fbpx

Македония и хибридната война

Време за четене: 3 мин.

До преди месец най-тиражираната на Балканите новина в сферата на международните отношения бе т. нар. Албанска платформа. Тя се превърна в основния фактор за противоконституционните действия на президента на Република Македония, който отказа поради нея да даде мандат за съставяне правителство на лидера на опозицията Зоран Заев. Естествено, след намесата на международната общност, в лицето на ЕС и САЩ, правителство се създаде, а от албанската платформа няма да се имплементира нито една от спорните точки, тъй като са нужни конституционни промени. Дестабилизация за жалост на някои геополитически центрове не се очаква. Албанската платформа инженерно бе създадена в кабинета на Никола Груевски от среди, които работят за дестабилизацията на полуострова.

Къде е албанската платформа сега? Опорката се изчерпа и всички забравихме за нея.

 

Скоро след това в  сръбска медия бе публикувана налудничава статия, според която Заев и премиерът на Албания Еди Рама искали да превърнат Република Македония в Илирида и да я албанизират (и да обявят война на Русия!), която по-късно бе препечатана в българската медия 24 часа – учебникарски пример за фалшиви новини.

Преди два дни медии в Република Македония написаха, че външният министър Димитров се е отказал от договореното в София подписване на Договора за добросъседство с България на връх 2 август, когато премиерите от двете страни на границата трябваше да проведат за първи път общо честване на Илинденско-Преображенското въстание като символ на добросъседство и знак на утвърждаване на общата ни история. Предложението на македонската страна е заради срещата на Адриатическата харта в Подгорица с участието на Майк Пенс срещата да се проведе на 1-ви, но за отказ или отлагане на подписване на договора въпрос не е повдиган.

Медиите в България отразиха тази новина, изписаха се куп статии.  В последствие новината се оказа невярна, външният министър Захариева отбеляза, че подобни индикации от правителството в Македония няма. Явно единственото останало оръжие на силите, които работят против дългоочакваното сближаване на двете държави и против истината, както и в полза на дестабилизацията, е създаването на фалшиви новини и разпространяването на хибридни опорни точки, диктувани от Белград и Москва, с медиен плацдарм във всички страни от Балканите.

 

Меко казано фрапантно бе изказването на народните представители от БСП Жаблянов и Христов, които се обявиха остро против подписване на Договора за добросъседство. Според Иво Христов: „Този договор е общ и декларативен и отстъпва по три най-важни важни за България въпроса: българския и сръбския характер на Македония…”.

Според господата депутати от партията наследница на БКП, в Договора за добросъседство българският интерес е признаването на сръбския характер на Македония.

Коя Македония – Вардарска, Пиринска, Егейска, питаме ние? Защото от същата партия наложиха позорната насилствена македонизация на Пиринския край. А и досега извинение за това национално предателство от същата партия няма. Прокситата на Москва и Белград са активирани и със зъби и нокти работят против подписването на договора и Европейския път на най-близките ни съседи. От нас зависи да сме на висотата на момента и да си свършим работата докрай.

Истината е на наша страна.

Споделете чрез

Предишен

Следващ