Еврофедералисти срещу Фронтекс


След „меркелското“ лято на 2015-та година се даде възможност за първи път една от не-бюрократичните агенции на ЕС да се прояви, нещо с което можеше да се покаже на популистката вълна тогава, че обединена Европа реално пази и я е грижа за гражданите.Става дума за Фронтекс/FRONTEX или Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чийто главна цел е да пази външните граници на ЕС. През 2016-та година беше гласуван допълнителен мандат и права на агенцията да има повече правомощия в борбата на увеличената нелегална имиграция, която вече беше проблем за цяла Европа. Първото спускане на агенцията даже беше в България през Октомври 2016 година, като е добре да си припомним, че нашата граница беше една от най-непропускливите такива.

В разгара на кризата тогава, левите и прогресивните гласове из цяла Европа искаха да приемем колкото се може повече имигранти и бежанци, къде истински такива, къде икономически мигранти, къде терористи. Европейските лидери обаче може би за първи път от много време взеха страна на гражданите на ЕС, отколкото на хора, които по никакъв начин нямат общо с Европа и не саботираха открито работата на граничните агенции – национални и интернационални. Саботажа беше оставен на НПО-та и активисти.За съжаление последните години имаше обрат в тази позиция и постоянно има атаки върху Фронтекс/FRONTEX – иронично най-много идваха от политици и организации, които можем да смятаме за евро-федералисти и анти-националистични.

Иронично е защото по подразбиране една пан-европейска агенция като Фронтекс/FRONTEX би трябвало да бъде подкрепена най-много от евро-федералистите, защото тя е пример за реално работещ ЕС, а не просто абстрактната бюрокрация, която повечето хора виждат и си представят. Либералите и прогресивните обаче имат само абстрактно виждане за ЕС, не случайно те и бягат от темата за европейска армия – другото нещо, което реално бавно би довело до евро-федерализъм. Реално те не искат да направят нищо по въпроса, дори на своите цели, но винаги искат някаква фиктивна морална победа.

Преди дни Гай Верхофстадт(лидер на либералите в европарламента и виден представител и идол на евро-федералистите) в туитър се възмущава, че Фронтекс/FRONTEX закупва, разработва и обновява техниката си1. Това сочене с пръст е доказателство за моралната импотентност на прогресивните, като дори и те не разбират как ще се стигне(ако въобще е възможно) до евро-федерализъм. Все пак трябва европейци за този процес, а агенцията работи именно за да има по-малко не-европейци в ЕС. Либералите и прогресивните в техния вечен дисонанс и анти-действие манталитет получават конвулси, когато Русия си обновява арсенала, но също пищят, когато една от малкото агенции на ЕС извършваща реална наземна дейност подобрява оборудването си.

С годините прогресивната НПО индустрия постоянно правеше доклади с изричната цел да саботира агенцията, защото си върши работата2. Едно е отделни случай да се наказват(всяка силова агенция или структура ще има този проблем), но тук целта е да се накарат европейски политици реално да кастрират работния процес, което единствено може да доведе до изплъзване на нелегални имигранти към вътрешността на Европа.

Ако гражданите на ЕС с прогресивни виждания реално знаеха какво правят или за какво се борят, то те нямаше да саботират един от малкото пан-европейски дейности на ЕС.

Фалшивия морал на бюрократичния ум се отдава лесно на техните виждания и идеали, но реалното извършване на физическа работа с ръце и хора намясто е от съвсем друго естество – анти-пасивно такова. С оглед атаките срещу работата на агенцията може да заключим, че там работят хора с по-консервативна диспозиция, което е рядкост в обичайните ЕС институций и агенции. Всъщност това е реалното нещо, което плаши либерали като Верхофстадт. Те се страхуват да изгубят монопола си върху про-ЕС дискурса, на който се радваха десетилетия наред. Сигурно се будят от съня си и се питат „какво ще правим ако си имаме Орбан вкъщи“, като под „вкъщи“ имаме впредвид европейските институции, а те си ги смятат тези институции за свои по рождение на идеологията си. Може би с времето ще разберат, че не са само техни. 


  1. https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1400198540014596111
  2. Статии по темата : https://www.dailysabah.com/politics/eu-affairs/ngos-file-case-against-frontex-for-violating-migrants-rights
    https://euobserver.com/migration/148878
    https://www.dw.com/en/eu-auditors-say-frontex-border-agency-failing-to-fulfill-its-duties/a-57807743
Споделете:
Христо Миладинов
Христо Миладинов

Завършил бакалавър „Политология“ и учи магистър „Средновековна История“ в Софийския университет “ Св. Климент Охридски“. Работи в топ международната фирма за статистика на retail продажби. Интересува се от онлайн субкултурите на крайнодесните и крайнолевите идеологии