НОВО

Роби ли сме на Брюксел и Вашингтон?

2019-та година. Пътувам към любима дестинация - Русе. Градът ни с най-западноевропейски и бутиков облик. Град, който изглежда като класическа музика (в случай, че класическата музика изглеждаше някак). Само в историческия си център, разбира се. За пръв път, обаче, ми...

Иво Инджов: Никой не се възползва от изхабяването на ГЕРБ

Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Експерт по политически комуникации. Кой е големият победител на изборите? На местните избори нямаше голям победител. Спечели ГЕРБ, защото доминира отчетливо в битката за кметове на общини и...

Всички обичат Радев

Политическата и не толкова обществена драма с назначаването на нов главен прокурор е на път към своя край. Въпреки, че в четвъртък държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за нов първи обвинител и вместо това подписа указ за...

Вредата от данъчната хармонизация

В телевизионно интервю, новият икономически еврокомисар Паоло Джентилони сподели, че не било нормално в ЕС да има единна валута и една централна банка, а в същото време във всяка страна да има различно данъчно облагане.  Той изрично посочи, че не може в България...

Бюджет 2020: Първи впечатления

Министерски съвет одобри държавния бюджет за 2020 г. Малко първи впечатления: За моя изненада, Бюджет 2020 е подобрение спрямо Бюджет 2019, който беше позициониран силно в ляво. Та този път, освен негативните, ще изброя и някои позитивни страни на бюджета:...

Бюджет 2020: Без изненади

В проектобюджета за 2020-а не се виждат изненади, спрямо предварителните очаквания. Параметрите и от приходната част, и от разходната бяха очаквани. Важно е да се отбележи положителния факт, че няма промяна в размера на данъчните ставки и размера на осигурителните...

Стопанската немощ на социализма

“...стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставане в структурното и технологичното обновяване на икономиката вследствие на груби грешки в стопанската и инвестиционната политика, застрашително нарастване на външния дълг, увеличаване на инфлацията,...

Един необикновен ден преди 30 години

Не бива да се бърка денят 10 ноември 1989 с прехода или пък с други последващи събития, които като цяло наричаме „демокрацията“. Денят си е ден, докато преходът и демокрацията са разтегливи понятия, на които все още не са сложили окончателни граници в пространството и...

Неизбежният икономически колапс е истинският спасител на България от комунизма

Датата 10 ноември е ключова в новата българска история. Не защото един политически режим е сменен с друг или защото след десетилетия еднолично управление Тодор Живков е свален от власт. Тези събития носят своята историческа важност спрямо съответния период. 30 години...

Огледалото на Прехода или Политикът на Шрьодингер

Време за четене: 6 мин.

Време за четене: 6 мин. Слави Трифонов в политиката – рубриката “Сблъсък” Кристиян Шкварек и Николай Облаков

Споделете чрез

Далеч от ДПС

Време за четене: 4 мин.

Преди година написах коментар “Тъжно за ДПС”.  В него обясних, че с политиката си на подкрепа за БСП, ДПС ще си нанесе толкова силен удар, че в идващите години ще участва в българския политически живот от ъгъла на политическата сцена.

ДПС задмина всички мои очаквания и се омаза от главата до петите.

Не можеш да си национално отговорна либерална партия, когато за повече от година и при очевидна несъстоятелност даваш:

– твърдата си подкрепа за БСП и правителството на Орешарски, което е най-слабото българско правителство от времето на Беров и Виденов.

– твърдата си подкрепа за депутата Пеевски, човек предизвикал две национални кризи –  с желанието си да оглави ДАНС  и сега, когато с помощта на държавата съсече доскорошния си сътрапезник Цветан Василев и раздруса банковата система.

Всъщност, всичко това стана под благия поглед на Местан и Доган.

Само тези два примера, а те са само малка част от редицата “заслуги” на Движението, са достатъчни за да е ясно, че не трябва да има повече политически сватби с ДПС.

Движението е заслужило заслужена почивка.

Защото ДПС като една Горгона на българския политически живот чака нов партньор да я погледне, след като вкамени БСП. Много е вероятно ГЕРБ да се изкуши да отправи поглед към медузата и да го застигне същата участ.

Всички политически играчи трябва да са наясно, че нова сватба с ДПС  води да същата политическа съдба, която сполетя БСП и Атака – нещо, което много прилича на разгром.

Пък ДПС дали е, или не е, застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, по думите на г-н Местан, дали е Горгона, която чака да бъде погледната от нов политически партньор, за да го вкамени, ще оставим на преценката на историята.

Но човешката оценка е ясна като две и две.

Само заради това, че ДПС остана зад Пеевски и Орешарски, както и зад БСП е достатъчно за да мине за дълго в опозиция.

Защото центристката либерална партия целенасочено и съзнателно, и в голяма степен цинично подкрепяше и подкрепя политики, които изглеждат в интерес на тесен кръг от българското общество.

Всъщност ДПС получи вече червен картон, защото коалицията с Атака и БСП се разпадна под напора на некомпетентността, двуличието, кадруването и задкулисието. Но и тази политика, чиято отговорност е и на ДПС, освен на БСП и Атака, върна България години назад.

И идва моментът на равносметка не на самодоволство, а то се излъчва от всеки политически представител на тази партия.

И защо е това самодоволство? Вероятно си представят поредната балансираща роля в новото НС. Нови министри и заместник-министри, нови шефове на агенции, нови възлови позиции в структурите на властта. Ами ако нещата този път не се получат?

Защото докато пазят  Пеевски, като нещо най-свидно, за тях пътят е само в една посока, към ъгъла на политическата сцена.

КОЙ остави депутата Пеевски седмици наред да клати държавата, да ползва службите и прокуратурата в една икономическа битка в която залог бе и е всеки български гражданин? Нито дума по въпроса. Показателно.

Затова е добре малко да смирят тона и да се огледат. Днешна България не е България от близкото минало. Така че с поздравления за изборния успех през май, нека да е ясно, че той ще е доста по-различен през октомври. И не като абсолютни числа, а като диагноза. Защото ДПС ще си вземете своето.

Но и защото няма как да избягат от истината, а тя е, че носят отговорност за всичко случило се от последните парламентарни избори насам. Носят отговорност.

Вярно е и другото. ДПС има гарантирани гласове.И точно това е в основата на всички им проблеми, а от там и на самото ръководство на тази партия. Когато имаш гарантиран вот, това те поставя в коренно различна ситуация. С годините тази ситуация повреди “рецепторите” на ДПС и те вече не отчитат реалностите на България.

Може ли България да бъде управлявана от такава коалиция, в която ДПС да няма балансираща роля?

Отговорът е в ръцете на ГЕРБ. И на Реформаторите. Ще поискат ли (могат ли) да управляват без ДПС.

Мисля си, все пак, че поуката е очевидна.

Далеч от ДПС, далеч от Пеевски, далеч от Местан, далеч от Доган!

Колкото по-далеч, толкова по-добре.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!