Какъв е политическият пъзел на Европейския съюз?

ЕНП под ръководството на Доналд Туск ще бъде поставяно „между чука и наковалнята”. От едната страна е все по-амбициозният натиск на „Обнови Европа” на Макрон. От другата страна е идеологическата атака, която е перманентна. Било то и в самата ЕНП, или извън нея”. Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” международният анализатор д-р Мартин Табаков.

Той допълни, че видимото постепенно разпадане по оста Берлин – Париж ще направи процесите в ЕС още по-интересни и по-сложни. По думите му това е един от феномените, които ще придават динамика на вътрешнополитическото пространство в съюза.

По думите на Кристиан Анадолиев речта си пред лидерите на ЕНП Туск е представил една алтернативна гледна точка визията на Макрон за Европа. „За една инклузивна Европа, която трябва да се разширява, която трябва да бъде консенсусна. За една Европа, в която трябва да вървим заедно. Много добър показател за политиката на Франция и конкретно на Еманюел Макрон, са вътрешнополитическите процеси в страната, където той води една политика, която не е инклузивна и която не е на консенсус и дебат”, коментира международният анализатор.

Анадолиев е категоричен, че френският президент иска Европа на различни скорости.

Вижте пълното видео:

Оригинална публикация

Споделете:
Консерваторъ
Консерваторъ