Хронология на една предизвестена смърт

„Това не е само здравна криза, това е национално бедствие” – това са думи на служебния министър на здравеопазването, изречени преди дни. На брифинга в МЗ Стойчо Кацаров се обърна с призив за обединение и ваксинация. До него бяха представители на съсловните организации – Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Български зъболекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации. „Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия народ от името на всички хора, ангажирани в здравната система”, заяви Кацаров. В края на пресконференцията министърът и всички експерти се хванаха прави за ръка, за да призоват обществото да бъде заедно и отговорно в ситуацията, което им действие породи поредна вълна от подигравки в социалните мрежи.

Преди две седмици беше въведен и зелен сертификат за всички дейности на закрито, включително заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини тип мол – над 300 кв.м (мярката не важи за хранителни магазини и аптеки), фитнес центрове и спортни зали, клубове. Сертификатът е цифрово доказателство, че човек е ваксиниран срещу COVID-19, преболедувал го е или е получил отрицателен резултат от тест. Той може да бъде на хартия или в цифров форма, съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Само шест месеца по-рано, пред Дарик радио, Кацаров  заявява: „Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация.” Тогава той оправя това си мнение в качеството на председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, допълвайки: „Цялата тази история с коронавируса повлия много на психиката на хората и на обществените отношения. В един момент този процес става неконтролируем и хората започват да го поставят като условие – като прокажените, едно време – това е психологически феномен.” Още по-фрапантна е тезата му, че: „Ако имунизираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят.

Редица държави са въвели „зелен сертификат”, но съществената разлика е, че това не се е случило от днес за утре, а с няколкомесечна подготовка, предоставяща възможност на населението на предприеме необходимите мерки, за да се сдобие с документа. Ако трябва да говорим в конкретика, май-юли беше най-подходящото време, за да стартира кампания, в която постоянно да се обяснява, че от еди коя си дата липсата на сертификат означава преустановяване на ежедневните дейности на всеки човек.

Какво обаче правеше през тези месеци министър Кацаров?

През май месец Кацаров издаде няколко безумни и взаимно противоречащи си заповеди – първо забрани зелените коридори за ваксинация, като разпореди от понеделник до четвъртък да се ваксинират само хора над 60 г., с което предизвика объркване и в самите медици. Дни след това два пъти издаде друга заповед – пусна румънците да влизат в България без тест, но забрави българите и постоянно пребиваващите у нас чужденци, които влизат от Румъния. В последствие разреши и на българите да влизат без тест, но пък тогава забрави техните близки с чужд произход и чужденците, които живеят в България постоянно.

Ваксинационна кампания нямаше…

В началото на юни служебният министър се зае и с „неотложни лични работи”. Уволни директорът на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, както и цялото ръководство, отправяйки им сериозни обвинения за източване на Здравната каса и извършване на незаконни трансплантации. „В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване, а резултатите от нея показват, че за ноември 2020 г. са отчетени над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са били. Тогава Кацаров заяви, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. „Всички реципиенти са представени за роднини на донорите от Израел, Япония, Германия и други страни, без в действителност да имат такава връзка с пациентите. Законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка“, бяха думите на Кацаров.  Болницата отхвърли всички обвинения, като от там заявиха, че са спазили стриктно всички условия при трансплантация от жив донор и са изискали и получили нотариално заверени документи за фамилност между донора и реципиента. „Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, защото се касае за чужденци“, гласеше позицията от “Лозенец “.

Ваксинационна кампания нямаше…

Но страшното, което беше логично следствие от уволнението на проф. Спасов, дойде месеци след това. 7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб при трансплантация в „Лозенец“, почина два дни след това. Трагичната новина оповести Деница Димитрова – майка на трансплантирано в лечебното заведение момиченце: Аз съм ужасена, отвратена и изумена как може да се случва това в България, след като 18 години се извършват чернодробни трансплантации в болница „Лозенец“ на деца. Откакто спряха трансплантациите в лечебното заведение заради отстраняването на проф. Любомир Спасов, това е второто дете, което си отива. Първото дори не стигна до трансплантация.” Още през юни месец родителите настояха да се вземат адекватни решения по казуса и попитаха кой ще оперира децата им.  „7-месечното бебе, което почина днес, от много време беше в лошо здравословно състояние. През тези месеци имаше донорски ситуации и трябваше да бъде оперирано, но в момента тук в България няма кой да извършва тези операции. От отстраняването на проф. Спасов до 26 октомври в цялата страна не е направена нито една чернодробна трансплантация на дете. Затова и искам оставката на д-р Стойчо Кацаров, от когото идва главният проблем. Той се е опитал да спре трансплантациите в УБ „Лозенец“ още преди 10 години чрез неговата неправителствена организация и сега като министър успя“, добави Димитрова.

Ваксинационна кампания нямаше…

Също в началото на месец юни, Кацаров отстрани и проф. Тодор Кантарджиев като директор на Центъра за заразни и паразитни болести. Мотивите, които тогава съобщи здравния министър бяха, че проф. Кантарджиев е навършил пенсионна възраст. Принудителното му пенсиониране тогава накара лекари и учени от Националния център по заразни и паразитни болести да излязат мирен протест с искане Кацаров да си преосмисли решението. Те пуснаха и подписка в защита на Кантарджиев, подчертавайки, че професорът работи година и половина безвъзмездно като член на НОЩ срещу пандемията от коронавирус и нас и има основна заслуга за разкриването на 30 мега ваксинационни пункта в цялата страна.

Ваксинационна кампания нямаше…

На 14.07 Кацаров уволни директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Формалната причина беше приключилата дни преди това проверка на НЗОК, която установи нарушения на обща стойност над 1 млн. лева. Отстраняването на проф. Балтов се случи, въпреки че спешният институт обжалва констатациите на касата за неправилно водена документация, пациенти фантоми и даване пари на ръка от пациенти за дейности, които се покриват от фонда. Самият здравен министър заяви, че той е един от  фиктивните пациенти на „Пирогов“, подписът му е фалшифициран, а епикризата му е зa чeрнoдрoбнa цирoзa. Оказа се, че нито работната диагноза, нито окончателната диагноза са цироза. Лекарите от „Пирогов“ заявиха, че работната е била остра или подостра чернодробна недостатъчност — напълно съвместима с клиничната пътека, която явно е цитирал Кацаров. Разбра се и, че данните от НЗОК са предварителни, въпреки че още докато течеше проверката Кацаров заяви на всеослушание по медиите, че има 900 случая на неправомерно взети пари в „Пирогов” и побърза да уволни Асен Балтов, изнасяйки и опирайки се на информация, която по процедура може да бъде обжалвана. При твърдения за административни нарушения задължително се дава възможност на болницата да изрази становището си, след което се налага наказание. Нищо такова не се случи.

Ваксинационна кампания нямаше…

Заради уволнението на проф. Балтов, рамката за снимки „Кацаров, оставка!“, която се появи във Фейсбук, за броени часове набра лавинообразна скорост.

През юли дарихме и 172 500 дози от ваксината Vaxzervria на кралство Бутан. Решението за дарението бе взето, поради залежаващите препарати с изтичащ срок на годност. Тогава директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов заяви, че причината е липсата на интерес от страна на населението ни да се ваксинира. Че няма никаква кампания от страна на МЗ, нищо не беше казано – нито от Кирилов, нито от Кацаров.

През август страната ни подписа споразумение с Кралство Норвегия за препродажба на дози 100 000 дози от ваксината Spikevax на Moderna Switzerland. В началото на септември беше решено да дарим 50 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“ на Босна и Херцеговина, както и 51 480 дози ваксини от Пфайзер-Бионтех на Република Северна Македония. През септември Кацаров продължи и с изчегъртването. След като бе отстранен от поста директор на „Пирогов“, проф. Асен Балтов беше уволнен и като практикуващ лекар в лечебното заведение.

Ваксинационна кампания нямаше…

В края на август Кацаров заяви, че „Няма драма в ситуацията, пандемията е под контрол”, макар данните да сочеха друго – в някои болници липсваше ремдесивир за лечение, а статистиката категорично имаше друго мнение по въпроса дали „няма драма”. На 31.08 Кацаров беше и в парламентарната комисия по здравеопазване. На един от въпросите, който гласеше какво се случва с мерките по Националния план за превенция на пандемията от Ковид, той каза, че не виждал необходимост от някакви кой знае какви мерки. Бизнесът беше в неведение какво го очаква, учениците и родителите им – също.

Ваксинационната кампания отново беше мираж…

В началото на септември бяха въведени по-строги ограничителни мерки, касаещи основно бизнеса. Заведенията бяха принудени да работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 23 часа вечерта, при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете, а на една маса бяха допускани не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките също затвориха, съдбата им споделиха детските парти центрове и местата за организиране на игри. Обучителните такива, като занимални и езикови школи останаха отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра.

Появи се нещо, което бихме могли да наречем ваксинационна кампания, ако имахме богато въображение. На страницата на Министерство на здравеопазването във Фейсбук, както и на сайта, започна публикуването на различни снимки с безумни послания. Стартира и томбола за 102 смарт часовника. А заболеваемостта и смъртността растяха прогресивно, напук на креативността на екипа. 

Но здравната криза, в която се намираме в момента, беше предизвестена още преди действията на Кацаров от тази година. През 2020 г. той непрекъснато споделяше статии и мнения, които или отричаха опасността от вируса, или я омаловажаваха, или дори се подиграваха с притесненията на хората. През март публикува на стената си във Фейсбук статия, която ни уведомяваше, че животът в Швеция продължава да си тече, а коментарът на настоящия служебен министър беше: „Умните хора”. През май коментарът му за статия със заглавие: „Мутафчийски всяка страх, Кантарджиев говори глупости”, е: „Много точно казано”. През септември 2020 г, в интервю по БНР заявява, че: „Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса в образованието и от самата организация.” На 20.10.2020 споделя в профила си интервю с доц. Мангъров, в което вторият заявява, че: „Това е една утопия, а разпространението на SarS-CoV-2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции – хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.”

Месеци наред доц. Стойчо Кацаров демонстрираше пренебрежение към сериозността на ситуацията и едва след като оглави Министерството на здравеопазването смени плочата. Но едно е да започнеш да говориш нещо друго, второ е да предприемеш действия в тази посока, а съвсем трето е да започнеш да вярваш в това, което до съвсем скоро категорично си отричал. Не му се получи…

Преди броени дни ни призова да бъдем отговорни. Нещо, което той не направи. Скептицизмът, обхванал голяма част от българите, е напълно резонен. Недоверието е напълно логичен отговор на целия хаос, в който безтегловно се реем в последните месеци. В една реклама се казва: „Най-хубавото предстои”, но при нас ситуацията е тъкмо обратната – „Най-лошото предстои”. 


Оригинална публикация

Споделете:
Виктория Георгиева
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала телевизионна журналистика, а в момента и "Религията в Европа" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Стажувала е в спортната редакция на БНТ и е писала за печатни медии. Две години е била член на Студентския съвет към СУ. В момента работи като специалист маркетинг и реклама във водеща българска компания. Интересува се от политика и история.