fbpx

НОВО

Връзката между християнството и капитализма

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Тома Петров гостува в предаването "Business Daily" по "ТВ Европа". Вижте пълното видео:

Какъв ще бъде светът след като свалим “маските”?

В преносен смисъл, всеки един от нас носи “маска”. В работата сме едни, вкъщи други, а пред близки приятели съвсем различни. Носим я, защото се страхуваме: от вируса, от отхвърляне, от истината… Но представете си, че този страх изчезне. Готови ли сме за истината като...

Антикрехкост и епидемии

„When it rains, it pours“[i]“Злото никога не идва само”„Няма, няма, па току си....“ Дебели опашки Както може да потвърди всеки преподавател в университет, студентите носят своите проекти и курсови работи наведнъж в последния ден на семестъра. Цял семестър е тихо,...

Малко по-лошо

Мишел Уелбек е псевдоним на Мишел Томас, френски писател, станал световно и скандално известен с романите „Елементарните частици“ („les Particules élémentaires“) и „Платформата“ („Plateforme“). Оригинална публикацияПревод: Константин Туманов Трябва да си го признаем:...

Привилегированите

В последните дни нашумяха поредните два случая на насилие. Първият - четирима души нападнаха младо семейство. Мъжът и жената са атакувани докато извеждат едногодишните си близначета на разходка. Ден по-рано бащата има кратък словесен сблъсък с един от нападателите,...

Кога е създаден македонският език (нови документи)

Представям на вниманието ви документ, намерен в държавния архив на Република Северна Македония в Скопие, от член на българската „Македонска патриотична организация Пирин“ в Чикаго и разпространен от нейния деец Драгомир Богданов. Оригиналният текст е на руски и е...

Държавните компании, данъците и кризисната икономика

Държавните компании в огромната част от случаите са на загуба, но по-важното е, че винаги имат негативен ефект върху конкуренцията и потребителите. Защо? Първо, за разлика от “частните”, държавните компании винаги могат да разчитат на помощ от бюджета. Те набират...

Как пандемията и извънредното положение повлияха на икономиката и какви мерки бяха взети?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев, както и авторът в платформата Кристиян Анадолиев, гостуваха в предаването "Реакция" по "ТВ Европа". Вижте пълното...

Коронавирусът в Южна Америка

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" на "Военен телевизионен канал". Тема на разговора бе случващото се в Южна Америка. Вижте пълното видео:...

Ало, ало! Говори Си Дзинпин

След преодоляването на кризата с Covid-19 светът ще бъде различен. Този постковид (post-covid) свят ще бъде по-малко глобален и повече регионален. Това е така понеже в него все повече кислород и пространство ще използва Китай, посредством т.нар. модел на...

Испанската партия Вокс – безапелационно дясно

Време за четене: 4 мин.

Наскоро случайно попаднах на една реч на лидера на новата испанската дясна партия Вокс (Vox) Сантиаго Абаскал (Santiago Abascal). Речта е от партийно събрание в Мадрид на 7 октомври 2018 г. и причината да я преведа е, че по прекрасен начин показва как можем да се борим с непрекъснатото лепене на етикети от страна на левите.

Хайде да поговорим за левицата. Не ме интересува дали сте прогресивист или комунист. Нещата ще стават все по-трудни за вас. Беше ви прекалено лесно досега. Вадите обидни етикети от шапка и ги лепите и страхливото дясно започва да хленчи, а непостоянните центристи променят мнението си при първия намек за критика. Самодоволството, което е наложило диктатурата на политическата коректност, доминирана от прогресивистите…. Каква репресивна ера! Колко е лесно за тях да ни запушат устите.

Вчера, след като подготвих тази реч, прочетох Херман Тершч (Hermann Tertsch) и си казах – какво съвпадение. Той артикулира повече или по-малко същото като това, което записах в речта. Ако обичаш собствената си страна, левицата ти слага етикет „фашист“.

Изпитваш привързаност към Испания? „Фашист!“

Искаш да защитиш границите на Испания, стените на твоя дом? „Ксенофоб“. И „фашист“.

Смяташ, че имиграцията трябва да бъде контролирана по някакъв начин? „Расист“. И „фашист“.

Наслаждаваш се на нашите традиции, местни фестивали, шествия и селска Испания? „Ретрограден“. И „фашист“.

Недоволен си от прекомерните данъци, които отнемат половината ти заплата и скромното наследство от твоите родители, някакъв имот или малка къща? „Не си солидарен!“ Дори и да си на минимална заплата. И си „фашист“.

Дразниш се, че твоите данъци плащат за 17 парламента и хиляди безполезни предатели политици? „Мадридски централист“. Дори да си от Ла Коруня, Лерида или от Баската страна като мен. И много „фашистко“, със сигурност.

Ако отричаш „Закона за историческата памет[1], който атакува свободата на словото, свободата на съвестта и академичната свобода – „Франкист“. И „фашист“.

Ако не приемаш това половината население да бъде криминализирано заради техния пол от тоталитарните закони на половата (джендър) идеология – „Сексист“. И „фашист“.

Без значение в какво вярваш, прогресивистите, комунистите и също така част от страхливото дясно имат обида, етикет, който са готови да ти залепят. Почти винаги същият – „фашист“, отново и отново „фашист“. С Вокс всичко това ще приключи. С вас това ще приключи! Защото етикетите и обидите от Пабло Иглесиас[2] (Pablo Iglesias), Педро Санчез[3] (Pedro Sánchez) и Ким Тора[4] (Quim Torra) ние ги носим като медали на нашите гърди!

Партията Вокс (Vox, Глас) е създадена след отцепване от много по-старата и традиционна, християндемократическа дясна Народна партия (Partido Popular) през 2013 г. 43-годишният Сантиаго Абаскал е нейн лидер от септември 2014 г., като самият той преди това е три поколения член на Народната партия. Родом от Баската страна, той има четири деца и безспорно има дар слово, което понякога дразни левите и е бил заплашван няколко пъти с атентат от баските сепаратисти от ЕТА.

Популярността на новото движение нарастна главоломно след атентата в Барселона и опитът на Каталуния да получи независимост. На изборите през 2019 г. партията направи своя пробив и влезе в парламента на Испания за пръв път, вземайки 10,26% от гласовете и така вкара 24 депутати в 350-местния парламент. Партията е със силни анти-имигрантски позиции, като дори се обявява за поредна Реконкиста на страната и заявява, че си поставя за приоритет борбата с ислямизацията на Европа.

Пълен запис на 28-минутната му реч, от която е горният откъс. Преведената част на речта започва около 7:00

Бележки

[1] Закон 57/2007, който признава и разширява правата и установявамерки в полза на онези, които са били жертви на преследване или насилие по време на Гражданската война и Диктатурата (Ley 57/2007 por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la Dictadura). Законът е приет по предложение на тогава управляващата Социалистическата работническа партия.

[2] Пабло Иглесиас Турион, роден през 1978 г. е генералния секретар на крайнолявата партия Подемос (PODEMOS) от 2014 г. В настоящия парламен Подемос е втората партия по брой депутати след управляващата Народна партия. Пабло Иглесиас създаде партията след продължилите месеци наред протести против политиката на остеритет – ограничаване на държавните харчове.

[3] Педро Санчез Перез-Кастехон е премиерът на Испания от 2 юни 2018 г. Той е и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español).

[4] Жоаким Тора и Пла, известен като Ким Тора, е адвокат и журналист от Каталония. Той е член на каталонския парламен, а от 17 май 2018 г. е президент на правителството на Каталония. Член е на организация за независимост на Каталония Òmnium Cultural, като в периода 2013-15 г. е нейн вицепрезидент. Официално е независим и безпартиен, но се свързва с леви групи като Reagrupament, които се отделят от лявата партия, подкрепяща независимостта на Каталония Републиканско ляво за Каталония (Esquerra Republicana de Catalunya).

Оригинална публикация

Споделете чрез

Предишен

Следващ