на пръв поглед обаче.

Решението на парламента е политическо. То е просто декларация. Лозунг. Обещание. Вече споделих мнението си за вярата ми в обещанията на политиците. Решението няма силата на закон и много лесно може да бъде променено. Например от друго мнозинство в следващ парламент, какъвто вероятно ще има през 2021 година, освен ако няма предсрочен вот. Няма шанс да приемем еврото до тогава. Знаем също как настоящите депутати променят напълно позициите си. Понякога между две заседания. Понякога по-бързо. Всичко се променя след един или няколко протеста на жълтите павета.

Как да защитим парите си?

Според мен има само две важни условия, за да го направите:

  1. Научете се сами да се грижите за парите си. Отделете време, за да усвоите базовите финансови умения. Не разчитайте на никого, освен на себе си. Никой няма да се грижи по-добре за вашите пари от вас самите. Затова и девизът на блога ми е „Вашите пари – във вашите ръце!“ Никой няма причина да го прави по-добре от вас.
  2. Първо мислете, после действайте. Почти всички решения, взети под влияние на силни емоции, са грешни. Не само финансовите, но особено те. А най-силната емоция е страхът. Той винаги ни кара да действаме първосигнално. Обикновено това се оказва грешка. Обикновено, когато го разберем е твърде късно.

Да обърнем ли левовете в евро?

Зависи. Има смисъл да държите дългосрочни спестявания в евро, само ако са с хоризонт от поне 5 или повече години. Обръщането на ежедневни суми от лева в евро и пак в лева, за да ги харчите, ще ви донесе само гарантирана загуба от курсовите разлики.

Държането на евро на депозит в български банкови сметки не е абсолютна гаранция срещу обезценката им. Няма да е прецедент, ако при промяна на курса валутните депозити в банките се превалутират в левове по новия курс. Случвало се е по света, макар и при други обстоятелства. Смятам, че това е много малко вероятно да се случи, но е важно да знаете, че съществува такава възможност.

Как аз защитавам парите си?

Много просто – инвестирам ги. Направил съм си инвестиционен портфейл, който ми дава стравнително висока сигурност и незавсимост. Не е сложен. Състои се от инвестиции в акцииимоти и заеми в P2P платформи. Горе-долу разпределени по равно – около 1/3 от всеки актив. Имам и малко физическо злато, което за мен е по-скоро застраховка срещу финансови катаклизми и тотален срив на финансовата система. Не очаквам доходност от него. Не го купувам с цел продажба.

Разбира се това е доста опростено, но според мен е много по-сигурно, отколкото да държите парите си на депозит, от който реално губите. И преди да се втурнете да инвестирате всичко, имайте предвид, че е важно първо да се образовате. Важно е да научите основните принципи на инвестирането. Не са толкова сложни, но е важно да ги знаете и разбирате. Първо четете, после действайте. Обратното излиза скъпо.

Да вярвате ли на всичко, което прочетохте?

Накратко не. Това е мое лично мнение, което може изобщо да не е вярно. Постарал съм се да е максимално обективно и аргументирано, но това не гарантира, че е вярно. Аз не съм инвестиционен консултант, а доморасъл инвеститор. Това, което е подходящо за мен, в моята житейска и финансова ситуация, може изобщо да не е подходящо за вас.


Оригинална публикация Vivainvest

Споделете:
Стойчо Недев
Стойчо Недев

Предприемач с над 25 годишен опит, основно в сферата на Информационните технологии. Съосновател на ДАВИД Холдинг АД. Индивидуален инвеститор и финтех експерт.