fbpx

НОВО

Българската позиция за Северна Македония и нейните вътрешни и външни противници

Настоящият текст представлява продължение на „Всички пътища на Северна Македония към Брюксел минават през София“ Когато на власт в Северна Македония дойде за първи път правителството на Заев, голяма част от българите бяха въодушевени. Имаше надежда, че отношенията с...

Александър Велики пред портите на Брюксел

Днес същите поднебесни сили, които преди 200 години родиха националната държава, се мъчат да я унищожат Сметката показва, че глобализмът вече е по-изгоден от национализма Човек трябва да е готов да се съгласи с всекиго. С БСП сме съгласни, че не бива да се ратифицира...

Лъчезар Томов в Панорама за математическите модели на Коронакризата

Авторът в "Консерваторъ" Д-р Лъчезар Томов е математик, който прави свои модели на разпространение на вируса. "Имаме доста надвишена смъртност до момента, направил съм няколко прогнози, които се реализираха, имам прогноза за тази 48-а седмица, че е напълно възможно да...

Фалшивата дилема „икономика или здраве”

Дилемата „икономика или здраве“ е фалшива. Икономиката произвежда лекарствата, екипировката и препаратите; тя слага храна на масата за балансирано и здравословно хранене, повишавайки имунитета на хората; тя осигурява топлината, покрива над главите ни и транспорта. Тя...

Съобразен ли е Бюджет 2021 със социално-икономическите последици на COVID кризата?

Авторът в Консерваторъ, Кузман Илиев, участва в предаването "Референдум" по БНТ. Тема на разговора беше Бюджет 2021.

Трудният път обратно към нормалността

Месец ноември ни донесе страхотни новини във връзка със създаването на нови ваксини срещу коронавируса, като тези на Пфайзер и Модерна се оказват с над 90% ефективност. Двете фирми вече кандидатстват за одобрение пред регулаторните органи и очакванията са още през...

Сблъсък: Има ли дилема – здравето или икономиката?

Време за четене: 7 мин. Време за четене: 7 мин. Има ли дилема между здравето и икономиката в “коронакризата”? Кой е десният прочит? В рубриката Сблъсък – Никола Филипов и Мартин Табаков

Споделете чрез

Пропагандата на македонските правителства заслужава вето

Обикновените граждани на днешната Република Северна Македония по никакъв начин не заслужават българското вето. Те, както всички други граждани на нашия континент, заслужават своя шанс и надежда за добро и благоденстващо бъдеще. В границите на тази изстрадала...

Бедний Бойко Василев, защо не умря при Гредетин!

Прекарах уикенда в тежки угризения на съвестта, задето не гледах "Панорама" в петък. Четях сайтове и социални мрежи и се проклинах как така съм пропуснал журналистическото събитие, възпламенило душите на гражданите, силно любещи истината и справедливостта, все едно от...

Грозното лице на милосърдието

В двоичния свят всичко има поне две лица, включително милосърдието и благотворителността. Хората са едни и същи, независимо от това каква маска е модерно да носят - на пролетариат, на дисиденти, на юпита или на хипстъри. А маскарадите оскверняват и най-добрите...

Испанската партия Вокс – безапелационно дясно

Време за четене: 4 мин.

Наскоро случайно попаднах на една реч на лидера на новата испанската дясна партия Вокс (Vox) Сантиаго Абаскал (Santiago Abascal). Речта е от партийно събрание в Мадрид на 7 октомври 2018 г. и причината да я преведа е, че по прекрасен начин показва как можем да се борим с непрекъснатото лепене на етикети от страна на левите.

Хайде да поговорим за левицата. Не ме интересува дали сте прогресивист или комунист. Нещата ще стават все по-трудни за вас. Беше ви прекалено лесно досега. Вадите обидни етикети от шапка и ги лепите и страхливото дясно започва да хленчи, а непостоянните центристи променят мнението си при първия намек за критика. Самодоволството, което е наложило диктатурата на политическата коректност, доминирана от прогресивистите…. Каква репресивна ера! Колко е лесно за тях да ни запушат устите.

Вчера, след като подготвих тази реч, прочетох Херман Тершч (Hermann Tertsch) и си казах – какво съвпадение. Той артикулира повече или по-малко същото като това, което записах в речта. Ако обичаш собствената си страна, левицата ти слага етикет „фашист“.

Изпитваш привързаност към Испания? „Фашист!“

Искаш да защитиш границите на Испания, стените на твоя дом? „Ксенофоб“. И „фашист“.

Смяташ, че имиграцията трябва да бъде контролирана по някакъв начин? „Расист“. И „фашист“.

Наслаждаваш се на нашите традиции, местни фестивали, шествия и селска Испания? „Ретрограден“. И „фашист“.

Недоволен си от прекомерните данъци, които отнемат половината ти заплата и скромното наследство от твоите родители, някакъв имот или малка къща? „Не си солидарен!“ Дори и да си на минимална заплата. И си „фашист“.

Дразниш се, че твоите данъци плащат за 17 парламента и хиляди безполезни предатели политици? „Мадридски централист“. Дори да си от Ла Коруня, Лерида или от Баската страна като мен. И много „фашистко“, със сигурност.

Ако отричаш „Закона за историческата памет[1], който атакува свободата на словото, свободата на съвестта и академичната свобода – „Франкист“. И „фашист“.

Ако не приемаш това половината население да бъде криминализирано заради техния пол от тоталитарните закони на половата (джендър) идеология – „Сексист“. И „фашист“.

Без значение в какво вярваш, прогресивистите, комунистите и също така част от страхливото дясно имат обида, етикет, който са готови да ти залепят. Почти винаги същият – „фашист“, отново и отново „фашист“. С Вокс всичко това ще приключи. С вас това ще приключи! Защото етикетите и обидите от Пабло Иглесиас[2] (Pablo Iglesias), Педро Санчез[3] (Pedro Sánchez) и Ким Тора[4] (Quim Torra) ние ги носим като медали на нашите гърди!

Партията Вокс (Vox, Глас) е създадена след отцепване от много по-старата и традиционна, християндемократическа дясна Народна партия (Partido Popular) през 2013 г. 43-годишният Сантиаго Абаскал е нейн лидер от септември 2014 г., като самият той преди това е три поколения член на Народната партия. Родом от Баската страна, той има четири деца и безспорно има дар слово, което понякога дразни левите и е бил заплашван няколко пъти с атентат от баските сепаратисти от ЕТА.

Популярността на новото движение нарастна главоломно след атентата в Барселона и опитът на Каталуния да получи независимост. На изборите през 2019 г. партията направи своя пробив и влезе в парламента на Испания за пръв път, вземайки 10,26% от гласовете и така вкара 24 депутати в 350-местния парламент. Партията е със силни анти-имигрантски позиции, като дори се обявява за поредна Реконкиста на страната и заявява, че си поставя за приоритет борбата с ислямизацията на Европа.

Пълен запис на 28-минутната му реч, от която е горният откъс. Преведената част на речта започва около 7:00

Бележки

[1] Закон 57/2007, който признава и разширява правата и установявамерки в полза на онези, които са били жертви на преследване или насилие по време на Гражданската война и Диктатурата (Ley 57/2007 por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la Dictadura). Законът е приет по предложение на тогава управляващата Социалистическата работническа партия.

[2] Пабло Иглесиас Турион, роден през 1978 г. е генералния секретар на крайнолявата партия Подемос (PODEMOS) от 2014 г. В настоящия парламен Подемос е втората партия по брой депутати след управляващата Народна партия. Пабло Иглесиас създаде партията след продължилите месеци наред протести против политиката на остеритет – ограничаване на държавните харчове.

[3] Педро Санчез Перез-Кастехон е премиерът на Испания от 2 юни 2018 г. Той е и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español).

[4] Жоаким Тора и Пла, известен като Ким Тора, е адвокат и журналист от Каталония. Той е член на каталонския парламен, а от 17 май 2018 г. е президент на правителството на Каталония. Член е на организация за независимост на Каталония Òmnium Cultural, като в периода 2013-15 г. е нейн вицепрезидент. Официално е независим и безпартиен, но се свързва с леви групи като Reagrupament, които се отделят от лявата партия, подкрепяща независимостта на Каталония Републиканско ляво за Каталония (Esquerra Republicana de Catalunya).

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ