НОВО

Нотр Дам, но не онази, която изгоря в понеделник

Когато френският поет Пол Клодел бил на осемнадесет години през 1886, той още смятал себе си за атеист, ала при все това посетил неохотно вечернята на Рождество в катедралата Нотр Дам. Тогава под купола на храма и пред Божия кръст, Клодел се заслушал в пеенето на...

Кен Фолет: Катедралите са сърцето на нашето европейско наследство

Уелският писател Кен Фолет, автор на бестселъра ,,Устоите на Земята" (разказ за строител на катедрали) споделя чувствата си след драмата в Париж пред френския всекидневник „Фигаро́“.ФИГАРО: Като писател, каква беше реакцията ви, когато разбрахте за инцидента в...

Новата партия на Фараж или посмъртно за партията на Камерън

Много вода изтече през последните пет години и вероятно мнозина вече са забравили кой спечели последните европейски избори във Великобритания. Тогава управляващата консервативна партия водена от Дейвид Камерън изгуби, оставайки на трето място след лейбъристите и… UKIP...

Когато лумнат катедралите

„Нотр Дам“ изгоря, между другото не за първи път. Изгоря донякъде. Спасиха едно-друго, друго-трето не успяха. Как стана тоя сакатлък? Рано е да се каже. Но макар че още докато пожарната не беше отишла на място, вече се застраховаха, че „няма човешки фактор“,...

Изобличител на истината или престъпник е Джулиан Асандж

Герой или злодей е основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж? Тази тема коментираха в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Петър Волгин и международният анализатор и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Кристиян Шкварек. Вижте целия...

Дупка зее в сърцето на Европа

Дано в тази трагична нощ повече хора са си дали сметка колко пуста и празна е европейската цивилизация без християнското си наследство. Каква дупка зее в сърцето на Европа без благодатния покров на Божията Майка. Храмът е много повече от "архитектурен шедьовър",...

Няма хора, разбери

В продължение на предишния материал за листите и още по-предишния за АпартаментГейт, може да направим един извод (този от заглавието) От миналите статии изтекоха още няколко имотни сделки и цялата ситуация вече напомня на епизод от  „документалната“ поредица „Yes,...

Три от най-абсурдните предложения на европейски политици

Изборите са моментът, в който гласоподавателите получават възможността да посочат тези политици, партии и идеи, които биха желали да видят реализирани в държавата си. На европейско равнище, обаче, изборите все по-често изглеждат като борба за надмощие над целия...

Евфемизмите на лъжата

Ех, тези евфемизми... Хора с “нетрадиционна сексуална ориентация”. А защо толкова много думи? “Противозаконно отнемане на имущество”. Точно с толкова ли много думи трябва да се нарече кражбата? Комунистът говори за “класова борба”, за класова омраза. Либералният му...

Стив Банън: Не вярвам в неолибералния модел.

Стив Банън е имал няколко живота: офицер от Военноморските сили на САЩ, продуцент на сериала “Сайнфелд” (най-печелившият ситком на всички времена), директор на консервативния сайт Breitbart News, после директор на кампанията и съветник на Доналд Тръмп. Червената нишка...

Далеч от ДПС

Време за четене: 4 мин.

Преди година написах коментар “Тъжно за ДПС”.  В него обясних, че с политиката си на подкрепа за БСП, ДПС ще си нанесе толкова силен удар, че в идващите години ще участва в българския политически живот от ъгъла на политическата сцена.

ДПС задмина всички мои очаквания и се омаза от главата до петите.

Не можеш да си национално отговорна либерална партия, когато за повече от година и при очевидна несъстоятелност даваш:

– твърдата си подкрепа за БСП и правителството на Орешарски, което е най-слабото българско правителство от времето на Беров и Виденов.

– твърдата си подкрепа за депутата Пеевски, човек предизвикал две национални кризи –  с желанието си да оглави ДАНС  и сега, когато с помощта на държавата съсече доскорошния си сътрапезник Цветан Василев и раздруса банковата система.

Всъщност, всичко това стана под благия поглед на Местан и Доган.

Само тези два примера, а те са само малка част от редицата “заслуги” на Движението, са достатъчни за да е ясно, че не трябва да има повече политически сватби с ДПС.

Движението е заслужило заслужена почивка.

Защото ДПС като една Горгона на българския политически живот чака нов партньор да я погледне, след като вкамени БСП. Много е вероятно ГЕРБ да се изкуши да отправи поглед към медузата и да го застигне същата участ.

Всички политически играчи трябва да са наясно, че нова сватба с ДПС  води да същата политическа съдба, която сполетя БСП и Атака – нещо, което много прилича на разгром.

Пък ДПС дали е, или не е, застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, по думите на г-н Местан, дали е Горгона, която чака да бъде погледната от нов политически партньор, за да го вкамени, ще оставим на преценката на историята.

Но човешката оценка е ясна като две и две.

Само заради това, че ДПС остана зад Пеевски и Орешарски, както и зад БСП е достатъчно за да мине за дълго в опозиция.

Защото центристката либерална партия целенасочено и съзнателно, и в голяма степен цинично подкрепяше и подкрепя политики, които изглеждат в интерес на тесен кръг от българското общество.

Всъщност ДПС получи вече червен картон, защото коалицията с Атака и БСП се разпадна под напора на некомпетентността, двуличието, кадруването и задкулисието. Но и тази политика, чиято отговорност е и на ДПС, освен на БСП и Атака, върна България години назад.

И идва моментът на равносметка не на самодоволство, а то се излъчва от всеки политически представител на тази партия.

И защо е това самодоволство? Вероятно си представят поредната балансираща роля в новото НС. Нови министри и заместник-министри, нови шефове на агенции, нови възлови позиции в структурите на властта. Ами ако нещата този път не се получат?

Защото докато пазят  Пеевски, като нещо най-свидно, за тях пътят е само в една посока, към ъгъла на политическата сцена.

КОЙ остави депутата Пеевски седмици наред да клати държавата, да ползва службите и прокуратурата в една икономическа битка в която залог бе и е всеки български гражданин? Нито дума по въпроса. Показателно.

Затова е добре малко да смирят тона и да се огледат. Днешна България не е България от близкото минало. Така че с поздравления за изборния успех през май, нека да е ясно, че той ще е доста по-различен през октомври. И не като абсолютни числа, а като диагноза. Защото ДПС ще си вземете своето.

Но и защото няма как да избягат от истината, а тя е, че носят отговорност за всичко случило се от последните парламентарни избори насам. Носят отговорност.

Вярно е и другото. ДПС има гарантирани гласове.И точно това е в основата на всички им проблеми, а от там и на самото ръководство на тази партия. Когато имаш гарантиран вот, това те поставя в коренно различна ситуация. С годините тази ситуация повреди “рецепторите” на ДПС и те вече не отчитат реалностите на България.

Може ли България да бъде управлявана от такава коалиция, в която ДПС да няма балансираща роля?

Отговорът е в ръцете на ГЕРБ. И на Реформаторите. Ще поискат ли (могат ли) да управляват без ДПС.

Мисля си, все пак, че поуката е очевидна.

Далеч от ДПС, далеч от Пеевски, далеч от Местан, далеч от Доган!

Колкото по-далеч, толкова по-добре.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!